< Skip to ContentSkip to Navigation
Autospuiter_niv2_1_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek.jpg
Autospuiter_niv2_2_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek.jpg
Autospuiter_niv2_3_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek.jpg

Autospuiter Niveau 2

Als autospuiter werk je met personenauto’s, bedrijfswagens, vrachtwagens, caravans of campers en met motoren. Je houdt je voornamelijk bezig met schuur-, plamuur en lakwerk. Je herstelt schadeauto’s en zorgt ervoor dat deze weer ‘strak in de lak’ zitten.

 • Je bewerkt ondergronden voor
 • Je maakt aflaksystemen aan
 • Je lakt carrosserieën af en herstelt kleine lakschades

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding

Bekijk de BOL voltijd opleiding

 • 20 % School
  Indicatie van de tijd die je op school doorbrengt
 • 80% Werk
  Indicatie van de tijd die je op je werk doorbrengt
Duur
2-jarige opleiding
Niveau
Niveau 2
Leerweg
BBL
Crebo nr.
25228
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Groningen

Hallo MBO studiekeuze-event

 • 05 november 2020
 • 17:00 - 20:00
 • Alle locaties

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Bert Jonkman
lk.jonkman@noorderpoort.nl

avatar

Groningen
Peter Curré
p.curre@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Je bent geschikt voor het beroep autospuiter als je technisch bent en praktisch ingesteld. Als autospuiter moet je netjes en nauwkeurig werken. Je bent in staat om kwalitatief goed werk te verrichten, zodat het voertuig er weer als nieuw uitziet. Bovendien heb je goede sociale vaardigheden en kun je klanten goed te woord staan. Je kunt zelfstandig werken én samenwerken.

Wat doet een Autospuiter?

Als autospuiter herstel je de lakschade bij personenauto’s, bedrijfswagens, vrachtwagens, caravans, campers en motoren. Je zorgt ervoor dat deze weer strak in de lak zitten.

Je werkt voornamelijk in het voorbewerkingstraject. In dit traject herstel je beschadigde carrosseriedelen en/of bewerk je carrosseriedelen waarna die gespoten kunnen worden in de gewenste lakkleur. De voorbewerking bestaat uit het reinigen, schuren, plamuren en het aanbrengen van grondlak op de carrosseriedelen. Je werkt daarbij met verschillende gereedschappen en materialen.

Carrosseriedelen zijn gemaakt van verschillende materialen zoals staal, aluminium of kunststof. Ieder materiaal moet weer anders worden voorbewerkt. Het voorbereidende werk is belangrijk, want hoe beter de voorbewerking hoe mooier het eindresultaat.

Als autospuiter werk je alleen of samen met collega's, waarbij je wordt aangestuurd door een leidinggevende.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Autospuiter bij een schadeherstelbedrijf

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Gedurende de hele opleiding zijn BBL-studenten 4 dagen per week aan het werk en 1 dag op school. De schooldag bestaat uit gemiddeld 7 klokuren. De vaste schooldag kan per blok verschillen. 

De lessen worden gegeven aan het VOC (vakopleiding carrosseriebedrijf) aan de Winkler Prinsstraat 3, 9403 AZ te Assen. Noorderpoort heeft een samenwerkingsverband met het VOC waardoor jij in de gelegenheid gesteld wordt om met de nieuwste apparatuur en technieken te werken.

Beroepsgerichte vakken

 • Electude (elektronisch leerprogramma over elektronica die zich in auto bevindt)
 • Vakleer

Algemene vakken

  • Nederlands * 
  • Rekenen * 
  • Loopbaanoriëntatie en Burgerschap 

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de werkplek

Voordat je kunt starten met een BBL-opleiding, moet je zelf een werkplek (leerbaan) bij een erkend leerbedrijf hebben gevonden. Je bent daar in dienst. Theorie krijg je op school, maar de praktijk leer je op je werkplek

Gedurende de opleiding werk je minimaal 20 uur per week bij je leerbedrijf. Om die reden kun je alleen een BBL-opleiding volgen als je ook een werkplek bij een erkend leerbedrijf hebt. Je weet dan zeker dat je het vak goed leert in de praktijk. 

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Digitale vaardigheden basis
 • Nederlands 3F
 • Oriëntatie ondernemerschap (PF E Pitsch TPS)
 • Rekenen 3F
 • Scheidende en verbindende techn carr. schade
 • Vervormende technieken bij carrosserieschade

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

NP-Automotive-Locatie-0010.jpg

Bornholmstraat 31
9723 AW Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: cursusgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Cursusgeld

Het cursusgeld betaal je om lessen te mogen volgen en examens te doen. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau: Cursusgeld 2020-2021*:
BBL niveau 1 en 2 € 250,-
BBL niveau 3 en 4 € 606,-

* Het cursusgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het cursusgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten* voor het studiejaar 2020-2021. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 640,-
 • 2e jaar € 300,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • vmbo-basisberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • mbo-entreeopleiding (niveau 1)
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

BBL Werken en leren

Voor de BBL werken en leren geldt dat je minimaal 16 jaar bent en minimaal 20 uur per week werkt bij een erkend leerbedrijf.

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus kan de toelatingsprocedure een andere invulling hebben dan hieronder omschreven. De opleiding van jouw keuze zal je hierover verder informeren.

1. Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan voor 1 april. Uiterlijk vijf werkdagen na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding

Bekijk de BOL voltijd opleiding

Studie in Cijfers
Autospuiter
Niveau 2
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
-
7,5

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
-
62%

Doorstroom binnen MBO

na afgelopen schooljaar
-
68%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Autospuiter
-
77%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Autospuiter

Kans op leerbaan


Autospuiter

Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Autospuiter
-
-
Studie in Cijfers
Autospuiter
Niveau 2 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 7,5
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 62%
Doorstroom binnen MBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 68%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 77%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op leerbaan
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde -

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Autoschadehersteller_niv2_1_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek (1).jpg

Autoschadehersteller Niveau 2

Groningen
BOL, BBL
06_Automotive___Logistiek__2014__Techniek-bijgesneden.jpg

Autotechnicus Niveau 2

Groningen, Stadskanaal
BOL, BBL
Bedrijfsautotechnicus_niv2_1_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek.jpg

Bedrijfsautotechnicus Niveau 2

Groningen
BOL, BBL
Fietstechnicus_niv2_1_mobiliteitvoertuigen_autologistiek.jpg

Fietstechnicus Niveau 2

Groningen
BBL
Eerste autoschadehersteller_niv3_1_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek.jpg

Eerste autoschadehersteller Niveau 3

Groningen
BOL, BBL
Eersteautospuiter_niv3_1_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek.jpg

Eerste autospuiter Niveau 3

Groningen
BOL, BBL
Eersteautotechnicus_niv3_1_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek.jpg

Eerste autotechnicus Niveau 3

Groningen, Stadskanaal
BOL, BBL
EersteBedrijfsautotechnicus_niv3_1_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek.jpg

Eerste bedrijfsautotechnicus Niveau 3

Groningen
BOL, BBL
eerstefietstechnicus_niv3_1_voertuigenmobiliteit_automotivelogistiek.jpg

Eerste fietstechnicus Niveau 3

Groningen
BOL, BBL
Terug naar boven