< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Bedrijven opleiden Horeca en bakkerij Leidinggevende bediening 25170
NP-Euroborg-Hotelschool-0002-3DTPVormgeving.jpg
Euroborg-Gastheer-0001-1Onlinemedia.jpg
Gastheer_Gastvrouw_niv2_1_HorecaBakkerij_GastvrijheidToerisme.jpg

Leidinggevende bediening Niveau 4

Als leidinggevende bediening ben jij altijd bezig met de vraag: hoe kunnen we de gasten nog beter van dienst zijn? Je haalt het beste uit jouw medewerkers en zorgt ervoor dat de bediening goede service verleent. Samen met jouw team geeft je de gasten een aangenaam verblijf.

 • Je beheert de voorraden
 • Je bewaakt de financiën
 • Je stuurt medewerkers aan

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding

 • 20 % School
  Indicatie van de tijd die je op school doorbrengt
 • 80% Werk
  Indicatie van de tijd die je op je werk doorbrengt
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BBL
Crebo nr.
25170
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Groningen

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Josefien Hilhorst - Laseur
jm.hilhorst@noorderpoort.nl

avatar

Groningen
Willem Boomsma
w.boomsma@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Vanwege de meivakantie zijn we van ma. 26 t/m vr. 30 april van 9.00-13.00 uur bereikbaar via alle kanalen. Na 13.00 uur kun je al je vragen stellen via mail/webchat/whatsapp en krijg je binnen 24 uur antwoord op werkdagen.

Vanaf za. 1 mei kun je al je vragen stellen via mail/webchat/whatsapp en krijg je op werkdagen binnen 24 uur antwoord.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Een leidinggevende in de bediening heeft een commerciële instelling, is sociaal, communicatief en klantgericht.

Je durft initiatief te nemen en hebt verantwoordelijkheidsgevoel. Ook ben je flexibel, stressbestendig en heb je een prima conditie. Als leidinggevende is het belangrijk dat je je medewerkers kunt coachen en aansturen. Daarvoor moet je goed kunnen luisteren.

’s Avonds en in het weekend werken vind jij geen probleem.

Wat doet een Leidinggevende bediening?

Als leidinggevende bediening geef je leiding aan medewerkers die gasten helpen. Dit kan zijn in een restaurant, maar ook in bijvoorbeeld een congrescentrum of een hotel. Binnen dit beroep draait alles om gastvrijheid en tevreden gasten. Daarom denk je actief mee hoe je hen beter van dienst kunt zijn en kijk je waar de service kan worden verbeterd.

Daarnaast doe je voorstellen voor de menukaart en drankenkaart, en beheer je de voorraad. Je plant en verdeelt de werkzaamheden en bewaakt het budget. Als leidinggevende bediening ben je verantwoordelijk voor de kassa en zorg je voor een vlotte communicatie tussen de keuken en de bediening. Een andere taak van jou is het bewaken van het sociaal-hygiënisch beleid dat in de horeca heel belangrijk is.

Het is een beroep waarbij je lang staat en veel loopt. Ook werk je vaak ’s avonds en in het weekend. Maar het geeft veel voldoening als de gasten na een gezellig verblijf tevreden terug naar huis gaan.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Leidinggevende in de bediening bij een horecabedrijf (hotel, restaurant, café), cateraar of vergader-/congrescentrum

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Tijdens deze driejarige opleiding ga je anderhalve dag naar school en werk je minimaal 20 uur per week in een erkend leerbedrijf.

Je komt één dag naar school om de theorie van het ambachtelijke vak te leren. Daarnaast besteden we nog een ochtend aan de leidinggevende aspecten. Je leert dan hoe je een operationeel plan (afdelingsplan, personeelsplanning en personeelsontwikkelingsplan) opstelt. Lessen over begroten, inkopen en budgetteren horen daar ook bij, evenals het werven, aansturen, begeleiden en beoordelen van medewerkers.

Beroepsgerichte vakken

 • Theorie serveren
 • Praktijk serveren
 • Voorraadbestelling en beheer
 • Menu- en drankenkaart
 • Gastvrijheidsconcept
 • Leidinggeven aan en formele gesprekken voeren met medewerkers
 • Sociaal-hygiënisch beleid

Algemene vakken

  • Nederlands * 
  • Rekenen * 
  • Loopbaanoriëntatie en Burgerschap 
  • Engels
  • Duits

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de werkplek

Voordat je kunt starten met een BBL-opleiding, moet je zelf een werkplek (leerbaan) bij een erkend leerbedrijf hebben gevonden. Je bent daar in dienst. Theorie krijg je op school, maar de praktijk leer je op je werkplek

Gedurende de opleiding werk je minimaal 20 uur per week bij je leerbedrijf. Om die reden kun je alleen een BBL-opleiding volgen als je ook een werkplek bij een erkend leerbedrijf hebt. Je weet dan zeker dat je het vak goed leert in de praktijk. 

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Bierkennis
 • Duits in de beroepscontext A2
 • Eetcultuur en -wensen
 • Oriëntatie ondernemerschap (PvB TPS)
 • Wijnkennis 2

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

NP-Euroborg-Locatie-0006.jpg

Boumaboulevard 113 (Euroborg)
9723 ZS Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: cursusgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Cursusgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je cursusgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau: Cursusgeld 2021-2022*:
BBL niveau 1 en 2 € 253,-
BBL niveau 3 en 4 € 612,-

* Het cursusgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het cursusgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 310,-
 • 2e jaar € 250,-
 • 3e jaar € 170,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-opleiding niveau 2
 • mbo-opleiding niveau 3
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

BBL Werken en leren

Voor de BBL werken en leren geldt dat je minimaal 16 jaar bent en in dienst bent bij een erkend leerbedrijf waar je je praktijk kunt doen.

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Ook is de aanmelddatum verschoven van 1 april naar 1 mei. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil jij verzekerd zijn van een plek bij deze opleiding? Meld je dan aan uiterlijk 1 mei als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen.

Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding
Studie in Cijfers
Leidinggevende bediening
Niveau 4
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
-
6,6

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
-
69%

Doorstroom naar HBO

na afgelopen schooljaar
-
9%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Leidinggevende bediening
-
92%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Leidinggevende bediening

Kans op leerbaan


Leidinggevende bediening

Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Leidinggevende bediening
-
€ 12,08
Studie in Cijfers
Leidinggevende bediening
Niveau 4 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 6,6
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 69%
Doorstroom naar HBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 9%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 92%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op leerbaan
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 12,08

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Kok_niv2+3_2_HorecaBakkerij_GastvrijheidToerisme.jpg

Leidinggevende keuken Niveau 4

Groningen
BBL
AdviseurSchadeverzekeringen_niv4_2_MarkEcoAdmi_BusinessAdministratie.jpg

Vakman-ondernemer Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven