< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Horeca en bakkerij Uitvoerend bakker 25173
Euroborg-Bakkersopleiding-0019-3DTPVormgeving.jpg
Bakker_niv3_3_HorecaBakkerij_GastvrijheidToerisme.jpg
Bakker_niv3_2_HorecaBakkerij_GastvrijheidToerisme.jpg

Uitvoerend bakker Niveau 2

Als uitvoerend bakker maak je koekjes, taarten en brood. Je bakt deze in een ambachtelijke bakkerij aan de hand van een vast receptuur en met uiteenlopende grondstoffen en apparatuur. Elke dag werk jij in de geur van versgebakken brood en banket.

 • Je maakt brood en banket 
 • Je bent verantwoordelijk voor een schone bakkerij
 • Je denkt mee over uitbreiding van het assortiment en ontwikkelt receptuur

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 20 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 50% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
Duur
2-jarige opleiding
Niveau
Niveau 2
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25173
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Groningen

Hulp bij je studiekeuze?

Een studie kiezen kan best lastig zijn. Maar geen stress. Wij helpen jou hierbij, zodat jij uiteindelijk de opleiding kiest die het beste bij jou past!
Ga naar de studiekeuzehulp

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Klaas Noordhof
k.noordhof@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Vanwege de meivakantie zijn we van ma. 26 t/m vr. 30 april van 9.00-13.00 uur bereikbaar via alle kanalen. Na 13.00 uur kun je al je vragen stellen via mail/webchat/whatsapp en krijg je binnen 24 uur antwoord op werkdagen.

Vanaf za. 1 mei kun je al je vragen stellen via mail/webchat/whatsapp en krijg je op werkdagen binnen 24 uur antwoord.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Je hebt er plezier in om brood en banket te maken en te decoreren. Daarbij werk je hygiënisch en volgens een vaste planning. Voor dit vak is creativiteit erg belangrijk, bijvoorbeeld voor het decoreren van gebak en taarten.

Je kunt omgaan met stress tijdens je werk en je hebt geen moeite met vroeg opstaan. Omdat je in dit vak veel staat en zwaar moet tillen, heb je een goede conditie.

Wat doet een Uitvoerend bakker?

De meeste bakkers staan op als iedereen nog ligt te slapen. Het brood en banket moet namelijk ’s ochtends vroeg vers in de winkels liggen.

Met verschillende ingrediënten, gereedschappen, machines en recepturen maak jij als uitvoerend bakker de meest uiteenlopende bakkerijproducten. Je kunt denken aan koekjes, gebak, taarten en marsepein, maar ook bolletjes en broden. Om alles op tijd af te krijgen, plan je je werk goed in.

Als je de producten hebt gemaakt, verpak je die en maak je ze klaar voor transport. De bestellingen bijhouden en de winkel bevoorraden horen ook bij jouw werkzaamheden.

In de bakkerij onderhoud je zelf de werkruimte en de machines, en zorg je dat alles schoon en hygiënisch is.

Werken in een bakkerij is een zwaar beroep, waarbij je veel staat, zwaar moet tillen en meestal ’s nachts aan het werk bent. Maar daar staat tegenover dat je de lekkerste dingen maakt.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Brood-en/of banketbakker in een ambachtelijke bakkerij
 • Brood- en/of banketbakker in een industriële bakkerij

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

De opleiding uitvoerend bakker is praktijkgericht. Je bent veel uren in de bakkerij aanwezig. Alle basistechnieken voor het maken van broden, koeken, taarten en chocolade komen aan bod. Je leert verschillende soorten deeg en beslag te maken, vullingen te bereiden, decoraties te maken en taarten af te werken. Daarnaast krijg je les in hygiëne en veiligheid, want dit is een heel belangrijk onderwerp in een bakkerij.

Tijdens je opleiding volg je de praktijklessen in onze moderne bakkerij. Daarnaast word je gestimuleerd om mee te doen aan activiteiten buiten de school, zodat je extra praktijkervaring opdoet tijdens je opleiding. Denk bijvoorbeeld aan het deelnemen aan (landelijke) wedstrijden, proeverijen en demonstraties.

In het eerste jaar van je opleiding werk je zowel met brood als met banket. In het tweede jaar kies je op basis van je interesse en ervaring in welke richting je je verder wil specialiseren: brood, banket of een combinatie van beide.

Beroepsgerichte vakken

 • Bereiden en verwerken van degen en beslagen
 • Decoreren en modelleren van brood en banket
 • Hygiëne en veiligheid
 • Grondstoffenkennis
 • Machines en apparatuur

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

De stage in het eerste leerjaar begint rond de herfstvakantie. Je gaat dan dertig weken lang twee dagen per week aan de slag bij een bakker. In het tweede leerjaar begint je stage direct na de zomervakantie. Je loopt dan 36 weken lang twee dagen per week stage.

Je gaat dan aan de slag bij een echt bakkersbedrijf. Hier leer je het bakkersvak, maak ook om samen te werken met collega’s en klanten te bedienen.

De school helpt jou bij het zoeken van een erkend leerbedrijf.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Duurzaamheid in het beroep B (niveau 2)
 • Streekproducten

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

NP-Euroborg-Locatie-0006.jpg

Boumaboulevard 113 (Euroborg)
9723 ZS Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je lesgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 1.216,-

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 430,-
 • 2e jaar € 190,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • vmbo-basisberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • mbo-opleiding niveau 1 (Entree)
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Ook is de aanmelddatum verschoven van 1 april naar 1 mei. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil jij verzekerd zijn van een plek bij deze opleiding? Meld je dan aan uiterlijk 1 mei als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen.

Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding
Studie in Cijfers
Uitvoerend bakker
Niveau 2
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
-
7,0

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
-
73%

Doorstroom binnen MBO

na afgelopen schooljaar
-
66%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Uitvoerend bakker
-
74%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Uitvoerend bakker

Kans op stage


Uitvoerend bakker

Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Uitvoerend bakker
-
€ 8,04
Studie in Cijfers
Uitvoerend bakker
Niveau 2 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 7,0
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 73%
Doorstroom binnen MBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 66%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 74%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 8,04

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Bakker_niv3_1_HorecaBakkerij_GastvrijheidToerisme.jpg

Zelfstandig werkend bakker Niveau 3

Groningen
BOL, BBL
Terug naar boven