;

Chauffeur openbaar vervoer

Leerweg
BBL deeltijd
Niveau
Niveau 2
Duur
1 jaar
Crebo
25672
Locatie
Bornholmstraat 31, Groningen
Chauffeur Openbaar Vervoer

Alles over deze opleiding

Het openbaar vervoer krijgt een steeds grotere rol om de stad en provincie leefbaar en toegankelijk te houden. Als chauffeur openbaar vervoer speel je daarin een belangrijke rol. Het is jouw taak om de passagiers op tijd en veilig naar hun plaats van bestemming te brengen. Je rijdt met een bus volgens vaste routes en tijdschema’s. Dit kan zowel overdag zijn, als ’s avonds of ’s nachts. Geen werkdag is hetzelfde.

Als chauffeur ben je servicegericht, sociaal en communicatief vaardig. Je geeft informatie over onder andere vertrektijden en busroutes. Of je geeft een seintje als iemand moet uit- of overstappen. Jij bent – als eerste aanspreekpunt voor de reizigers – het visitekaartje van het bedrijf.

De bus is jouw rijdende werkplek. Dit kan een standaard bus zijn, maar ook een harmonicabus, elektrische bus of een dubbeldekker.

Over jou

  • Je kunt langere tijd geconcentreerd werken
  • Je kunt goed problemen oplossen
  • Je bent een goede gastheer in de bus

Je gaat één dag per week naar school. De lesdagen worden vooraf op vaste dagen gepland. De overige dagen werk je bij een erkend OV-leerbedrijf. Dit zijn de praktijkdagen.

Als voorbereiding op de (praktijk)examens werk je aan je kennis, vaardigheden en competenties. Dit doe je onder andere aan de hand van de theorie- en praktijklessen en praktijkopdrachten.

Het vaktechnische deel van de opleiding bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Vervoeren van personen over de weg
  • Op professionele wijze omgaan met passagiers
  • Uitvoeren van de voorbereiding en de afhandeling van ritten

Tijdens je opleiding haal je je busrijbewijs (D) en je Code 95. Daarnaast volg je theorielessen, zoals omgaan met culturele verschillen en doelgroepen, gespreksvaardigheid Engels en Duits, vervoer van personen met een handicap, en de verschillen in bedrijfscultuur van de diverse OV-bedrijven.

Je wordt opgeleid tot een vakbekwame en dienstverlenende buschauffeur.

Locaties

Bornholmstraat 31

Groningen

Onze school is het grootste opleidingscentrum voor Automotive, Logistiek en Fietstechniek in Noord-Nederland. Wij vinden het belangrijk dat de kennis en vaardigheden van onze studenten goed aansluiten op de praktijk. Daarom werken we intensief samen met het bedrijfsleven.

Adres

Bornholmstraat 31
9723 AW Groningen

Vergelijkbare opleidingen

Onze mbo-opleidingen