Nieuwe Wegen 1

Nieuwe Wegen

Het leek je zo'n leuke opleiding. Maar nu je gestart bent vraag je jezelf af waarom je voor die opleiding hebt gekozen. Een verkeerde opleidingskeuze kan de beste overkomen. Speciaal voor die studenten hebben we een programma gemaakt. Niet voor niets noemen we dit ‘Nieuwe Wegen’. Jij vindt daar je nieuwe weg naar de opleiding die wél bij je past.

Wie ben ik?

Wie ben ik? Dat is een belangrijke vraag waar je in Nieuwe Wegen mee aan de slag gaat. ‘Wat kan ik’ en ‘wat wil ik’ horen daarbij. Door die drie dingen eens goed onder de loep te nemen, kom je aan de weet waar je hart sneller van gaat kloppen. Precies daar liggen namelijk je kansen op een opleiding die bij je past.  

Je ontdekt ook welke dingen lastig voor je zijn en of dat een groot obstakel is in een opleiding, of eigenlijk toch maar een kleintje. En natuurlijk onderzoeken we ook of het obstakel écht een obstakel is. Misschien is het wel een aanwijzing voor iets wat heel belangrijk voor je is en ontdek je zo waar je van droomt.  

Jezelf onder de loep leggen, is dat iets om naar uit te kijken? Wij vinden van wel. Je eigen weg vind je het beste door naar jezelf te kijken en daar ook de tijd voor te nemen. We willen wat bereiken, dus we gaan de diepte in met je. Soms kan dat confronterend zijn. Dat hoort erbij. Sterker nog, vaak is de confrontatie, ‘het ding’ dat het meeste inzicht geeft voor een nieuwe richting. Als je onze studenten nu vraagt waar ze het meest aan hadden, noemen ze juist dit. 

Waar je bij ons op mag rekenen? We gaan met jóú aan de slag, niet met je (keuze)probleem.  

Wat willen we bereiken bij Nieuwe Wegen? 

Hier kunnen we kort en duidelijk over zijn: bij ons ga je op zoek naar de opleiding die bij je past. Heb je er eentje gevonden die je op het lijf geschreven is, dan zijn wij blij. Dat kan bij Noorderpoort zijn, maar ook ergens anders. Het gaat erom dat het de juiste opleiding en juiste plek voor jou is.  

Wat maakt Nieuwe Wegen zo anders dan een opleiding? 

Zit je in een opleiding, dan doorloop je een programma, met vaste tijden en onderdelen. Je dag zit meestal aardig volgepland. Je bent druk met praktijkopdrachten en theorieën. Alles is erop gericht dat je je volgende programmaonderdeel haalt.  

Bij Nieuwe Wegen gaat het net wat anders. We hebben óók vaste tijden. Wij hebben óók vaste programmaonderdelen. Maar je hoeft niet van de ene naar de andere les te rennen. Je dag wordt niet volgepland en het gaat er niet om dat je weer een goed cijfer haalt op een onderdeel. Je krijgt tijd om na te denken en te ervaren welke kant je op wilt. Die heb je gewoon nodig als je wilt uitvinden wat goed voor je is.

Wat ga je doen bij Nieuwe Wegen? 

  1. Je doet onderzoek naar jezelf. Dat begint met reflectie en daar eindigt het ook steeds weer. Het gaat altijd over jou, maar zeker ook over jou in de samenwerking met anderen. 
  2. Gezondheid en vitaliteit vinden we belangrijk, dus er zit veel sport en beweging in het programma. Daar ontmoet je ook weer die ander die ook een studieloopbaanvraag heeft. 
  3. Je proeft aan beroepen in verschillende stages, korte en langere. 
  4. Je onderzoekt welke opleidingen er zijn en welke bij je passen. Uiteindelijk kies je een opleiding. 

Hoe lang duurt Nieuwe Wegen en hoe meld je je aan?

  • Voor studiekiezers van het vmbo of de havo hebben we een programma van 7 weken dat gelijk na de zomervakantie start. Voor de herfstvakantie weet je dan al welke opleiding je wilt gaan doen, je kunt dan na de herfstvakantie beginnen. Aanmelden voor dit traject kan via jouw decaan.  
  • Voor alle anderen hebben we een programma dat loopt vanaf het moment dat je bij ons instapt tot aan de zomervakantie. Er zijn meerdere momenten in het jaar waarop je kunt beginnen. We kijken samen met jou naar het juiste startmoment.

Nog even op een rij voor wie het is 

Nieuwe Wegen is er voor iedereen die even niet weet hoe het verder moet met de studie. Welke reden je ook hebt. Wat voorbeelden: 

  • Ik heb de eerste weken van mijn studie doorlopen, maar ik vind er niks aan. Het past echt niet bij me.
  • Ik ben een (half) jaar onderweg en het wil maar niet vlotten. Doe ik wel de opleiding die bij me past?
  • Ik moet een opleiding kiezen, maar ik heb geen idee. Als ik eerlijk ben heb ik gewoon meer tijd nodig om te ontdekken wat ik wil.
  • Ik ervaar hobbels in mijn studie, vind de opleiding niet leuk, of het komt door andere dingen in mijn leven.  

Denk je nu: mijn situatie staat er niet bij, maar ik weet ook niet hoe ik verder kan? Dan is Nieuwe Wegen ook voor jou bedoeld. Kom gewoon eens vragen wat we voor je kunnen betekenen.  

Moet je op Noorderpoort zitten om bij Nieuwe Wegen te kunnen komen? Nee hoor, doe je een opleiding bij het Alfa-college, Menso Altingh of een andere (middelbare) school? Je bent van harte welkom. Ook als je even geen opleiding doet, maar wel weer wilt beginnen.

Ik zoek een nieuwe weg / opleiding

Wanneer je een opleiding doet die niet passend voelt, is het belangrijk dat je je verhaal vertelt en er naar je geluisterd wordt. Vraag een gesprek aan met je studieloopbaanbegeleider of studieadviseur als je al een opleiding doet op het mbo. Zit je op het vmbo of de havo, praat dan met je decaan. Zij koppelen jou aan Nieuwe Wegen. Wil je meteen contact met mensen van Nieuwe Wegen? Dat kan ook. 

Heb je vragen over Nieuwe Wegen?

Pytrik Notermans, coördinator


pwt.notermans@noorderpoort.nl
Nieuwe Wegen

 

Je ontwikkelen, dat kan altijd

Fenny heeft ook het traject Nieuwe Wegen doorlopen. Die tijd had ze nodig om te ontdekken welke opleiding bij haar past.