Zo werkt aanmelden
Heb je een opleiding gekozen en voldoe je aan de toelatingseisen? Dan is het tijd voor de volgende stap: jezelf aanmelden.
Wat leuk dat je onze website bezoekt!
We laten je graag weten dat we bij Noorderpoort cookies gebruiken. Dit doen we om onze website en onze service te optimaliseren. Lees meer in onze privacy & cookieverklaring.
Heb je een opleiding gekozen en voldoe je aan de toelatingseisen? Dan is het tijd voor de volgende stap: jezelf aanmelden.
Wanneer de uiterste aanmelddatum is, hangt af van de startdatum van de opleiding. Een opleiding kent één of meer startmomenten.
Let erop dat opleidingen met loting of auditie/selectie een afwijkende aanmeldprocedure hebben.
Je kunt je via twee routes aanmelden:
DigiD
Om je aan te melden voor een opleiding heb je onder andere een DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Vraag dan eerst een DigiD aan.
Binnen vijf werkdagen na je aanmelding krijg je van ons een uitnodiging voor een kennismaking. Zo leren we elkaar kennen én kom je nog meer te weten over je opleiding. We laten je ook echt even kennismaken met het vak dat je gaat leren. Zo ervaar je meteen of je gekozen opleiding ook goed bij je past.
Tijdens de kennismaking hebben we ook een kort gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past en voldoe je aan de voorwaarden? Dan schrijven we je in voor de opleiding. In het gesprek kun je ook aangeven of je extra hulp of begeleiding nodig hebt tijdens je studie. We zoeken dan samen naar de beste oplossing.
Weet je toch niet zeker of de opleiding wel bij je past? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.
Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons via e-mail een bewijs van inschrijving. Je bent dan officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.
Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over bijvoorbeeld boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je ongeveer een maand voordat je opleiding begint.
Er zijn ook een aantal opleidingen die een andere aanmeldprocedure hebben dan hierboven beschreven. Dat komt doordat ze bijvoorbeeld een loting of een auditie/selectie hebben, of bijzondere toelatingseisen. Om welke opleidingen het gaat zie je in het overzicht van opleidingen met bijzondere toelatingseisen en -procedures.
Op de opleidingspagina van elke opleiding staat onder het tabblad 'Toelating' de aanmeldprocedure van de opleiding.
De toelatingseisen voor mbo-opleidingen zijn wettelijk vastgelegd. Deze vind je op de pagina Wettelijke toelatingseisen. Ook staan ze voor elke opleiding beschreven op het tabblad ‘Toelating’ op iedere opleidingspagina.
Sommige opleidingen hebben bijzondere toelatingseisen en -procedures. Deze vind je op de pagina Bijzondere toelatingseisen en -procedures. Ook staan ze voor elke opleiding beschreven op het tabblad ‘Toelating’ op iedere opleidingspagina.
Als een opleiding in september start, meld je je het liefst uiterlijk 1 april aan. Als je aan de wettelijke vooropleidingseisen voldoet en de opleiding kent geen aangepast toelatingsbeleid (auditie, selectie, numerus fixus of aanvullende toelatingseisen), dan ben je zeker van een plek.
Je kunt je ook na 1 april aanmelden, maar dan heb je niet automatisch recht op een plek binnen de opleiding. Het is dus verstandig om je op tijd aan te melden.
Heeft een opleiding de mogelijkheid om in februari te starten? Meld je dan uiterlijk 1 december aan.
Bij een opleiding met een ‘flexibele instroom’ kun je op afwijkende momenten in het jaar beginnen.
Tijdens de welkomstbijeenkomst willen we jou alvast laten kennismaken met de opleiding en het beroep. Je kunt dan ervaren of het voldoet aan jouw verwachtingen. Tegelijkertijd willen wij graag met jou kennismaken. Wij vinden het belangrijk om jou goed te informeren voordat je aan de opleiding begint. Deelname aan de welkomstbijeenkomst is dus verplicht.
Als je je voor meerdere opleidingen tegelijk hebt aangemeld, ga je ook naar meerdere welkomstbijeenkomsten.
Als je je hebt aangemeld voor je opleiding, volgen daarna nog een aantal stappen voordat je met je opleiding start. Op de pagina Zo werkt aanmelden hebben we alle stappen onder elkaar gezet.
Sommige opleidingen hebben een andere toelatingsprocedure. Wil je die van jouw opleiding weten? Lees dan de informatie op het tabblad ‘Toelating’ op jouw opleidingspagina. Zo weet je precies waar je aan toe bent.
