Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Mobiliteit en voertuigen Eerste autoschadehersteller 25226
Eerste autoschadehersteller_niv3_1_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek.jpg
Eerste autoschadehersteller_niv3_2_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek.jpg
Autotechnicus_niv4_3_voertuigenmobiliteit_automotivelogistiek.jpg

Eerste autoschadehersteller Niveau 3

Als autoschadehersteller herstel je auto’s met kleine of grote schade. Je kunt hierbij denken aan het schadeherstel van personenauto’s, bedrijfswagens, vrachtwagens, caravans of campers en motoren. Je vernieuwt of herstelt de carrosserie- en chassisdelen

 • Je deukt plaatwerk uit
 • Je demonteert auto-onderdelen
 • Je stelt diagnoses en beoordeelt carrosserieschade en voertuigsystemen

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Bekijk BBL werken en leren opleiding

 • 25 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 25% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
 • 6,2 Waardering studenten
  JOB-monitor
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 3
Leerweg
BOL
Locatie(s)
Groningen
Startdata
Start schooljaar
Crebo nr.
25226

Open dagen

 • 24 januari 2020
 • 16:00 - 20:30
 • 25 januari 2020
 • 10:00 - 14:00

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Bert Jonkman
lk.jonkman@noorderpoort.nl
088 - 230 79 08

avatar

Groningen
Peter Curré
p.curre@noorderpoort.nl
088 - 230 81 00

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Je hebt een voorliefde voor auto’s en bent goed met techniek. Nauwkeurig kunnen werken is een absolute voorwaarde voor dit vak. Daarnaast is het belangrijk dat je zelfstandig kunt werken maar ook goed kunt samenwerken. Er wordt van je verwacht dat je initiatief durft te tonen en zelfstandig beslissingen neemt. Natuurlijk kun jij goed met je handen werken, want het is een praktijkvak.

Wat doet een Eerste autoschadehersteller?

Zodra een beschadigd voertuig binnenkomt, bekijkt een eerste autoschadehersteller welke delen hersteld moeten worden en met welke technieken. Je meet de schade op met geavanceerde meetapparatuur, om te bepalen hoe ver en in welke richting je de carrosserieonderdelen moet trekken.

Tijdens de reparatiewerkzaamheden zal het vaak voorkomen dat je auto-onderdelen moet demonteren, of nieuwe onderdelen moet monteren.

Je krijgt als eerste autoschadehersteller te maken met veel verschillende materiaalsoorten die allemaal hun eigen specifieke eigenschappen hebben. Bij het herstellen van de schade weet je jouw kennis en vakkundigheid te combineren met de juiste gereedschappen. Op die manier kan je snel en efficiënt werken en een perfect eindresultaat behalen.

Je werkt zelfstandig of in een team aan opdrachten die je krijgt van je leidinggevende, maar je neemt ook eigen initiatieven en beslissingen. Je bepaalt volgens jouw inzicht en kennis wat nodig is om het voertuig te repareren.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Autoschadehersteller bij een schadeherstelbedrijf

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Tijdens je opleiding werk je aan kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor je toekomstig beroep. Denk hierbij aan: het demonteren van carrosseriedelen, het herstellen van carrosseriedelen met behulp van uiteenlopende technieken, en bepalen van de reparatiemethode.

Om goed voorbereid aan je stage te beginnen krijg je in het eerste leerjaar de eerste 30 weken alleen lessen op school. Het eerste leerjaar is een basisjaar. Je krijgt dan vakken die te maken hebben met zowel autoschadeherstel als autospuiten. Tijdens het eerste jaar bestaat de mogelijkheid om over te stappen naar de opleiding Eerste autospuiter of Autoschadetechnicus, mocht je dit willen. Vanaf het tweede leerjaar specialiseer je je in het vak schadeherstel.

Beroepsgerichte vakken

 • Praktijkles (demonteren, monteren, uitdeuken, lassen)
 • Electude (elektronisch leerprogramma over elektronica die zich in auto bevindt)
 • Practicum (elektronische problemen oplossen)
 • Vakleer

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. Theorie die je op school hebt geleerd, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

In elk leerjaar is er een periode waarin je stage loopt. De stage in het eerste en tweede leerjaar telt 10 weken. Tijdens het derde leerjaar loop je 20 weken stage.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

NP-Automotive-Locatie-0010.jpg

Automotive & Logistiek

Bornholmstraat 31
9723 AW Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Het lesgeld betaal je om lessen te mogen volgen en examens te doen. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2019-2020:
BOL, alle niveaus € 1.168,- *

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met ingang van het schooljaar 2019-2020 is er een nieuwe regeling voor de schoolkosten. Deze houdt in dat vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen) door je school beschikbaar worden gesteld. Deze materialen blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten voor het studiejaar 2019-2020. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 750,-
 • 2e jaar € 440,-
 • 3e jaar € 400,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-basisberoepsopleiding (niveau 2)
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Deze opleiding valt in de sector Techniek. Heb je in je vooropleiding niet Techniek als profiel gekozen, dan geldt als aanvullende eis dat je wiskunde of nask1 in je pakket hebt.

Beperkt aantal opleidingsplaatsen

Deze opleiding heeft een beperkt aantal opleidingsplaatsen. Voor het studiejaar 2019-2020 zijn er 30 opleidingsplaatsen te verdelen tussen de opleidingen Autoschadehersteller, Eerste autoschadehersteller, Autospuiter en Eerste autospuiter.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

1. Aanmelden voor 1 april

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan voor 1 april. Vijf werkdagen na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Loten

Deze opleiding heeft een beperkt aantal opleidingsplaatsen. Wanneer er te veel kandidaten zijn voor de opleiding wordt er geloot. Je doet aan de loting mee als je je voor 1 april hebt aangemeld. De uitslag van de loting wordt binnen tien werkdagen na 1 april schriftelijk aan je bekendgemaakt.
Heb je je aangemeld na 1 april, dan maak je nog kans op een opleidingsplaats wanneer een ingelote kandidaat zijn/haar plek niet benut. De volgorde van aanmelding na 1 april bepaalt dan wie het eerste in aanmerking komt voor de opengevallen opleidingsplek. 

3. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

4. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

5. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

6. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Bekijk BBL werken en leren opleiding

Studie in Cijfers
Eerste autoschadehersteller
Niveau 3
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
6,2
6,2

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
-
-
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Eerste Autoschadehersteller
Eerste Autoschadetechnicus

-

-

Kans op stage


Eerste Autoschadehersteller
Eerste Autoschadetechnicus


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Eerste Autoschadehersteller
Eerste Autoschadetechnicus

-
-

-
-
Studie in Cijfers
Eerste autoschadehersteller
Niveau 3 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 6,2
Landelijk gemiddelde 6,2
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde -
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Eerste Autoschadehersteller
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Eerste Autoschadetechnicus
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Eerste Autoschadehersteller
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Eerste Autoschadetechnicus
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Eerste Autoschadehersteller
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde -
Eerste Autoschadetechnicus
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde -

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Eersteautospuiter_niv3_1_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek.jpg

Eerste autospuiter Niveau 3

Groningen
BOL, BBL
Eersteautotechnicus_niv3_1_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek.jpg

Eerste autotechnicus Niveau 3

Groningen, Stadskanaal
BOL, BBL
EersteBedrijfsautotechnicus_niv3_1_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek.jpg

Eerste bedrijfsautotechnicus Niveau 3

Groningen
BOL, BBL
eerstefietstechnicus_niv3_1_voertuigenmobiliteit_automotivelogistiek.jpg

Eerste fietstechnicus Niveau 3

Groningen
BOL, BBL
Bedrijfsautotechnicus_niv2_1_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek.jpg

Technisch specialist bedrijfsauto's Niveau 4

Groningen
BOL, BBL
Technischspecialistpersonenauto_niv4_1_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek.jpg

Technisch specialist personenauto's Niveau 4

Groningen
BOL, BBL
AdviseurSchadeverzekeringen_niv4_2_MarkEcoAdmi_BusinessAdministratie.jpg

Vakman-ondernemer Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven