Noorderpoort 01

Als je kind wil studeren

Je kind is klaar voor een mbo-opleiding. En dat is best een stap: niet alleen voor kinderen zelf, maar ook voor ouders of verzorgers. Hoe kies je een passende studie? Is het middelbaar beroepsonderwijs heel anders dan de middelbare school? En hoe zit het met studiekosten? Op deze pagina helpen we je de weg te vinden in de wereld van het mbo. Zodat jij je kind goed kan voorbereiden op het leven als mbo-student.

Hoe werkt het mbo?  

De overgang van het voorgezet onderwijs naar het mbo is een flinke stap. Begrippen als BOL, BBL en BPV vliegen je om de oren. Maar wat betekenen ze nou precies? En wat voor opleidingen kun je precies volgen?  

Hoe kies je een opleiding?

De één weet het al zeker. De ander heeft nog geen flauw idee. Geen stress, iedereen kiest op zijn eigen tempo. Jouw kind dus ook. Op verschillende manieren helpen we jullie bij het kiezen van een passende opleiding.

Studiekosten

Studeren kost nu eenmaal geld. Vanaf hun 18e betalen studenten het wettelijk bepaald les-/cursusgeld. Daarnaast moet je rekening houden met extra studiekosten, zoals boeken. Ook hebben studenten soms een laptop, speciale software of werkkleding nodig. Voor mensen die de studiekosten niet kunnen betalen, is het mogelijk om een tegemoetkoming aan te vragen. We hebben de verschillende kosten en mogelijkheden voor je op een rij gezet.  

Waarom Noorderpoort?

Noorderpoort is de plek waar vakmensen leren. Met beide benen in de praktijk. En: met oog voor hoe ons werk steeds weer verandert. Wil je vandaag automonteur worden? Dan weet je morgen alles van waterstof. De winkel waar je straks werkt? Die blinkt ook uit in digitale verkoop. Verandering is onze toekomst. Dat zie je terug in ons onderwijs en in de verhalen van studenten en docenten. 

Aanmelden voor een opleiding

Heeft je kind een opleiding gekozen? Dan kan hij of zij zich aanmelden. Na de aanmelding ontvangen jullie bericht over de verdere toelatingsprocedure. Deze verschilt per opleiding. 

Ziek- en betermelden studenten jonger dan 18 jaar

Het ziek- en betermelden van studenten jonger dan 18 jaar moet (wettelijk) door de ouder(s)/verzorger(s) worden gedaan, als de student nog geen havo-, vwo-, of mbo-diploma van niveau 2 of hoger heeft.

Vanaf de dag dat de student 18 wordt, kan zij/hij dit zelf doen.

Vragen?

Neem contact met ons op:

We zijn bereikbaar op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur.
In de vakantieperiode 22 juli t/m 23 augustus kun je ons bereiken op werkdagen tussen 09:00 en 16:00 uur.

Nog vragen?

Studie & Advies

Voor al jouw vragen over onze opleidingen.

088 230 9999 info@noorderpoort.nl