< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Topopleidingen Doktersassistent 25473
Doktersassistent Met Vignet Topopleiding 2020
Doktersassistent_niv4_2_zorgenwelzijn.jpg
Doktersassistent_niv4_3_zorgenwelzijn.jpg

Doktersassistent Niveau 4

Als doktersassistent heb je een verantwoordelijke baan met afwisselende werkzaamheden. Je bent de rechterhand van de arts en helpt hem met medische handelingen. Ook ben je het aanspreekpunt voor patiënten en geef je hen medische informatie.

 • Je assisteert de dokter met medische handelingen
 • Je voert zelfstandig handelingen uit, zoals oren uitspuiten en bloeddruk meten
 • Je houdt de afspraken bij en verzorgt de patiëntenadministratie

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 32 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 30% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
 • 7,0 Waardering studenten
  JOB-monitor
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25473
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Groningen

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Petra Tholen - Meijer
jp.meijer@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Je bent geschikt voor het beroep doktersassistent als je sociaal en communicatief vaardig bent. Je kunt je goed inleven in de patiënten en hun medische problemen. Omdat je regelmatig te maken hebt met werken onder druk, ben je stressbestendig en sta je stevig in je schoenen. Je kunt zelfstandig werken en ook prima samenwerken met collega's.

Wat doet een Doktersassistent?

Als doktersassistent ben je het aanspreekpunt voor patiënten. Je geeft hen persoonlijk en telefonisch advies, uitleg en informatie over ziektes en behandelingen. Daarnaast assisteer je de arts bij de behandeltafel.

Een groot aantal verpleegkundige en medische taken voer je zelfstandig uit, zoals het onderzoeken van bloed en urine, het geven van injecties en het aanbrengen van verbanden. Je verzorgt ook de patiëntenadministratie en noteert afspraken met patiënten in de agenda.

Nadat je deze opleiding hebt afgerond, kun je werken in een huisartsenpraktijk, verpleeghuis, huisartsenlaboratorium of bij een bloedtransfusiedienst, maar ook bij een polikliniek van een ziekenhuis of bij een onderzoeksinstelling. Je werkt zelfstandig, maar altijd onder eindverantwoordelijkheid van een arts.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Dokterassistent bij een huisartsenpraktijk, verpleeghuis, polikliniek of onderzoeksinstelling

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

De opleiding duurt drie jaar en start met een basisdeel dat voor alle studenten gelijk is. In de loop van je opleiding ga je je verder verdiepen en specialiseren. Je volgt ten minste twee keuzedelen.

Tijdens de opleiding tot doktersassistent leer je hoe je verpleegkundige en medische handelingen uitvoert, bijvoorbeeld het opnemen van de bloeddruk, het geven van een injectie of het afnemen van bloed. Deze handelingen oefen je vaak, zodat je ze foutloos kunt uitvoeren. Ook leer je de medische instrumenten uit de dokterspraktijk te gebruiken. Daarnaast voer je zelf laboratoriumonderzoekjes uit met bloed en urine.

Het bijhouden van de patiëntenadministratie komt ook aan bod. En we besteden aandacht aan helder en klantgericht communiceren. De theoretische vakken worden afgewisseld met praktijkvakken. In de loop van de opleiding volg je steeds meer praktijkvakken.

Naast de gewone lessen werk je samen met je studiegenoten in projectvorm aan bepaalde thema’s. In elke periode staat een nieuw thema centraal, dat je gaat uitdiepen. Thema’s waarmee je aan de slag gaat zijn onder andere ‘ik en mijn beroep’ en ‘samenwerking en communicatie’.

Sneller je diploma halen
In sommige gevallen is het mogelijk om in te stromen in het tweede leerjaar, waardoor je de opleiding in 2 jaar kunt doen. Bekijk de aanvullende toelatingseisen of je hiervoor in aanmerking komt.
Ook is het mogelijk om deze opleiding in 1,5 jaar te volgen via de derde-leerwegopleiding Doktersassistent. Voor deze leerweg heb je minimaal een mbo-diploma op niveau 3 nodig.

Beroepsgerichte vakken

 • Medische kennis
 • Balie- en telefoongesprekken
 • Laboratorium
 • Organisatie en administratie
 • Communicatie
 • EHBO
 • Medisch-technisch handelen

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

In het eerste jaar is er een snuffelstage van één week. Verdeeld over het tweede en derde jaar loop je twintig weken stage met elke twee weken één terugkomdag.

Een passende stageplek wordt door de school geregeld. In verband met het beperkt aantal stageplekken kan het zijn dat je langer moet reizen voor stage dan voor school. De richtlijn is een maximale reistijd van één uur (enkele reis).

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Doorstroom naar HBO Gezondheidszorg
 • Eerstelijns- en ketenzorg
 • Geneesmiddelenkennis
 • Gezonde leefstijl
 • Specifieke doelgroepen DA
 • Triage
 • Voorbereiding HBO

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

01_Gezondheidszorg___Welzijn__2015-3DTPVormgevingverkleind.jpg

Verlengde Visserstraat 20
9718 JB Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Het lesgeld betaal je om lessen te mogen volgen en examens te doen. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2020-2021*:
BOL, alle niveaus € 1.202,-

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten* voor het studiejaar 2020-2021. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 700,-
 • 2e jaar € 160,-
 • 3e jaar € 50,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-basisberoepsopleiding (niveau 2)
 • mbo-vakopleiding (niveau 3)
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor instromen in het tweede jaar kunt je je aanmelden voor de opleiding met:

 • een havo- of vwo-diploma
 • een overgangsbewijs van 5 naar 6 vwo
 • een mbo-diploma op niveau 4
 • een mbo-diploma Verzorgende-IG (niveau 3)

VOG

Om tijdens deze opleiding stage te kunnen lopen, heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Een VOG geeft aan dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor je stage of je baan.  

Wil je meer weten? Kijk dan bij de Veelgestelde vragen.

Hepatitis B-vaccinatie

Op het moment dat je stage gaat lopen, is een Hepatitis B-vaccinatie verplicht. De school regelt deze vaccinatie voor jou. Het vaccinatietraject start aan het begin van het eerste schooljaar.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus kan de toelatingsprocedure een andere invulling hebben dan hieronder omschreven. De opleiding van jouw keuze zal je hierover verder informeren.

1. Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan voor 1 april. Uiterlijk vijf werkdagen na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding
Studie in Cijfers
Doktersassistent
Niveau 4
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
7,0
7,4

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
83%
80%

Doorstroom naar HBO

na afgelopen schooljaar
18%
31%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


95%
92%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding

Kans op stage


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
-
€ 12,38
Studie in Cijfers
Doktersassistent
Niveau 4 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 7,0
Landelijk gemiddelde 7,4
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 83%
Landelijk gemiddelde 80%
Doorstroom naar HBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 18%
Landelijk gemiddelde 31%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding 95%
Landelijk gemiddelde 92%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 12,38

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Apothekersassistent Met Vignet Topopleiding 2020

Apothekersassistent Niveau 4

Groningen
BOL, BBL
Tandartsassistent Met Vignet Topopleiding 2020

Tandartsassistent Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven