< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Transport scheepvaart en logistiek Manager transport en logistiek 25379
managertransportlogistiek_niv4_1_trasnportscheepvlog.jpg
managertransportlogistiek_niv4_2_trasnportscheepvlog.jpg
Logistiek_3_transportscheepvaartlog.jpg

Manager transport en logistiek Niveau 4

Als manager transport en logistiek ben je verantwoordelijk voor de ontvangst, opslag, voorraad en het transport van allerlei goederen. Nederland drijft veel handel met andere landen, daarom heb je in deze functie veel contact met buitenlandse klanten.

 • Je organiseert opslag van goederen
 • Je organiseert internationaal vervoer: wegtransport, scheepvaart en luchtvracht
 • Je organiseert grote evenementen 

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 25 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 50% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
 • 7,3 Waardering studenten
  JOB-monitor
Duur
4-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25379
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Groningen

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Sjoerd Akse
s.akse@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Gaat je interesse uit naar organiseren, plannen en leidinggeven? Heb je affiniteit met transport, opslag en alles wat daarbij komt kijken, dan ben jij geschikt om manager transport en logistiek te worden. Je bent stressbestendig, je weet tijdsdruk te transformeren naar normale arbeidsomstandigheden. Daarnaast heb je natuurlijk overwicht, ben je flexibel, sociaal communicatief ingesteld en kun je medewerkers enthousiast maken en inspireren.

Wat doet een Manager transport en logistiek?

Als manager transport en logistiek zorg je ervoor, dat de juiste goederen tijdig worden aangeleverd bij de klant of worden opgeslagen in het magazijn.

Je geeft leiding aan een team van medewerkers, teamleiders en (transport)planners. Jij zorgt niet alleen voor een goede en veilige werkomgeving, maar ook voor goede arbeidsomstandigheden. Daarnaast heb je commerciële en administratieve taken, zoals het onderhouden van een klantenportefeuille en het bewaken van budgetten. Je zorgt voor nieuwe (internationale) klanten en opdrachten.

Na deze opleiding kun je als manager transport en logistiek aan de slag bij diverse logistieke ondernemingen, zoals distributiecentra, transportondernemingen, overheidsinstellingen, evenementenbureaus, ziekenhuizen, in- en exportbedrijven.

Kortom, de wereld is je werkterrein.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Logistiek manager bij Justitie/Defensie
 • Logistiek manager bij een ziekenhuis
 • Logistiek manager bij een transportonderneming
 • Logistiek manager bij een scheepvaartbedrijf
 • Logistiek manager bij een evenementenorganisatie

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Tijdens deze vierjarige opleiding komen alle onderwerpen aan bod om van jou een professionele manager te maken. Hoe moet je leiding geven en welke managementvaardigheden zijn daarbij nodig? Hoe maak je een werkplanning en stel je offertes op? Op welke manier zorg je voor nieuwe klanten en opdrachten?

De opleiding kent vele raakvlakken met economie en zakelijke dienstverlening. Omdat je in dit vak veel met buitenlandse klanten te maken hebt, maken de lessen Engels en Duits onderdeel uit van het lesplan.

Beroepsgerichte vakken

 • Calculeren - tarieven maken
 • Berekenen - magazijninrichtingen
 • Algemene ondernemersvaardigheden
 • Projectmanagement
 • Personeelsmanagement
 • Techniek

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Alle docenten hebben ervaring in het werkveld. Ze weten me op de juiste manier te motiveren.

Judith Bouwman, student Manager transport en logistiek

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

In het eerste en derde jaar loop je tien weken stage. Gedurende het tweede en vierde jaar werk je twintig weken bij je stagebedrijf. De school zorgt voor de stageplekken, maar je mag zelf ook een stageplaats zoeken.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Duits A2/B1 in het beroepsonderwijs
 • Engels B1/B2
 • Ondernemerschap mbo
 • Opslag gevaarlijke stoffen
 • Voorbereiding HBO wiskunde v d tech. EsMei

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

NP-Automotive-Locatie-0010.jpg

Bornholmstraat 31
9723 AW Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Het lesgeld betaal je om lessen te mogen volgen en examens te doen. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 1.216,-

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten* voor het studiejaar 2020-2021. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 455,-
 • 2e jaar € 241,-
 • 3e jaar € 480,-
 • 4e jaar € 190,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-basisberoepsopleiding (niveau 2)
 • mbo-vakopleiding (niveau 3)
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus kan de toelatingsprocedure een andere invulling hebben dan hieronder omschreven. De opleiding van jouw keuze zal je hierover verder informeren.

1. Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan voor 1 april. Uiterlijk vijf werkdagen na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding
Studie in Cijfers
Manager transport en logistiek
Niveau 4
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
7,3
7,0

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
75%
75%

Doorstroom naar HBO

na afgelopen schooljaar
29%
34%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


87%
92%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding

Kans op stage


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
-
€ 11,78
Studie in Cijfers
Manager transport en logistiek
Niveau 4 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 7,3
Landelijk gemiddelde 7,0
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 75%
Landelijk gemiddelde 75%
Doorstroom naar HBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 29%
Landelijk gemiddelde 34%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding 87%
Landelijk gemiddelde 92%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 11,78

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

iStock-511786392_1.jpg

Leidinggevende team/afdeling/project Niveau 4

Groningen
BBL
Terug naar boven