2021 Softwaredeveloper Bitacademy 07

Digitaal  Burgerschap

De digitale ontwikkelingen vinden in een razendsnel tempo plaats. We vinden het van belang dat onze studenten weten wat het is om mens te zijn in de digitale wereld. Als een van de weinige ROC's in Nederland geven we daarom bij Noorderpoort de lessenserie ‘Digitaal Burgerschap'. Digitaal burgerschap betekent dat je weet hoe je jezelf online actief, vaardig en weerbaar kunt bewegen.

Onderwerpen die daarom aan bod komen zijn, bijvoorbeeld:  

  • Identiteit versus online identiteit 
  • Fake news en deep fakes 
  • Cybercrime 
  • Algoritmes 
  • Kunstmatige intelligentie 

Vier vaardigheden staan centraal

Tijdens de lessen staan vier vaardigheden centraal: mediawijsheid, computational thinking, informatievaardigheden en ict-basisvaardigheden. Vaardigheden die je nodig hebt om in een digitale samenleving te functioneren. Daarmee leer je dus, heel praktisch, hoe je de veiligste wachtwoorden maakt, hoe je veilige website herkent maar ook hoe je kritisch kunt omgaan met online bronnen. Kritisch denken komt sowieso in elke les als vaardigheid terug. Zo leer je kritisch zijn over de verschillende thema's die online op je afkomen.  
 
De lessen hebben een interactief karakter waarin we de dialoog aangaan. In de lessen zit altijd een werkvorm of opdracht, waar je direct mee aan de slag kan.

Burgerschap is doen én ervaren

De lessenserie digitaal burgerschap is ontwikkeld vanuit Kasteel.gro en bestaat uit tien lessen met daarbij een doe-moment bij Kasteel.gro. Het doe-moment staat in het teken van actief bezig zijn als digitaal burger. Burgerschap is doen én ervaren. Je gaat aan de slag in de VR-room met VR educatie gamification. Je maakt kennis met cyber security en je leert programmeren. Ok, de basis dan in dat laatste geval. Maar je maakt er in ieder geval kennis mee. En het maakt je misschien wel enthousiast om er daarna mee verder te gaan. Want de digitale wereld? Daar kun je niet meer zonder!  

Vragen over digitaal burgerschap?

Hotspot

Kasteel.gro

Digitalisering is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Steeds meer beroepen vereisen meer inzicht in de digitale wereld. Om  in te spelen op deze toenemende vraag, is Kasteel.gro opgezet. Hier wordt innovatief onderwijs voor Noorderpoort ontwikkeld. De wisselwerking tussen samenleving, studenten, docenten en bedrijven staat centraal, waarbij wordt samengewerkt aan opdrachten uit de praktijk. Altijd met de toepassing van de nieuwste technologieën. 

In Kasteel.gro verandert de toekomst met de dag. Het is een inspirerende ontmoetingsplaats voor ondernemende mensen die elkaar uitdagen om aan de digitale toekomst te blijven sleutelen.