< Skip to ContentSkip to Navigation
Boulanger Gettyimages 499694406

Boulanger Niveau 4

Of je nu ervaren broodbakker bent of net je diploma voor zelfstandig werkend bakker hebt gehaald, als je veel passie hebt voor brood kun je je met deze éénjarige specialistenopleiding tot boulanger nog verder specialiseren. Wil je het beste uit jezelf halen in de broodbakkerij? Dan is het beroep boulanger zeker iets voor jou. Je bent zorgvuldig en gericht op hoge kwaliteit en je kunt producten bedenken die passen bij de ontwikkelingen en trends van het moment.

 • Je bakt en decoreert boulangerieproducten, zoals: desembrood, viennoiserie-producten en buitenlandse broodsoorten
 • Je bedenkt en ontwerpt nieuwe, exclusieve boulangerieproducten
 • Je controleert en waarborgt de kwaliteit van de boulangerieproducten

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding

 • 20 % School
  Indicatie van de tijd die je op school doorbrengt
 • 80% Werk
  Indicatie van de tijd die je op je werk doorbrengt
Duur
1-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BBL
Crebo nr.
25614
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Groningen

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Klaas Noordhof
k.noordhof@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Een boulanger is vernieuwend en creatief. Je bent steeds op zoek naar nieuwe producten die aansluiten bij de laatste trends. Op de werkvloer ben je flexibel, collegiaal, klantvriendelijk en een echte teamspeler met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Het is belangrijk dat je zorgvuldig, netjes en hygiënisch kunt werken.

Wat doet een Boulanger?

Als boulanger ben je de specialist onder de bakkers. Je bent een echte vakman of vakvrouw met een passie voor brood. Je werkzaamheden zijn heel afwisselend: van ontwerpen en uitvoeren, tot presenteren en verkoopklaar maken van ambachtelijke boulangerieproducten. Geen dag is hetzelfde.

Elk boulangerieproduct heeft zijn eigen ingrediënten, kneedtechniek, rijs- en baktijd. Bij het op ambachtelijke wijze maken van de boulangerieproducten moet je nauwkeurig te werk gaan. Jouw kennis van ingrediënten, technieken en recepten komt daarbij goed van pas.

Na het bakken controleer je de eindproducten. Als je afwijkingen ziet, ga je op zoek naar de oorzaak. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het productaanbod van de boulangerie. Je bedenkt nieuwe en originele producten, die je samen met je team verder uitwerkt. Tegenwoordig is er veel vraag naar nieuwe smaken, vormen en duurzaam geproduceerde streekproducten.

Naast vakman/vakvrouw ben je ook ondernemend, stuur je mensen aan, en coördineer je de werkzaamheden. Je staat voor hoge kwaliteit en sluit aan bij de actuele ontwikkelingen in de bakkerswereld en de horeca. Verder zorg je voor de inkoop van ingrediënten, het voorraadbeheer en let je erop dat er hygiënisch wordt gewerkt in de boulangerie.

Na deze opleiding kun je aan de slag in grote en kleine bakkerijen die de klant meer willen bieden dan een standaard brood.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Boulanger bij een (exclusieve) bakkerij
 • Boulanger bij een hotel of restaurant

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Bij deze BBL-opleiding ga je één dag in de week naar school waar je praktijk- en theorielessen krijgt. De andere dagen werk je bij een werkgever om de praktijk van het vak te leren en het op school geleerde toe te passen.

Tijdens de opleiding leer je om met ambachtelijke technieken bijzondere boulangerieproducten te maken. Denk aan desembrood, baguettes, ciabatta’s, broodsoorten met rogge, kookstukken en verschillende zoete broodsoorten al dan niet getoerd. Daarnaast leer je ook een sierstuk te maken.

Je gaat aan de slag in onze moderne bakkerij om de technieken te leren. Denk hierbij aan vaardigheden als het bereiden en verwerken van degen. Ook het decoreren en presenteren van producten komt aan bod. Daarnaast is er aandacht voor theoretische vakken zoals plannen, organiseren en kwaliteitszorg.

Op school borduren we verder op jouw kennis van alle bakkersproducten en technieken, waarbij we ons specifiek richten op boulangerieproducten. Je werkt veel in de praktijk en leert door te experimenteren met de verschillende recepturen.

Tijdens de opleiding zullen ook professionals uit de bakkerswereld gastlessen verzorgen.

Beroepsgerichte vakken

 • Bereiden en verwerken van diverse degen en luxe gistdegen
 • Decoreren en modelleren van exclusieve boulangerieproducten
 • Hygiëne en veiligheid
 • Verdieping in grondstoffenkennis
 • Kostenbewust werken
 • Kwaliteitscontrole- en verbetering
 • Productontwikkeling, innovatie en trends

Algemene vakken

  • Nederlands * 
  • Rekenen * 
  • Loopbaanoriëntatie en Burgerschap 
  • Engels

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de werkplek

Voordat je kunt starten met een BBL-opleiding, moet je zelf een werkplek (leerbaan) bij een erkend leerbedrijf hebben gevonden. Je bent daar in dienst. Theorie en praktijk krijg je op school, de verdere praktijk leer je op je werkplek.

Gedurende de opleiding werk je minimaal 20 uur per week bij je leerbedrijf. Om die reden kun je alleen een BBL-opleiding volgen als je ook een werkplek bij een erkend leerbedrijf hebt. Je weet dan zeker dat je het vak goed leert in de praktijk.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

NP-Euroborg-Locatie-0006.jpg

Boumaboulevard 113 (Euroborg)
9723 ZS Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: cursusgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Cursusgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je cursusgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau: Cursusgeld 2021-2022*:
BBL niveau 1 en 2 € 253,-
BBL niveau 3 en 4 € 612,-

* Het cursusgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het cursusgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 600,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

 • Voor deze opleiding heb je een mbo-diploma nodig van Zelfstandig werkend bakker of Leidinggevende bakkerij met specialisatie brood of brood en banket.
 • Instroom is ook mogelijk met aantoonbare werkervaring (evc's).

Voor verdere beoordeling en mogelijkheden met betrekking tot de toelating kun je contact opnemen met de contactpersoon van de opleiding.

BBL Werken en leren

Voor de BBL werken en leren geldt dat je minimaal 16 jaar bent en in dienst bent bij een erkend leerbedrijf waar je je praktijk kunt doen.

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Ook is de aanmelddatum verschoven van 1 april naar 1 mei. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dit dan uiterlijk 1 mei 2021 als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen. Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Euroborg-Bakkersopleiding-0026-3DTPVormgeving.jpg

Leidinggevende bakkerij Niveau 4

Groningen
BBL
Patissier Gettyimages 1130916972

Patissier Niveau 4

Groningen
BBL
Terug naar boven