Studenten Bornholmstraat 02

Digitaal Burgerschap

De digitale ontwikkelingen vinden in een razendsnel tempo plaats. We vinden het belangrijk dat onze studenten weten wat het is om mens te zijn in de digitale wereld. Als een van de weinige mbo-instellingen in Nederland geven we daarom bij Noorderpoort de lessenserie ‘Digitaal Burgerschap’.

Digitaal burgerschap betekent dat je weet hoe je online actief, vaardig en weerbaar kunt zijn. De lessenserie ‘Digitaal Burgerschap’ wordt op verschillende opleidingen aangeboden als onderdeel van Burgerschap.

Onderwerpen die onder andere aan bod komen zijn:

  • Online identiteit
  • Cancel culture
  • Artificial intelligence
  • Cybercriminaliteit
  • Online gokken

Vier vaardigheden staan centraal
Tijdens de lessen staan vier vaardigheden centraal: mediawijsheid, digitale geletterdheid, informatievaardigheden en kritische denkvaardigheden. Allemaal skills die je nodig hebt in een digitale samenleving.

Je leert onder anderen hoe je veilige wachtwoorden maakt en bewaart, hoe je kritisch kunt kijken naar online bronnen en nieuws, en hoe je een goede prompt maakt voor AI-programma’s zoals ChatGPT. In de lessen ga je in gesprek met elkaar over deze onderwerpen, en maak je opdrachten om er ook direct mee aan de slag te gaan.

Ook op jouw opleiding?
Ben jij benieuwd of deze lessenserie ook op jouw opleiding wordt gegeven? Vraag dit dan aan de docent Burgerschap op de Open Dag van jouw opleiding.

Vragen over digitaal burgerschap?

Hotspot