Whatsapp Image 2021 10 26 At 10.12.00

Stage en leerbaan

Werken in de praktijk: misschien wel het leukste onderdeel van je opleiding! Tijdens je opleiding doe je werkervaring op. Bij een BOL-opleiding loop je stage (dit heet ook wel beroepspraktijkvorming of BPV), en bij een BBL-opleiding werk je bij al een bedrijf (leerbaan). Zo doe je werkervaring op, leer je een beroep in de praktijk kennen én ontdek je waar jij goed in bent.

Hoeveel uur loop je stage of werk je

Hoeveel uren per week je stage loopt of werkt, hangt af of je een BOL- of BBL-opleiding doet. Bij een BOL-opleiding loop je ongeveer 40% van je totale schooltijd stage en ben je de andere 60% op school. Doe je een BBL-opleiding dan werk je al bij een werkgever, jouw leerbedrijf. Meestal ga je elke week één dag naar school, en werk je de andere dagen bij je leerbedrijf.

Begeleiding tijdens je stage of leerbaan

Een goede begeleiding tijdens je stage of leerbaan is erg belangrijk. Daarom wordt je vanuit je opleiding altijd begeleid door een docent. Deze docent komt ook bij je langs op je bespreken hoe het gaat. Vanuit het stagebedrijf krijg je een praktijkbegeleider die jou helpt bij het ontwikkelen van je vakskills.

Stage of leerbaan zoeken

Een stageplek voor een BOL-opleiding kun je zelf zoeken. Maar wij kunnen je daar ook bij helpen. Iedere school of opleiding heeft een BPV-bureau of stagecoördinator die goed weten waar je stage kunt lopen. 

Als je wil beginnen met een BBL-opleiding, dan heb je al een leerbaan (werkplek) gevonden. Anders wordt het lastig om je opleiding te volgen. Het grootste deel van een BBL-opleiding bestaat namelijk uit leren in de praktijk. Eigenlijk ben je al in loondienst bij een werkgever. Daarnaast ga je nog een deel van de week naar school.

Kijk op de volgende sites voor stageplekken of leerbanen/werkplekken:

Erkend leerbedrijf

Het bedrijf waar je stage loopt (als BOL-student) of waar je in dienst bent (als BBL-student), moet erkend zijn door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Heb je een leuk bedrijf op het oog, maar is het nog niet erkend? Dan kan het bedrijf een erkenning aanvragen.

Het Stage Service Centrum

Een stageplek kies je niet zomaar. Alle reden dus om hier serieus mee om te gaan. Heb je moeite met het vinden van een stageplek? Dan hebben we bij Noorderpoort ook nog het Stage Service Centrum (SSC). Het SSC is gespecialiseerd in het plaatsen van mbo-studenten bij leerbedrijven.  
 
Informeer bij jou BPV-docent of je in aanmerking kan komen voor bemiddeling.

Wil je meer informatie over wat het Stage Service Centrum jou kan bieden? Stuur dan een e-mail met je vragen naar:

Stage in het buitenland

Internationale ervaringen en contacten zijn steeds belangrijker om te hebben. Een stage in het buitenland is dan ook een interessante aanvulling op je studie. Bij steeds meer opleidingen kan je je BPV in het buitenland doen. 
 
Studenten van de zorgopleidingen lopen bijvoorbeeld vaak stage in Duitsland.