< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Topopleidingen Apothekersassistent 25650
Apothekersassistent_niv4_1_zorgenwelzijn.jpg
Apothekersassistent_niv4_2_zorgenwelzijn.jpg
Apothekersassistent_niv4_3_zorgenwelzijn.jpg

Apothekersassistent Niveau 4

Als apothekersassistent zorg je ervoor dat klanten de juiste medicijnen meekrijgen. Daarbij vertel je hoe ze de medicatie moeten innemen en welke bijwerkingen kunnen optreden. Jij helpt de patiënt de geneesmiddelen op de juiste manier te gebruiken.

 • Je neemt recepten aan en zorgt voor de afhandeling
 • Je verwerkt bestellingen en houdt de patiëntenadministratie bij
 • Je geeft voorlichting en advies over het gebruik van geneesmiddelen

Let op: De 3-jarige BOL-opleiding tot apothekersassistent is vol. Aanmelden is niet meer mogelijk. Voor instroom in het tweede leerjaar (zowel binnen de BOL- als BBL-leerweg) is nog wel voldoende plaats. Zie hiervoor de aanvullende toelatingseisen. Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot een andere studiekeuze te komen? Noorderpoort Hotspot helpt je graag.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Bekijk BBL werken en leren opleiding

 • 32 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 30% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
 • 7,1 Waardering studenten
  JOB-monitor
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25650
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Groningen

Hulp bij je studiekeuze?

Een studie kiezen kan best lastig zijn. Maar geen stress. Wij helpen jou hierbij, zodat jij uiteindelijk de opleiding kiest die het beste bij jou past!
Ga naar de studiekeuzehulp

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Ilona Meijer
ibm.meijer@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Wij zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.
Van 26 juli t/m 27 augustus kun je ons bereiken van ma t/m vr tussen 09.00 - 15.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Je bent geschikt voor het beroep apothekersassistent als je je goed kunt inleven in de patiënt en een klantgerichte houding hebt. Daarnaast ben je betrokken, communicatief, sociaal vaardig en stressbestendig. Nauwkeurig kunnen werken is een absolute voorwaarde in dit vak, omdat kleine fouten grote gevolgen kunnen hebben.

Wat doet een Apothekersassistent?

Als apothekersassistent leg je medicijnen voor patiënten klaar, volgens het recept van een arts. De meeste geneesmiddelen worden kant-en-klaar geleverd door fabrikanten, maar sommige capsules, zetpillen, crèmes of drankjes bereid jij zelf in de apotheek.

Aan de balie van de apotheek informeer je patiënten over de medicatie die ze meekrijgen. Je vertelt ze over de werking van de medicijnen, hoe ze deze het beste kunnen innemen en welke bijwerkingen kunnen optreden. Ook controleer je of patiënten de medicatie wel mogen gebruiken in combinatie met eventuele andere geneesmiddelen die ze innemen.

Je weet als apothekersassistent niet alleen alles over medicijnen, maar je kunt ook adviseren over middelen waar geen doktersrecept voor nodig is. Denk bijvoorbeeld aan pijnstillers of een middel tegen hoest. Andere werkzaamheden die je uitvoert zijn het controleren van de voorraad, het bestellen en opruimen van middelen, en het bijhouden van de daarbij behorende administratie.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Apothekersassistent in een openbare apotheek, ziekenhuisapotheek, bij een huisarts of een bedrijf dat medicijnen maakt

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

De opleiding duurt drie jaar en start met een basisdeel dat voor alle studenten gelijk is. In de loop van je opleiding kun je je verder verdiepen en specialiseren. Je volgt ten minste twee keuzedelen.

Tijdens de opleiding tot apothekersassistent leer je hoe je patiënten duidelijk kunt voorlichten over de werking van medicijnen en hun bijwerkingen. Ook leer je de basis van het bereiden van geneesmiddelen. Daarnaast komt het bijhouden van de administratie en de voorraad aan de orde, en besteden we aandacht aan helder en klantgericht communiceren.

De theoretische vakken worden afgewisseld met praktijkvakken. In de loop van de opleiding volg je steeds meer praktijkvakken.

Naast de gewone lessen werk je samen met je studiegenoten in projectvorm aan bepaalde thema’s. In elke periode staat een nieuw thema centraal, dat je gaat uitdiepen. Thema’s waarmee je aan de slag gaat zijn onder andere ‘ik en mijn beroep’ en ‘samenwerking en communicatie’.

Sneller je diploma halen
In sommige gevallen is het mogelijk om in te stromen in het tweede leerjaar, waardoor je de opleiding in 2 jaar kunt doen. Bekijk de aanvullende toelatingseisen of je hiervoor in aanmerking komt.

Beroepsgerichte vakken

 • Ziekteleer en geneesmiddelenkennis
 • Baliegesprekken
 • Kennis van organisatie en praktijk
 • Basis geneesmiddelenbereiding
 • Farmaceutisch rekenen
 • Communicatie
 • EHBO

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

Aan het einde van het eerste jaar loop je ongeveer 25 dagen stage bij een apotheek. Deze dagen worden verspreid over tien weken. In het tweede en derde jaar loop je twee dagen per week stage. Tijdens je stage werk je samen met andere apothekersassistenten en apothekers.

Een passende stageplek wordt door de school geregeld. In verband met het beperkt aantal stageplekken kan het zijn dat je langer moet reizen voor stage dan voor school. De richtlijn is een maximale reistijd van één uur (enkele reis).

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Docenten zien me echt staan en ik word niet als nummer gezien, maar als mens.

Gezina Dam, student Apothekersassistent

Leslocatie(s)

01_Gezondheidszorg___Welzijn__2015-3DTPVormgevingverkleind.jpg

Verlengde Visserstraat 20
9718 JB Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je lesgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 608,-

* Het les- en cursusgeld worden jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid. Vanwege de coronacrisis heeft de overheid besloten om het les- en cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 te halveren.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 395,-
 • 2e jaar € 230,-
 • 3e jaar € 150,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-opleiding niveau 2
 • mbo-opleiding niveau 3
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Om in het tweede jaar in te stromen, heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • een havo- of vwo-diploma
 • een overgangsbewijs van 5 naar 6 vwo
 • een mbo-diploma op niveau 4
 • een mbo-diploma Verzorgende-IG (niveau 3)

VOG

Om tijdens deze opleiding stage te kunnen lopen, heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Een VOG geeft aan dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor je stage of je baan.  

Wil je meer weten? Kijk dan bij de Veelgestelde vragen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Ook is de aanmelddatum verschoven van 1 april naar 1 mei. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil jij verzekerd zijn van een plek bij deze opleiding? Meld je dan aan uiterlijk 1 mei als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen.

Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Bekijk BBL werken en leren opleiding

Studie in Cijfers
Apothekersassistent
Niveau 4
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
7,1
6,9

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
69%
74%

Doorstroom naar HBO

na afgelopen schooljaar
7%
21%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


100%
94%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding

Kans op stage


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
-
€ 12,71
Studie in Cijfers
Apothekersassistent
Niveau 4 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 7,1
Landelijk gemiddelde 6,9
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 69%
Landelijk gemiddelde 74%
Doorstroom naar HBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 7%
Landelijk gemiddelde 21%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding 100%
Landelijk gemiddelde 94%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 12,71

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Doktersassistent_niv4_1_zorgenwelzijn.jpg

Doktersassistent Niveau 4

Groningen
BOL
tandartsassistent_niv4_1_zorgenwelzijn.jpg

Tandartsassistent Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven