< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Bedrijven opleiden Zorg en welzijn Combi mbo verpleegkundige persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg verkort 25655
Combi VP MZ Gettyimages 1129803646

Combi Mbo-verpleegkundige / Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg – verkort Niveau 4

Wil jij degene zijn die het verschil maakt? Kies dan voor deze verkorte combinatieopleiding, waarbij je twee diploma’s krijgt! Je leert om zelfstandig en in teamverband te zorgen voor mensen met een complexe zorgvraag. De opleiding richt zich op speciale expertise, zoals het verpleegkundig ondersteunen en het begeleiden van cliënten in een specifieke doelgroep. Jij helpt hen zo goed mogelijk zelfstandig deel te nemen aan de samenleving.

 • Je voert verpleegtechnische handelingen uit, zoals medicijnen toedienen
 • Je ondersteunt en begeleidt cliënten bij hun (dagelijkse) activiteiten
 • Je schrijft zelfstandig een begeleidingsplan

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding

 • 20 % School
  Indicatie van de tijd die je op school doorbrengt
 • 80% Werk
  Indicatie van de tijd die je op je werk doorbrengt
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BBL
Crebo nr.
25655
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Winschoten

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Winschoten
Tea Hoogeveen - Hansen
t.hoogeveen@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Om dit werk goed te kunnen doen heb je inlevingsvermogen, geduld en respect voor anderen. Het is belangrijk dat je stevig in je schoenen staat, feedback durft te geven en dit ook kunt ontvangen.

Samenwerken met collega’s, instanties en familie van cliënten is een belangrijk onderdeel van je werk. Daar heb je goede sociale en communicatieve vaardigheden voor nodig. Je vindt het geen probleem om in onregelmatige diensten te werken.

Wat doet een Mbo-verpleegkundige / Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg?

Als mbo-verpleegkundige / persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg kun je bijna overal in de zorg aan de slag. Van een ziekenhuis tot een verpleeg- of verzorgingshuis, en van de gehandicaptenzorg tot de geestelijke gezondheidszorg. Maar ook bij een daklozenopvang, zorgboerderij, asielzoekerscentrum of psychiatrisch centrum zijn ze blij met jou kennis en ervaring.

Afhankelijk van je werkomgeving liggen je taken vooral bij de verzorging van de cliënt of bij het uitvoeren van verpleegkundige handelingen. Daarnaast begeleid je je cliënten bij wonen, scholing en vrijetijdsbesteding. Je helpt je cliënten het beste uit zichzelf te halen en bouwt met hen een sterke band op.

Naast het begeleiden en verplegen van mensen met een complexe zorgvraag, stel je voor hen ook behandelplannen op en organiseer je activiteiten. Je werkt vaak op onregelmatige tijden.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Verpleegkundige binnen of buiten een zorginstelling in Europa
 • (Persoonlijk) begeleider
 • Woonbegeleider
 • Ambulant begeleider
 • (Persoonlijk) begeleider dagbesteding

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Deze verkorte opleiding duurt 2,5 tot 3 jaar, afhankelijk van je vooropleiding, kennis en ervaring. Je krijgt les op school, maar je leert het vak vooral in de praktijk. Gemiddeld werk je 20 uur of meer in de week bij een zorgorganisatie in je eigen regio. Aan het eind van de opleiding krijg je twee diploma’s: Mbo-verpleegkundige en Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen / Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg.

Op school besteden we veel aandacht aan het begeleiden en verzorgen van cliënten. Hierbij draait het altijd om de zorgvrager in zijn sociale omgeving en in relatie tot verpleegkundig handelen. Je leert hoe je cliënten uit verschillende doelgroepen kunt helpen bij hun dagelijkse activiteiten en hoe je hen zorg verleent in complexe situaties.

Daarnaast besteden we veel aandacht aan communicatie, bijvoorbeeld hoe je een begeleidings- of slechtnieuwsgesprek voert. Ook komen onderwerpen als anatomie en fysiologie, ziektebeelden en pathologie (ziektekunde) aan bod. Naast deze beroepsgerichte vakken krijg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en Engels.

Beroepsgerichte vakken

 • Anatomie, fysiologie, pathologie
 • Verpleegkunde (GGZ-GHZ-VVT-ZH)
 • Begeleidingskunde (socialisatie, expressie en activiteiten, groepsdynamica)
 • Ontwikkelingspsychologie (kennis van doelgroepen, sociale vaardigheden)
 • Verpleegtechnische vaardigheden

Algemene vakken

  • Nederlands * 
  • Rekenen * 
  • Loopbaanoriëntatie en Burgerschap 
  • Engels

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de werkplek

Voordat je kunt starten met een BBL-opleiding, moet je zelf een werkplek (leerbaan) bij een erkend leerbedrijf hebben gevonden. Je bent daar in dienst. Theorie krijg je op school, maar de praktijk leer je op je werkplek

Gedurende de opleiding werk je minimaal 20 uur per week bij je leerbedrijf. Om die reden kun je alleen een BBL-opleiding volgen als je ook een werkplek bij een erkend leerbedrijf hebt. Je weet dan zeker dat je het vak goed leert in de praktijk. 

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

NP_WinschotenCampus_7310_verkleind.jpg

P.C. Hooftlaan 1
9673 GS Winschoten

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: cursusgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Cursusgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je cursusgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau: Cursusgeld 2021-2022*:
BBL niveau 1 en 2 € 253,-
BBL niveau 3 en 4 € 612,-

* Het cursusgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het cursusgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 600,-
 • 2e jaar € 200,-
 • 3e jaar € 80,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je een mbo-diploma Verzorgende-IG of Maatschappelijke zorg niveau 4 nodig. 

Met een diploma dat vergelijkbaar is aan bovenstaande opleiding, ben je mogelijk toelaatbaar. Dit is ter beoordeling van de toelatingscommissie. 

BBL Werken en leren

Voor de BBL werken en leren geldt dat je minimaal 16 jaar bent en in dienst bent bij een erkend leerbedrijf waar je je praktijk kunt doen.

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen. 

VOG

Om tijdens deze opleiding werkervaring op te doen bij je leerbedrijf, heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Een VOG geeft aan dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor je werkplek.

Wil je meer weten? Kijk dan bij de Veelgestelde vragen.

Hepatitis B-vaccinatie

Een Hepatitis B-vaccinatie is verplicht. Heb je nog geen vaccinatie, dan regelt je leerbedrijf deze vaccinatie voor jou.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Ook is de aanmelddatum verschoven van 1 april naar 1 mei. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dit dan uiterlijk 1 mei 2021 als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen. Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding
Studie in Cijfers
Combi Mbo-verpleegkundige / Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg – verkort
Niveau 4
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
6,8
6,7

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
84%
77%

Doorstroom naar HBO

na afgelopen schooljaar
5%
6%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


100%
98%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding

Kans op leerbaan


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
-
€ 17,83
Studie in Cijfers
Combi Mbo-verpleegkundige / Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg – verkort
Niveau 4 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 6,8
Landelijk gemiddelde 6,7
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 84%
Landelijk gemiddelde 77%
Doorstroom naar HBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 5%
Landelijk gemiddelde 6%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding 100%
Landelijk gemiddelde 98%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op leerbaan
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 17,83

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

iStock-511786392_1.jpg

Leidinggevende team/afdeling/project Niveau 4

Groningen
BBL
helpendezorgwelzijn_niv2_1_zorgenwelzijn.jpg (1)

Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg Niveau 4

Appingedam, Groningen, Stadskanaal, Winschoten
BOL, BBL
NP-GZHZenWelzijn-BegeleiderSpecifiekeDG-0005.jpg

Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen Niveau 4

Appingedam, Groningen, Stadskanaal, Winschoten
BOL, BBL
Terug naar boven