< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Bedrijven opleiden Zorg en welzijn Helpende zorg en welzijn 25498
VerzorgendeIG_niv3_1_Zorgenwelzijn.jpg
helpendezorgwelzijn_niv2_1_zorgenwelzijn.jpg
NP-GZHZenWelzijn-BegeleiderGehandicaptenzorg-0001.jpg

Helpende Zorg en Welzijn Niveau 2

Vind je het leuk om mensen te helpen die in het dagelijks leven extra ondersteuning nodig hebben? Dan is de opleiding helpende zorg en welzijn echt iets voor jou! Voor deze mensen ben jij van grote waarde. Na het behalen van je diploma maak jij het leven van hen makkelijker en leuker.

 • Je helpt mensen met wassen en aankleden
 • Je helpt mensen met schoonmaken en boodschappen doen
 • Je helpt bij activiteiten, zoals spelletjes doen en wandelen

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding

Bekijk de BOL voltijd opleiding

 • 20 % School
  Indicatie van de tijd die je op school doorbrengt
 • 80% Werk
  Indicatie van de tijd die je op je werk doorbrengt
Duur
2-jarige opleiding
Niveau
Niveau 2
Leerweg
BBL
Crebo nr.
25498
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Stadskanaal, Groningen, Winschoten
1 feb 2022 Winschoten

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Stadskanaal
Tineke Wieringa - Immenga
jk.wieringa-immenga@noorderpoort.nl

avatar

Groningen
Yvonne Menting - Korf
y.korf@noorderpoort.nl

avatar

Winschoten
Pien Huininga
p.huininga@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Vanwege de meivakantie zijn we van ma. 26 t/m vr. 30 april van 9.00-13.00 uur bereikbaar via alle kanalen. Na 13.00 uur kun je al je vragen stellen via mail/webchat/whatsapp en krijg je binnen 24 uur antwoord op werkdagen.

Vanaf za. 1 mei kun je al je vragen stellen via mail/webchat/whatsapp en krijg je op werkdagen binnen 24 uur antwoord.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Je werkt graag met mensen en vindt het leuk om ze te helpen. Je bent betrouwbaar, makkelijk in de omgang en je kunt je goed in een ander inleven. Netjes werken, volgens richtlijnen en veiligheidsvoorschriften, is voor jou geen probleem. Ook kun je goed werken onder tijdsdruk. Een goede conditie is belangrijk, omdat het werk soms best zwaar kan zijn.

Wat doet een Helpende Zorg en Welzijn?

Als helpende zorg en welzijn sta je klaar voor mensen. Dit kunnen kinderen, volwassenen of ouderen zijn; mensen die thuis wonen, in een verzorgingshuis of een woongroep; mensen die nog veel zelfstandig kunnen doen of mensen die alle hulp kunnen gebruiken.

Met je diploma kun je alle kanten op. Je kunt ouderen in een verzorgingshuis helpen met bijvoorbeeld hun persoonlijke verzorging, zoals wassen en aankleden. Bij thuiswonenden kun je ondersteuning geven in het huishouden door bijvoorbeeld schoon te maken, te koken of boodschappen te doen. En op een kinderdagverblijf help je mee om kinderen iets te leren via spelletjes en samen spelen.

In dit werk heb je vaak onregelmatige werktijden, en geen dag is hetzelfde. Als helpende zorg en welzijn kun je aan de slag bij onder andere een zorgcentrum, buurthuis, kinderopvang, buitenschoolse opvang, verzorgingshuis of de thuiszorg.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Helpende in een verpleeghuis of verzorgingshuis
 • Helpende bij mensen thuis

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Bij een BBL-opleiding ga je één dag in de week naar school waar je vooral theorielessen krijgt. De andere dagen werk je bij een werkgever om de praktijk van het vak te leren.

De zorg om mensen staat in deze opleiding centraal. Je leert hoe je mensen die hulp nodig hebben (zoals ouderen, kinderen, of mensen met een handicap) kunt ondersteunen bij hun dagelijkse bezigheden. Denk bijvoorbeeld aan het assisteren bij het aan- en uitkleden, helpen met eten, luisteren naar de verhalen van cliënten, of het doen van activiteiten.

Tijdens de opleiding besteden we ook veel aandacht aan jouw eigen ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, inspelen op situaties, en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen beslissingen.

Deze opleiding is een goede opstap om door te stromen naar een niveau 3-opleiding in de zorg en welzijn.

Beroepsgerichte vakken

 • Persoonlijke verzorging
 • Sociale en recreatieve activiteiten
 • Anatomie en ziekteleer
 • Digitale vaardigheden
 • Administratie
 • Planmatig werken
 • Onderhoud en reparatie
 • Voorraadbeheer
 • Voeding
 • Veilig werken

Algemene vakken

  • Nederlands * 
  • Rekenen * 
  • Loopbaanoriëntatie en Burgerschap 

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de werkplek

Voordat je kunt starten met een BBL-opleiding, moet je zelf een werkplek (leerbaan) bij een erkend leerbedrijf hebben gevonden. Je bent daar in dienst. Theorie krijg je op school, maar de praktijk leer je op je werkplek

Gedurende de opleiding werk je minimaal 20 uur per week bij je leerbedrijf. Om die reden kun je alleen een BBL-opleiding volgen als je ook een werkplek bij een erkend leerbedrijf hebt. Je weet dan zeker dat je het vak goed leert in de praktijk. 

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Arbo kwaliteitszorg en hulpverlening niv 2
 • Helpende plus

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

Stadskanaal nieuwe locatie 2.jpg

Sportparklaan 5
9502 CW Stadskanaal

01_Gezondheidszorg___Welzijn__2015-3DTPVormgevingverkleind.jpg

Verlengde Visserstraat 20
9718 JB Groningen

NP_WinschotenCampus_7310_verkleind.jpg

P.C. Hooftlaan 1
9673 GS Winschoten

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: cursusgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Cursusgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je cursusgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau: Cursusgeld 2021-2022*:
BBL niveau 1 en 2 € 253,-
BBL niveau 3 en 4 € 612,-

* Het cursusgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het cursusgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar €320,-
 • 2e jaar €100,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • vmbo-basisberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • mbo-opleiding niveau 1 (Entree)
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

BBL Werken en leren

Voor de BBL werken en leren geldt dat je minimaal 16 jaar bent en in dienst bent bij een erkend leerbedrijf waar je je praktijk kunt doen.

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

VOG

Om tijdens deze opleiding werkervaring op te doen bij je leerbedrijf, heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Een VOG geeft aan dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor je stage of je baan.  

Wil je meer weten? Kijk dan bij de Veelgestelde vragen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Ook is de aanmelddatum verschoven van 1 april naar 1 mei. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil jij verzekerd zijn van een plek bij deze opleiding? Meld je dan aan uiterlijk 1 mei als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen.

Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding

Bekijk de BOL voltijd opleiding

Studie in Cijfers
Helpende Zorg en Welzijn
Niveau 2
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
-
7,1

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
80%
83%

Doorstroom binnen MBO

na afgelopen schooljaar
20%
18%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


-
86%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding

Kans op leerbaan


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
-
€ 15,27
Studie in Cijfers
Helpende Zorg en Welzijn
Niveau 2 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 7,1
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 80%
Landelijk gemiddelde 83%
Doorstroom binnen MBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 20%
Landelijk gemiddelde 18%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 86%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op leerbaan
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 15,27

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Facilitairedienstverl_niv2_1_facilitair.jpg

Servicemedewerker Breed Niveau 2

Appingedam, Groningen, Stadskanaal, Veendam, Winschoten
BOL, BBL
Combi Verzorgende IG Begeleider Maatschappelijke Zorg Met Vignet

Combi Verzorgende-IG / Begeleider maatschappelijke zorg Niveau 3

Assen, Groningen, Stadskanaal, Winschoten
BOL, BBL
Verzorgende IG Met Vignet

Verzorgende-IG Niveau 3

Assen, Groningen
BOL
Verzorgende IG – Verkort Met Vignet

Verzorgende-IG – verkort Niveau 3

Assen, Groningen, Winschoten
BBL
Terug naar boven