< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Marketing economie en administratie Bedrijfsmanagement vestigingsmanager groothandel 25137
Vestigingsmanagergroothandel_niv4_1_handelondernemerschap_businessadmi.jpg (1)
OndernemerRetail_niv4_2_handelondernemerschap_BusAdmi.jpg
OndernemerRetail_niv4_3_handelondernemerschap_BusAdmi.jpg

Bedrijfsmanagement (vestigingsmanager groothandel) Niveau 4

Wil jij een opleiding volgen die commercieel gericht is? Waarbij je een stevige basis krijgt voor een bedrijfseconomische baan of een hbo-vervolgstudie? Dan is de opleiding Bedrijfsmanagement (Vestigingsmanager groothandel) een goede keuze.

 • Je geeft leiding binnen een kleine onderneming
 • Je onderhoudt contacten met klanten en leveranciers
 • Je bent verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 24 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 20% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25137
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Groningen

Hulp bij je studiekeuze?

Een studie kiezen kan best lastig zijn. Maar geen stress. Wij helpen jou hierbij, zodat jij uiteindelijk de opleiding kiest die het beste bij jou past!
Ga naar de studiekeuzehulp

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Jacob Bos
jw.bos@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Vanwege de meivakantie zijn we van ma. 26 t/m vr. 30 april van 9.00-13.00 uur bereikbaar via alle kanalen. Na 13.00 uur kun je al je vragen stellen via mail/webchat/whatsapp en krijg je binnen 24 uur antwoord op werkdagen.

Vanaf za. 1 mei kun je al je vragen stellen via mail/webchat/whatsapp en krijg je op werkdagen binnen 24 uur antwoord.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Je bent commercieel ingesteld en kunt goed organiseren en plannen. Van nature heb jij graag de touwtjes in handen en durf je verantwoordelijkheid te nemen. Daarnaast kan je duidelijk communiceren, goed met mensen omgaan en hen inspireren en motiveren.

Wat doet een Bedrijfsmanager?

Als bedrijfsmanager kan je uiteindelijk leiding geven binnen een vestiging tot ongeveer 25 medewerkers.

Je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken: personeel, financiën, communicatie, logistiek en de juridische aspecten van het bedrijf. Ook geef je het vestigingsbeleid vorm. Als manager geef je op een motiverende manier leiding aan je medewerkers en ondersteun je hen bij de werkzaamheden.

Door goede service te combineren met het juiste assortiment, weet je klanten aan je te binden. Je speelt in op ontwikkelingen in de markt en weet daardoor de positie van jouw vestiging te versterken en de concurrent op afstand te houden. Jij probeert de omzet te verhogen en de werksfeer prettig te houden.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Commercieel medewerker
 • Teamleider verkoop/inkoop
 • Vertegenwoordiger
 • Zelfstandig ondernemer

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Tijdens de opleiding Bedrijfsmanagement leer je alles over het runnen en leiden van een onderneming. In het eerste jaar is de opleiding commercieel gericht. Je leert de markt onderzoeken en hoe je daar als bedrijf het beste op kunt inspelen. Verder leer je het hele verkooptraject uit te voeren en te zorgen voor relatiebeheer.

Vanaf het tweede jaar ga je je verbreden en verdiepen in managementvakken. Zo komt het verzorgen en organiseren van de goederenstroom, het beheren van de voorraad en het begeleiden van verkoopactiviteiten aan bod. Je leert ook het een en ander over de juridische kant van handel en ondernemerschap en over internationale handel. En natuurlijk krijg je inzicht in leidinggeven, het plannen en organiseren van werk en het communiceren met en begeleiden van medewerkers. Tot slot leer je hoe je een ondernemingsplan maakt en het vestigingsbeleid bewaakt.

Deze opleiding is geschikt als voorbereiding op een hbo-studie (de meeste van onze studenten gaan door naar het hbo). Maar zij biedt ook een uitstekende basis voor een baan als bijvoorbeeld commercieel medewerker. Aan het eind van de opleiding krijg je het diploma ‘Vestigingsmanager groothandel’.

Beroepsgerichte vakken

 • Marketing
 • Sales
 • Relatiebeheer
 • Commerciële calculatie
 • Personeel
 • Logistiek
 • Recht

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

Je loopt in het tweede leerjaar tien weken stage. En in het derde leerjaar sluit je je opleiding af met twintig weken stage. Je mag zelf een geschikt stagebedrijf zoeken. De school kan jou daarbij helpen.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Duits A1/A2 in het beroepsonderwijs
 • Duurzaamheid in het beroep D (niveau 4)
 • Ondernemend gedrag (niv.3&4) Tienpuntsschaal
 • Online marketing en toepassen van e-commerce
 • Spaans A1/A2 in het beroepsonderwijs
 • Voorbereiding HBO

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

BusAdm-Buitenzijde-0008.jpg

Hora Siccamasingel 177
9721 HE Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je lesgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 1.216,-

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 400,-
 • 2e jaar € 250,-
 • 3e jaar € 150,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-opleiding niveau 2
 • mbo-opleiding niveau 3
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Ook is de aanmelddatum verschoven van 1 april naar 1 mei. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil jij verzekerd zijn van een plek bij deze opleiding? Meld je dan aan uiterlijk 1 mei als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen.

Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding
Studie in Cijfers
Bedrijfsmanagement (vestigingsmanager groothandel)
Niveau 4
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
6,9
6,5

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
62%
66%

Doorstroom naar HBO

na afgelopen schooljaar
55%
58%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


(Junior) accountmanager
Vestigingsmanager groothandel

-
-

90%
80%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
(Junior) accountmanager
Vestigingsmanager groothandel


Kans op stage


(Junior) accountmanager
Vestigingsmanager groothandel


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
(Junior) accountmanager
Vestigingsmanager groothandel

-
-

€ 10,03
€ 9,63
Studie in Cijfers
Bedrijfsmanagement (vestigingsmanager groothandel)
Niveau 4 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 6,9
Landelijk gemiddelde 6,5
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 62%
Landelijk gemiddelde 66%
Doorstroom naar HBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 55%
Landelijk gemiddelde 58%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
(Junior) accountmanager
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 90%
Vestigingsmanager groothandel
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 80%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
(Junior) accountmanager
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Vestigingsmanager groothandel
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
(Junior) accountmanager
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Vestigingsmanager groothandel
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
(Junior) accountmanager
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 10,03
Vestigingsmanager groothandel
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 9,63

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

IBSS_niv4_1_HandelOnder_BusinessAdministratie.jpg

International Business Studies (IBS) Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven