< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Internationaal Luchtvaartdienstverlener 25636
Luchtvaartdienstverlener_niv3_euroborg_01.jpg
luchtvaartdienstverlener_niv4_euroborg_02.jpg
Luchtvaartdienstverlener_niv4_euroborg_03.jpg

Luchtvaartdienstverlener Niveau 4

Als luchtvaartdienstverlener werk je bijvoorbeeld bij een luchtvaartmaatschappij of op een luchthaven. Daar is het vaak een drukte van belang, mensen uit verschillende landen met verschillende culturele achtergronden komen en gaan. Als je dienstverlenend bent en graag in een internationaal team werkt, is deze opleiding iets voor jou.

 • Je checkt passagiers en hun bagage in
 • Je begeleidt passagiers bij het in- en uitstappen
 • Je begeleidt passagiers in het vliegtuig

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 26 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 10% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
 • 6,9 Waardering studenten
  JOB-monitor
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25636
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Groningen

Hulp bij je studiekeuze?

Een studie kiezen kan best lastig zijn. Maar geen stress. Wij helpen jou hierbij, zodat jij uiteindelijk de opleiding kiest die het beste bij jou past!
Ga naar de studiekeuzehulp

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Albert Ronhaar
a.ronhaar@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Vanwege de meivakantie zijn we van ma. 26 t/m vr. 30 april van 9.00-13.00 uur bereikbaar via alle kanalen. Na 13.00 uur kun je al je vragen stellen via mail/webchat/whatsapp en krijg je binnen 24 uur antwoord op werkdagen.

Vanaf za. 1 mei kun je al je vragen stellen via mail/webchat/whatsapp en krijg je op werkdagen binnen 24 uur antwoord.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Je helpt graag mensen en vindt het leuk om hen te woord te staan en te begeleiden. Je zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt en iedereen tevreden is. Ook als iets mis gaat of als iemand een klacht heeft, blijf je vriendelijk en zorg je voor een oplossing. Van jou wordt verwacht dat jij je onder alle omstandigheden netjes, vriendelijk en representatief gedraagt en volgens de afgesproken richtlijnen werkt. In stresssituaties blijf je altijd rustig. Je hebt een goede conditie, want werken als luchtvaartdienstverlener is best zwaar.

Wat doet een Luchtvaartdienstverlener?

Als luchtvaartdienstverlener werk je bij een luchthaven of een vliegtuigmaatschappij. Je ontmoet veel mensen en culturen van over de hele wereld. Om die reden spreek je meerdere buitenlandse talen.

Afhankelijk van jouw voorkeur kun je werkzaam zijn in het vliegtuig als cabinepersoneel (steward, stewardess en purser) of als passagepersoneel op de grond in bijvoorbeeld een terminal.

Als passagepersoneel ben je verantwoordelijk voor het goed inchecken van passagiers en hun bagage. Je neemt tickets in ontvangst, labelt de bagage, helpt passagiers bij de zelf-incheckbalie of begeleidt ze naar de terminal. Ook beantwoord je vragen over de vlucht en los je problemen op. Als grondsteward(ess) heb je onregelmatige werktijden en werk je ook ’s avonds en in het weekend.

Werk je als steward(ess) in de lucht, dan is de veiligheid van passagiers jouw primaire belang. Daarnaast heb je uitvoerende taken. Je bedient passagiers in zowel de business class als de economy class en je zorgt ervoor dat het de passagiers aan niets ontbreekt. Cabinepersoneel is vaak langere tijd van huis, omdat ze de hele wereld over vliegen.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Steward(ess)
 • Purser
 • Grondsteward(ess)
 • Medewerker op een luchthaven

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

De opleiding duurt drie jaar en is breed opgezet. In het eerste leerjaar verwerf je de basiskennis van de verschillende vakgebieden binnen de luchtvaartsector. In het tweede jaar gaan we dieper in op de verschillende vakgebieden. Een stage bij een bedrijf in de luchtvaartsector maakt onderdeel uit van de opleiding.

Tijdens de opleiding komen alle aspecten van het vak aan bod: het inchecken van passagiers en bagage, het begeleiden van passagiers tijdens de vlucht, veiligheid in de lucht en op de grond, communiceren met internationale passagiers, enzovoort.

In dit beroep is het erg belangrijk om je verstaanbaar te kunnen maken in andere talen. Daarom wordt er tijdens de opleiding veel aandacht besteed aan Engels en Duits.

Beroepsgerichte vakken

 • Cabine
 • Passage
 • Algemene luchtvaartkennis
 • Frontoffice

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

Bij de opleiding hoort ook een stage bij een bedrijf in de luchtvaartsector. De contactpersoon van deze opleiding kan je hierover meer vertellen.

De stage vindt plaats in het tweede en derde leerjaar. Om stage te kunnen lopen moet je minimaal 18 jaar te zijn. Als je achter de douane gaat werken, moet je minimaal zeven jaar in Nederland wonen en mag je geen strafblad hebben.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Duits A1/A2 in het beroepsonderwijs
 • Luchthaven operatie en organisatie
 • Spaans A1/A2 in het beroepsonderwijs

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

NP-Euroborg-Locatie-0006.jpg

Boumaboulevard 113 (Euroborg)
9723 ZS Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je lesgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 1.216,-

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 370,-
 • 2e jaar € 280,-
 • 3e jaar € 0,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-opleiding niveau 2
 • mbo-opleiding niveau 3
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Vanwege de eisen van luchtvaartmaatschappijen, ben je toelaatbaar met een lengte vanaf 1,58 m.

VOG

Om tijdens deze opleiding stage te kunnen lopen, heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Een VOG geeft aan dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor je stage of je baan.  

Wil je meer weten? Kijk dan bij de Veelgestelde vragen.

Leeftijd

Wanneer je aan de stageperiode begint, moet je 18 jaar of ouder zijn. 

Beperkt aantal opleidingsplaatsen

Deze opleiding heeft een beperkt aantal opleidingsplaatsen. Voor het studiejaar 2021-2022 (september-instroom) kunnen we 60 studenten toelaten.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Ook is de aanmelddatum verschoven van 1 april naar 1 mei. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan uiterlijk 1 mei, om mee te doen in de loting.

Deze opleiding heeft een beperkt aantal opleidingsplaatsen. Als er meer aanmeldingen dan opleidingsplekken zijn, wordt er geloot. Je doet aan de loting mee als je je uiterlijk 1 mei hebt aangemeld. De uitslag van de loting wordt schriftelijk aan je bekendgemaakt.

Heb je je aangemeld na 1 mei, dan maak je alleen nog kans op een opleidingsplaats als er nog een plek vrij is.

2. Kennismaken en loting

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit (een persoonlijke presentatie in het Engels) ga je ervaren of de opleiding echt bij je past.

Voldoe je aan de toelatingseisen en heb je tijdens het kennismaken voor jezelf bedacht dat de opleiding bij je past, dan is er nog één stap te gaan, de loting. Deze opleiding heeft namelijk een beperkt aantal opleidingsplaatsen. Als er meer aanmeldingen dan opleidingsplekken zijn, dan wordt er geloot. De uitslag van de loting wordt binnen tien werkdagen schriftelijk aan je bekendgemaakt.

3. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen en je bent ingeloot, dan ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort. 

4. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding
Studie in Cijfers
Luchtvaartdienstverlener
Niveau 4
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
6,9
6,9

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
93%
74%

Doorstroom naar HBO

na afgelopen schooljaar
14%
16%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


-
88%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding

Kans op stage


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
-
€ 10,24
Studie in Cijfers
Luchtvaartdienstverlener
Niveau 4 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 6,9
Landelijk gemiddelde 6,9
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 93%
Landelijk gemiddelde 74%
Doorstroom naar HBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 14%
Landelijk gemiddelde 16%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 88%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 10,24

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Toelichting vanuit de opleiding

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

leisurehospitality_niv3_1_toerismerecreatie_euroborg.jpg

Leidinggevende Leisure & Events Niveau 4

Groningen
BOL
travelhospitality_niv4_1_toerismerecreatie_Euroborg.jpg

Leidinggevende travel & hospitality Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven