Noorderpoort 01

Als je kind wil studeren

Je kind is klaar voor een mbo-opleiding. En dat is best een stap: niet alleen voor kinderen zelf, maar ook voor ouders of verzorgers. Hoe kies je een passende studie? Is het middelbaar beroepsonderwijs heel anders dan de middelbare school? En hoe zit het met studiekosten? Op deze pagina helpen we je de weg te vinden in de wereld van het mbo. Zodat jij je kind goed kan voorbereiden op het leven als mbo-student.

Hoe werkt het mbo?  

De overgang van het voorgezet onderwijs naar het mbo is een flinke stap. Begrippen als BOL, BBL en BPV vliegen je om de oren. Maar wat betekenen ze nou precies? En wat voor opleidingen kun je precies volgen?  

Hoe kies je een opleiding?

De één weet het al zeker. De ander heeft nog geen flauw idee. Geen stress, iedereen kiest op zijn eigen tempo. Jouw kind dus ook. Op verschillende manieren helpen we jullie bij het kiezen van een passende opleiding   
 

Studiekosten

Studeren kost nu eenmaal geld. Vanaf hun 18e betalen studenten het wettelijk bepaald les-/cursusgeld. Daarnaast moet je rekening houden met extra studiekosten, zoals boeken. Ook hebben studenten soms een laptop, speciale software of werkkleding nodig. Voor mensen die de studiekosten niet kunnen betalen, is het mogelijk om een tegemoetkoming aan te vragen. We hebben de verschillende kosten en mogelijkheden voor je op een rij gezet.  

Waarom Noorderpoort?

Noorderpoort is de plek waar vakmensen leren. Met beide benen in de praktijk. En: met oog voor hoe ons werk steeds weer verandert. Wil je vandaag automonteur worden? Dan weet je morgen alles van waterstof. De winkel waar je straks werkt? Die blinkt ook uit in digitale verkoop. Verandering is onze toekomst. Dat zie je terug in ons onderwijs en in de verhalen van studenten en ouders. 

Aanmelden

Heeft je kind een opleiding gekozen? Dan kan hij of zij zich aanmelden. Na de aanmelding ontvangen jullie bericht over de verdere toelatingsprocedure. Deze verschilt per opleiding. Goed om te weten: meld je je uiterlijk 1 april aan bij een opleiding en voldoe je aan de toelatingseisen, dan ben je verzekerd van een plekje in het nieuwe schooljaar. 
 

Vragen

Neem contact op met de Noorderpoort Hotspot .

Boumaboulevard 400
9723 ZT Groningen

0800 - 66 77 88 5
hotspot@noorderpoort.nl

Vragen of meer weten?

Boumaboulevard 400
9723 ZT Groningen

0800 - 66 77 88 5
hotspot@noorderpoort.nl
Hotspot