Nadat je het aanmeldingsformulier voor een opleiding hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je een bevestiging in je mailbox. Heb je deze niet ontvangen en zit de bevestiging ook niet in jouw spambox? Neem dan contact met ons op:
info@noorderpoort.nl
088 230 9999
Aanmelden voor een opleiding is de eerste stap die jij zet om te studeren bij Noorderpoort. Je geeft aan dat je interesse hebt om een bepaalde opleiding te volgen. Aanmelden voor een opleiding doe je via de gele aanmeldknop op de opleidingspagina. Maar let op: je bent dan nog niet toegelaten tot de opleiding.
Nadat je je hebt aangemeld word je uitgenodigd voor een welkomstbijeenkomst. In deze bijeenkomst krijg je meer informatie over de opleiding en kun je gaan ervaren of deze bij je past. We checken dan ook of je toelaatbaar bent. En bij sommige opleidingen doe je ook mee aan een auditie, selectie of een loting.
Als dit allemaal goed is gegaan, dan kunnen we je officieel toelaten. We schrijven je dan in als student zodat je kunt starten met je opleiding.
Je kunt je ook voor meerdere opleidingen tegelijkertijd aanmelden. Na de welkomstbijeenkomst kun je aangeven of je voor deze opleiding kiest, of dat je nog twijfelt en je verder wil oriënteren.
Heb je op 1 april nog geen studiekeuze gemaakt? Ook na 1 april kun je je nog aanmelden voor een opleiding bij Noorderpoort. Dit kan zelfs nog tot 1 oktober (dus als je opleiding al is begonnen). Maar we kunnen dan niet beloven dat er nog plek is bij de opleiding of locatie van jouw keuze. Het kan dus zijn dat je een andere opleiding of locatie moet kiezen waar nog wel plek is.
Nadat je je voor een opleiding hebt aangemeld, krijg je van ons een uitnodiging voor een welkomstbijeenkomst. Zo leren we elkaar kennen én kom je nog meer te weten over je opleiding. We laten je ook echt kennismaken met het vak dat je gaat leren. Zo ervaar je meteen of jouw keuze goed bij je past.
Wanneer je wil starten met een mbo-opleiding, dan moet je volgens de wet bepaalde vooropleidingseisen hebben: wettelijke toelatingseisen. Heb je niet het juiste diploma, dan kun je de opleiding helaas niet volgen. Je bent dan zoals dat heet ‘niet wettelijk toelaatbaar’ tot de opleiding.
Wat is dan wél mogelijk? Dat kunnen we samen met jou bekijken. Hierover lees je meer op de pagina Niet wettelijk toelaatbaar.
Het is mogelijk om je voor meerdere opleidingen tegelijk aan te melden. Als je je aanmeldt voor een opleiding met een numerus fixus of een auditie-/selectieprocedure, dan is het zelfs verstandig om je ook nog voor een andere opleiding aan te melden. Er is namelijk een kans dat je wordt uitgeloot of niet door de auditie-/selectieprocedure komt.
Als je nog niet goed weet voor welke tweede opleiding jij je wilt aanmelden, dan kun je contact opnemen met ons Studieadviesteam. We helpen je graag bij het maken van je keuze.
Het kan gebeuren dat de welkomstbijeenkomst valt op een dag dat je niet kunt. Als je je met een geldige reden afmeldt voor de welkomstbijeenkomst, dan nodigen wij je uit voor een nieuwe welkomstbijeenkomst.
Heb je je voor meerdere opleidingen aangemeld? Of wil je liever een andere opleiding gaan doen? Dan kun je je aanmelding zelf annuleren via inschrijvenmbo.nl. Wij worden hier dan automatisch van op de hoogte gebracht.
Als een opleiding in september start, meld je je het liefst uiterlijk 1 april aan. Je bent dan, als je voldoet aan de toelatingseisen, zeker van een plek bij de opleiding en locatie van jouw keuze. Behalve bij opleidingen die een auditie, selectie, numerus fixus of aanvullende toelatingseisen hebben.
Je kunt je natuurlijk ook nog na 1 april aanmelden, maar dan heb je niet automatisch recht op een plek binnen de opleiding. Dus hoe eerder je je aanmeldt voor een opleiding, hoe groter de kans dat je kunt starten bij de opleiding en locatie van jouw keuze.