Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Marketing economie en administratie Management assistantinternational management assistant 25574
iStock-621987904[2].jpg
iStock-505843270[3].jpg
06_Gezondheidszorg_Assen__2014__Zorg_en_Welzijn-3DTPVormgeving.jpg

Management assistant/International management assistant Niveau 4

Een Management assistant is de rechterhand van het management. Jij zorgt ervoor dat iedereen goed zijn werk kan doen, door vooruit te kijken en mee te denken. Met deze opleiding kun je terecht in vrijwel elke organisatie; van overheid tot adviesbureau, van productiebedrijf tot museum.

 • Je werkt mee aan voorlichtingsactiviteiten en ondersteunt projectgroepen
 • Je organiseert bijeenkomsten
 • Je ondersteunt het management bij financiële zaken als offertes en declaraties

De BBL-opleiding bieden we aan als een versneld traject van twee jaar.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Bekijk BBL werken en leren opleiding

 • 24 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 40% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Locatie(s)
Groningen, Winschoten
Startdata
Start schooljaar
Crebo nr.
25574

Meeloopdagen

Voordat je begint met je nieuwe opleiding, wil je misschien alvast de sfeer proeven. Dat kan tijdens een meeloopdag.
Meld je aan over een meeloopdag

Studiekeuze-event

 • 07 november 2019
 • 17:00 - 20:00
 • Alle locaties

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Herman Stapert
h.stapert@noorderpoort.nl
088 - 230 75 25

avatar

Winschoten
Sascha Leeuwerik
s.leeuwerik@noorderpoort.nl
088 - 230 82 41

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Een Management assistant is zowel het visitekaartje als de spin in het web van een organisatie. Je hebt een proactieve houding en durft initiatief te nemen. Contact onderhouden met mensen met verschillende karakters en/of een andere culturele achtergrond is voor jou geen probleem. Je bent eerlijk en betrouwbaar. Je hebt gevoel voor taal.  Je kunt goed omgaan met stress, hebt organisatietalent en kunt makkelijk verbanden leggen.

Wat doet een Management assistant/International management assistant?

Als Management assistant heb je een veelzijdig beroep. Naast het beheren van agenda’s en administratieve taken, hou je je ook bezig met financiële en commerciële zaken. Vanwege jouw goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal, corrigeer je bovendien de teksten van collega's.

Hoe je werkdag er precies uit ziet, hangt natuurlijk af van het bedrijf waar je werkt. In ieder geval ben jij de spil in de organisatie. Behalve dat je de rechterhand van het management bent, ben je ook degene die relaties beheert, gasten ontvangt, meewerkt aan promotie- of voorlichtingscampagnes en rapportages voor het management verzorgt. 

Daarnaast heb je contact met alle collega’s en weet je wat er bij hen en binnen de organisatie speelt. Je beoordeelt offertes, organiseert bijeenkomsten, regelt accommodaties, catering en eventueel vervoer en verblijf. Vaak werk je ook mee aan projecten. Je verzorgt dan de projectadministratie, zodat iedereen op de hoogte is van de voortgang van het project qua planning en budget.

Je kunt in heel veel verschillende branches aan de slag, zowel nationaal als internationaal. Van ziekenhuizen tot boekingsbureaus en van technische bedrijven tot theaters; vrijwel elke organisatie heeft minstens één Management assistant in dienst.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Management assistant
 • Directiesecretaresse
 • Personal assistant
 • Executive assistant
 • Project assistant
 • Virtual assistant

Doorleren na je studie

HBO

Studenten die ervoor hebben gekozen om na deze opleiding door te leren, zijn succesvol doorgestroomd naar de volgende hbo-opleidingen:

 • Facility Management
 • Management Economie en Recht
 • Bedrijfskunde
 • International Languages
 • Communicatie
 • International Studies
 • Recht

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Een leerjaar is verdeeld in 4 periodes van 10 weken. In een periode op school volg je algemene en beroepsgerichte vakken of werk je in een groepje aan een project. Tijdens simulaties en projecten/praktijkmiddagen krijg je de kans om in de praktijk te brengen wat je tijdens de lessen hebt geleerd. Deze oefeningen bereiden jou uiteraard ook goed voor op de verschillende stages.

Tijdens de opleiding krijg je de mogelijkheid om een module medische en/of juridische terminologie te volgen. Bij het behalen van je diploma krijg je dan een schoolverklaring. 

In het laatste schooljaar kun je stagelopen in het buitenland. Daarnaast kun je tijdens je opleiding deelnemen aan het excellentieprogramma. Samen met een aantal externe certificaten die je moet behalen, geeft dit recht op de schoolverklaring International Management Assistant. Hiermee laat je zien ambitie te hebben en een doorzetter te zijn.

Beroepsgerichte vakken

 • Mondelinge communicatie
 • Office skills
 • Projecten & simulaties
 • Vergaderen & notuleren

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. Theorie die je op school hebt geleerd, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

Je loopt tijdens de opleiding verschillende stages.

Als je de opleiding in Groningen volgt, heb je jouw eerste stage aan het einde van het eerste leerjaar. Je loopt dan vier dagen in de week stage bij een erkend leerbedrijf en je gaat één dag in de week naar school. In het tweede leerjaar vervolg je de stage.

In het derde leerjaar ga je voor langere tijd fulltime op stage. Je komt aan het einde van de opleiding nog terug naar school om examenprojecten uit te voeren.

Studeer je in Winschoten, dan heb je het hele eerste leerjaar lessen op school. In het tweede en derde leerjaar loop je 20 weken fulltime stage.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

BusAdm-Buitenzijde-0008.jpg

Business & Administratie

Hora Siccamasingel 177
9721 HE Groningen

NP_WinschotenCampus_7310_verkleind.jpg

Campus Winschoten

P.C. Hooftlaan 1
9673 GS Winschoten

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Het lesgeld betaal je om lessen te mogen volgen en examens te doen. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2020-2021*:
BOL, alle niveaus € 1.202,-

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten* voor het studiejaar 2020-2021. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 500,-
 • 2e jaar € 200,-
 • 3e jaar € 80,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-basisberoepsopleiding (niveau 2)
 • mbo-vakopleiding (niveau 3)
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

1. Aanmelden voor 1 april

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan voor 1 april. Vijf werkdagen na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Bekijk BBL werken en leren opleiding

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Hotelschoolverkort_niv4_1_horecabakkerij_euroborg.jpg

Hotelschool – verkort (manager/ondernemer horeca – verkort) Niveau 4

Groningen
BOL
hotelschoolmanager_niv4_1_horecabakkerij_euroborg.jpg

Hotelschool (manager/ondernemer horeca) Niveau 4

Groningen
BOL
IBSS_niv4_1_HandelOnder_BusinessAdministratie.jpg

International Business Studies (IBS) Niveau 4

Groningen
BOL
leisurehospitality_niv3_1_toerismerecreatie_euroborg.jpg

Leidinggevende leisure & events Niveau 4

Groningen
BOL
travelhospitality_niv4_1_toerismerecreatie_Euroborg.jpg

Leidinggevende travel & hospitality Niveau 4

Groningen
BOL
Luchtvaartdienstverlener_niv3_euroborg_01.jpg

Luchtvaartdienstverlener Niveau 4

Groningen
BOL
zeevaart.jpg (1)

Maritiem officier alle schepen Niveau 4

Delfzijl
BOL
NP-Euroborg-Hotelschool-0007.jpg

Tweetalige Hotelschool Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven