< Skip to ContentSkip to Navigation
Chauffeurwegvervoer_niv2_1_transportscheepvaartlog.jpg
managertransportlogistiek_niv4_1_mobiliteitvoertuigen_autlog.jpg
Logistiek_3_transportscheepvaartlog.jpg

Chauffeur wegvervoer Niveau 2

Als chauffeur wegvervoer ervaar je de vrijheid van de weg. Je rijdt binnen Nederland of naar het buitenland om allerlei goederen af te leveren en op te halen. Omdat je veel alleen onderweg bent, ben je zelfredzaam en heb je veel verantwoordelijkheden. Jij bent het visitekaartje van het bedrijf.

 • Je laadt en lost goederen
 • Je houdt de vervoersadministratie bij
 • Je voert kleine reparaties uit aan de vrachtwagen 

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding

 • 20 % School
  Indicatie van de tijd die je op school doorbrengt
 • 80% Werk
  Indicatie van de tijd die je op je werk doorbrengt
Duur
2-jarige opleiding
Niveau
Niveau 2
Leerweg
BBL
Crebo nr.
25671
Startmoment Locatie
5 sep 2022 Groningen

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Arian Hosman
am.hosman@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Wij zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Als chauffeur wegvervoer werk je voornamelijk alleen en zelfstandig. Daarbij heb je geen 9-tot-5-mentaliteit. Vrachtwagenchauffeur is fysiek een zwaar beroep, waarbij je voor langere tijd geconcentreerd achter het stuur moet zitten. Je vindt het fijn dat je de verantwoordelijkheid krijgt om een opdracht zelfstandig uit te voeren. In dit vak is het belangrijk dat je geïnteresseerd bent in autotechniek.

Wat doet een Chauffeur wegvervoer?

Jouw werkplek is je truck. Dit kan een bakwagen met of zonder aanhanger zijn, een trekker-opleggercombinatie of een veewagen, maar ook een koelwagen, tankwagen of dieplader. Dit is afhankelijk van de lading die je vervoert.

Je maakt ritten binnen Nederland, maar als internationaal chauffeur kun je ook naar bijvoorbeeld Oost- of Zuid-Europa rijden. Op basis van de ontvangen laad- en losgegevens maak je een routeplanning waarbij je rekening houdt met de rij- en rusttijden. De goederen moet je zo efficiënt mogelijk laden, zekeren, vervoeren en lossen. Je voert daarnaast zelf klein onderhoud aan de vrachtauto uit en houdt de vervoersadministratie bij.

Als chauffeur ben jij het visitekaartje van het bedrijf. Je kunt goed omgaan met klanten en je houdt rekening met medeweggebruikers.

Na je opleiding kun je aan de slag bij een (inter)nationale transportonderneming, een verhuisbedrijf, een koeriersbedrijf, of een ander bedrijf met een transportafdeling.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Chauffeur wegvervoer nationaal of internationaal

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Tijdens de opleiding word je opgeleid tot vakchauffeur. Je hebt één dag per week les en werkt de overige vier dagen bij een leerbedrijf. Op school en bij je leerbedrijf maak je kennis met de vervoersbranche en het beroep van chauffeur wegvervoer.

We besteden aandacht aan verkeerskennis, voertuigtechniek en -onderhoud, vervoersadministratie, laden en lossen en sociale vaardigheden. Daarnaast komen ook veiligheid, communicatie en beroepshouding aan bod. Naast je opleiding haal je bij een rijschool je rijbewijzen B,C en E.

Beroepsgerichte vakken

 • Verkeerstheorie
 • Bedrijfswagentechniek
 • Vervoersadministratie
 • Wet- en regelgeving
 • Vakgericht Engels
 • Vakgericht Duits

Algemene vakken

  • Nederlands * 
  • Rekenen * 
  • Loopbaanoriëntatie en Burgerschap 

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de werkplek

Voordat je kunt starten met een BBL-opleiding, moet je zelf een werkplek (leerbaan) bij een erkend leerbedrijf hebben gevonden. Je bent daar in dienst. Theorie krijg je op school, maar de praktijk leer je op je werkplek

Gedurende de opleiding werk je minimaal 20 uur per week bij je leerbedrijf. Om die reden kun je alleen een BBL-opleiding volgen als je ook een werkplek bij een erkend leerbedrijf hebt. Je weet dan zeker dat je het vak goed leert in de praktijk. 

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

NP-Automotive-Locatie-0010.jpg

Bornholmstraat 31
9723 AW Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: cursusgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Cursusgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je cursusgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau: Cursusgeld 2021-2022*:
BBL niveau 1 en 2 € 126,50
BBL niveau 3 en 4 € 306,-

* Het les- en cursusgeld worden jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid. Vanwege de coronacrisis heeft de overheid besloten om het les- en cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 te halveren.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het cursusgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 354,-
 • 2e jaar € 54,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • vmbo-basisberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • mbo-opleiding niveau 1 (Entree)
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

BBL Werken en leren

Voor de BBL werken en leren geldt dat je minimaal 16 jaar bent en in dienst bent bij een erkend leerbedrijf waar je je praktijk kunt doen.

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding is een medische keuring vereist.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil jij verzekerd zijn van een plek bij deze opleiding? Meld je dan aan uiterlijk 1 april als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen.

Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

logistiekmedewerker_niv2_1_transportscheepvlogistiek.jpg

Logistiek medewerker – verkort Niveau 2

Groningen
BOL, BBL
logistiekteamleider_niv3_1_transportscheepvlogistiek.jpg

Logistiek teamleider – verkort Niveau 3

Groningen
BOL, BBL
Terug naar boven