< Skip to ContentSkip to Navigation
Timmerman_niv2+3_2_BouwenWonen_BerStadskanaal.jpg
Timmerman_niv2_1_BouwenWonen_BerStadskanaal.jpg
Timmerman_niv2+3+3_BouwenWonen_BerStadskanaal.jpg

Timmerman Niveau 2

Als timmerman bouw je vanuit jouw expertise mee aan woningen, kantoren en andere gebouwen. Je werkt veel buiten waar je stel- en timmerwerk uitvoert, vloeren legt, en bekistingen maakt. De timmerman maakt gebruik van allerlei bouwmaterialen, gereedschappen en machines.

 • Je maakt dakconstructies
 • Je stelt metselprofielen en kozijnen
 • Je timmert ruimtes af

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding

Bekijk de BOL voltijd opleiding

 • 20 % School
  Indicatie van de tijd die je op school doorbrengt
 • 80% Werk
  Indicatie van de tijd die je op je werk doorbrengt
Duur
2-jarige opleiding
Niveau
Niveau 2
Leerweg
BBL
Crebo nr.
25128
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Stadskanaal
1 feb 2022 Stadskanaal

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Stadskanaal
Joop Keuning
ja.keuning@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Vanwege de meivakantie zijn we van ma. 26 t/m vr. 30 april van 9.00-13.00 uur bereikbaar via alle kanalen. Na 13.00 uur kun je al je vragen stellen via mail/webchat/whatsapp en krijg je binnen 24 uur antwoord op werkdagen.

Vanaf za. 1 mei kun je al je vragen stellen via mail/webchat/whatsapp en krijg je op werkdagen binnen 24 uur antwoord.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Met jouw twee rechterhanden en je technisch en ruimtelijk inzicht, maak jij van hout stevige bouwconstructies. Je weet hoe je met verschillende bouwmaterialen moet werken en kunt gereedschap op de juiste manier gebruiken. Als timmerman moet je nauwkeurig zijn en voldoende oog hebben voor de veiligheidsaspecten binnen het werk. Het is belangrijk dat je zelfstandig kunt werken en goed kunt samenwerken met collega’s.

Wat doet een Timmerman?

Als timmerman stel je profielen en kozijnen. Je stelt bekistingen om eenvoudige betonconstructies te kunnen storten. Je voert werkzaamheden aan het dak uit. Of je timmert een ruimte af waarbij je bijvoorbeeld scheidingswanden en plafonds aanbrengt. Ook monteer je deuren en ramen en hangt deze af. Een timmerman werkt vaak buiten.

Bij al deze werkzaamheden werk je met je handen en met allerlei gereedschap en machines. In de praktijk leer je meer over machinale houtbewerking, meten, timmeren en metselen. Als timmerman heb je uitvoerende en ondersteunende taken. Je werkt samen met collega’s aan verschillende bouwprojecten. Een (hoofd)uitvoerder stuurt jou hierbij aan.

Na je opleiding kan je aan de slag bij bouwbedrijven, gespecialiseerde aannemers en in de infratechniek. Je werkt meestal buiten op de bouwplaats.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Timmerman
 • Afbouwtimmerman
 • Betontimmerman

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Tijdens deze opleiding ben je één dag per week op school. Je krijgt dan vooral ondersteuning bij de theorievakken en je oefent het tekenwerk. De overige dagen werk je bij een erkend leerbedrijf.

Je kunt deze opleiding starten vanaf de start van het schooljaar, of op 1 februari. Wil je op een ander moment beginnen met de opleiding, dan kan dat in overleg met de school.

Beroepsgerichte vakken

 • Uitzetten en maatvoeren
 • Opgaand werk
 • Dakwerk
 • Afbouwtimmerwerk

Algemene vakken

  • Nederlands * 
  • Rekenen * 
  • Loopbaanoriëntatie en Burgerschap 

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de werkplek

Voordat je kunt starten met een BBL-opleiding, moet je zelf een werkplek (leerbaan) bij een erkend leerbedrijf hebben gevonden. Je bent daar in dienst. Theorie krijg je op school, maar de praktijk leer je op je werkplek

Gedurende de opleiding werk je minimaal 20 uur per week bij je leerbedrijf. Om die reden kun je alleen een BBL-opleiding volgen als je ook een werkplek bij een erkend leerbedrijf hebt. Je weet dan zeker dat je het vak goed leert in de praktijk. 

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Duits in de beroepscontext A2
 • Elektro- en installatietechniek voor de bouw
 • Oriëntatie ondernemerschap (PF EP TPS)
 • Rekenen 3F
 • Schoonmetselwerk

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

Stadskanaal nieuwe locatie 2.jpg

Sportparklaan 5
9502 CW Stadskanaal

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: cursusgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Cursusgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je cursusgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau: Cursusgeld 2021-2022*:
BBL niveau 1 en 2 € 253,-
BBL niveau 3 en 4 € 612,-

* Het cursusgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het cursusgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 550,-
 • 2e jaar € 65,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • vmbo-basisberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • mbo-opleiding niveau 1 (Entree)
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

BBL Werken en leren

Voor de BBL werken en leren geldt dat je minimaal 16 jaar bent en in dienst bent bij een erkend leerbedrijf waar je je praktijk kunt doen.

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Ook is de aanmelddatum verschoven van 1 april naar 1 mei. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil jij verzekerd zijn van een plek bij deze opleiding? Meld je dan aan uiterlijk 1 mei als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen.

Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding

Bekijk de BOL voltijd opleiding

Studie in Cijfers
Timmerman
Niveau 2
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
-
6,9

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
-
72%

Doorstroom binnen MBO

na afgelopen schooljaar
-
63%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Timmerman
-
95%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Timmerman

Kans op leerbaan


Timmerman

Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Timmerman
-
€ 12,60
Studie in Cijfers
Timmerman
Niveau 2 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 6,9
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 72%
Doorstroom binnen MBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 63%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 95%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op leerbaan
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 12,60

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Metselaar_1_bouwenwonen.jpg

Metselaar Niveau 2

Stadskanaal
BBL
AllTimmerman_niv3_1_BouwenWonen_BerStadskanaal.jpg

Allround timmerman Niveau 3

Stadskanaal
BOL, BBL
Terug naar boven