< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Techniek en ict Researchinstrumentmaker 25626
Instrumentmaker_niv4_1_TPI_BerStadskanaal.jpg
Instrumentmaker_niv3_2_TPI_BerStadskanaal.jpg
Instrumentmaker_niv3_3_TPI_BerStadskanaal.jpg

Researchinstrumentmaker Niveau 4

Van ontwerp tot prototype: jij bent een echte knutselaar die van nature aanleg heeft voor techniek. Als researchinstrumentmaker kun je onder meer aan de slag bij researchinstellingen, universiteiten en technische bedrijven. Je maakt bijvoorbeeld onderdelen voor smartphones of voor de ruimtevaart. 

 • Je werkt met een CNC-machine
 • Je ontwerpt, maakt en stelt producten samen vanaf een tekening
 • Je bewerkt verschillende materialen

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 30 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 30% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
Duur
4-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25626
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Stadskanaal

Hallo MBO studiekeuze-event

 • 05 november 2020
 • 17:00 - 20:00
 • Alle locaties

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Stadskanaal
Geert Siemens
g.siemens@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Jij bent een researchinstrumentmaker in de dop als je het leuk vindt om op een creatieve, maar ook nauwkeurige wijze te werk te gaan. Je luistert goed naar de wensen van de klant en baseert hier jouw ontwerp op. Goede sociale en communicatieve vaardigheden komen daarbij van pas, want je onderhoudt regelmatig contact met je klanten en/of opdrachtgevers. Daarnaast beschik je over technisch, wiskundig en ruimtelijk inzicht. Zo weet jij van een ontwerp een optimaal eindproduct te maken.

Wat doet een Researchinstrumentmaker?

Researchinstrumentmakers hebben zowel een technisch als creatief beroep.

Aan de hand van een opdracht, werk je technische mogelijkheden of alternatieven uit. Je maakt werktekeningen en schetsen. Vervolgens produceer je een prototype en bekijkt of dit voldoet aan de vastgestelde (kwaliteits)eisen. Je presenteert het product aan de opdrachtgever en legt uit hoe er mee gewerkt moet worden.

In dit beroep werk je met zowel handbediende als volautomatische machines. Soms werk je in een speciaal geconditioneerde ruimte. Dit wordt ook wel een ‘clean room’ genoemd.

Researchinstrumentmakers vind je in de ruimtevaart technologie, vliegtuigindustrie en hightech bedrijven. Ook kun je aan de slag op een afdeling Research & Development binnen een overheidsinstelling. Je werkt dan nauw samen met onderzoekers.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • CNC-draaier/frezer
 • Instrumentenmaker

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

De opleiding duurt vier jaar. Ieder leerjaar is opgedeeld in vier periodes van ongeveer tien weken. In leerjaar één ga je de eerste drie periodes naar school. In de laatste periode ga je op stage. Ook het tweede jaar bestaat uit drie lesperiodes en één stageperiode. In het derde jaar ga je twintig weken op stage.

Het vierde leerjaar is je examenjaar. Je voert het eerste halfjaar een groot project op school uit en het laatste halfjaar doe je een project binnen een stagebedrijf.

Beroepsgerichte vakken

 • Verspanen (frezen, draaien)
 • CNC
 • Constructieleer
 • Materialenleer
 • Praktische verspaning en CNC
 • 3D-tekenen
 • Tekeninglezen
 • Wis- en natuurkunde

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Ik kan het heel goed vinden met mijn medestudenten. Ook met de docenten heb ik een vrij informele band.

Korijn Vink, student Researchinstrumentmaker

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

Je gaat in ieder leerjaar op stage. In de eerste twee jaar doe je een stage van één periode. In het derde en vierde leerjaar ga je twintig weken op stage. De school bepaalt in overleg met jou bij welk bedrijf je stage gaat lopen.

Tijdens je stage voer je opdrachten uit. Deze worden beoordeeld door je stagebegeleider van het bedrijf waar je werkt.

Voordat je op stage gaat, kun je een cursus 'Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers' (VCA) doen, waarbij je een erkend certificaat ontvangt.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

Stadskanaal nieuwe locatie 2.jpg

Sportparklaan 5
9502 CW Stadskanaal

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Het lesgeld betaal je om lessen te mogen volgen en examens te doen. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2020-2021*:
BOL, alle niveaus € 1.202,-

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Laptopeisen voor de opleiding zijn: Windows 10 (geen home versie) 64 bits, 8 GB intern, I5 (bij voorkeur I7). Voor het 3D-tekenprogramma SolidWorks/Edge Cam is een 64 bits systeem vereist. SolidWorks werkt niet optimaal met alle grafische kaarten. De vereisten van de grafische kaart is afhankelijk van het merk laptop.

Houd rekening met een bedrag van € 800.

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten* voor het studiejaar 2020-2021. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 710,-
 • 2e jaar € 395,-
 • 3e jaar € 390,-
 • 4e jaar € 65,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-basisberoepsopleiding (niveau 2)
 • mbo-vakopleiding (niveau 3)
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding geldt als aanvullende eis dat je minimaal Wiskunde of Natuurkunde en Scheikunde I in je pakket moet hebben.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus kan de toelatingsprocedure een andere invulling hebben dan hieronder omschreven. De opleiding van jouw keuze zal je hierover verder informeren.

1. Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan voor 1 april. Uiterlijk vijf werkdagen na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding
Studie in Cijfers
Researchinstrumentmaker
Niveau 4
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
-
7,7

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
-
65%

Doorstroom naar HBO

na afgelopen schooljaar
-
41%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Researchinstrumentmaker
-
90%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Researchinstrumentmaker

Kans op stage


Researchinstrumentmaker

Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Researchinstrumentmaker
-
€ 11,70
Studie in Cijfers
Researchinstrumentmaker
Niveau 4 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 7,7
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 65%
Doorstroom naar HBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 41%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 90%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 11,70

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

AllroundOperatineelTechnicus_EnergyMaritime_1_niv4_TechniekProcesICT.jpg

Allround operationeel technicus Niveau 4

Delfzijl
BOL
iStock-511786392_1.jpg

Leidinggevende team/afdeling/project Niveau 4

Groningen
BBL
Light & Visuals Technician

Light & visuals technician Niveau 4

Groningen
BOL
Sound Technician

Sound technician Niveau 4

Groningen
BOL
technicusengineering_niv4_1_techniek_technologieICT.jpg

Technicus engineering Niveau 4

Groningen, Stadskanaal
BOL
Autoschadehersteller_niv2_1_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek (1.jpg

Technisch leidinggevende Niveau 4

Groningen
BOL, BBL
AdviseurSchadeverzekeringen_niv4_2_MarkEcoAdmi_BusinessAdministratie.jpg

Vakman-ondernemer Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven