< Skip to ContentSkip to Navigation
OndernemerRetail_niv4_2_kunstencreatie_Busadmi.jpg
IBSS_niv4_2_HandelOnder_BusinessAdministratie.jpg
Mediavormgever_niv4_3_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg

Verkoopspecialist Niveau 3

Eén van de taken van jou als verkoopspecialist is om klanten te ondersteunen bij hun aankoop. Of het nu gaat om een nieuw paar schoenen, een flesje parfum of een smartphone; op basis van jouw kundig advies kan de klant een goede keuze maken.

 • Je adviseert klanten bij hun aankoop
 • Je doet op basis van verkoopgegevens voorstellen ter verbetering van het verkoopassortiment
 • Je houdt de winkel en het magazijn netjes

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding

Bekijk de BOL voltijd opleiding

 • 20 % School
  Indicatie van de tijd die je op school doorbrengt
 • 80% Werk
  Indicatie van de tijd die je op je werk doorbrengt
 • 6,8 Waardering studenten
  JOB-monitor
Duur
2-jarige opleiding
Niveau
Niveau 3
Leerweg
BBL
Crebo nr.
25155
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Groningen
1 feb 2022 Groningen

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen - Hora Siccamasingel
Gabe Bosma
gabe.bosma@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

In dit beroep is het belangrijk dat je er netjes en verzorgd uitziet, jij bent het visitekaartje van de winkel. Als verkoopspecialist ben je servicegericht en moet je goed met klanten kunnen omgaan. Ook kun je vlot communiceren en goed rekenen. Je bent leergierig, ambitieus en volgt de ontwikkelingen en trends in jouw branche. Je kunt goed zelfstandig werken en ook prima samenwerken met collega’s.

Wat doet een Verkoopspecialist?

Als verkoopspecialist kun je aan de slag in een winkel binnen het MKB, binnen de food- en/of non foodsector, zoals een elektronicawinkel, sportwinkel, juwelier, bouwmarkt, of een kledingwinkel.

Je adviseert klanten op een prettige manier bij hun aankoop. Je kunt over elk product in het winkelassortiment een deskundig advies geven. Je ontvangt en controleert binnenkomende goederen, controleert de voorraad en plaatst nieuwe bestellingen. De producten presenteer je op een aantrekkelijk manier en je zorgt voor een goede sfeer in de winkel. Hospitality is hierin belangrijk. Jij bent als verkoopspecialist het visitekaartje van de winkel. De winkel moet uitstraling hebben, zichtbaar zijn in de straat en vooral een beleving bieden aan de klanten.

Je werkt in een team van verkoopmedewerkers. Met jouw commercieel inzicht en vakkennis, kun jij verbetervoorstellen doen ten aanzien van de winkelpresentatie, promotie en het assortiment.

Een verkoopspecialist kan goed met mensen omgaan en zich inleven in de klant. Je houdt voortdurend de winkelvloer in de gaten: wat doet de klant, wat doet de collega en hoe ziet de winkel eruit.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Verkoopspecialist in een winkel

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Je werkt minimaal 20 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je één dag in de week naar school.

Op school volg je algemene en beroepsgerichte vakken. We besteden aandacht aan verkoop en adviestrajecten, goederenstroom en winkelpresentatie. Je leert hoe je op basis van verkoopgegevens voorstellen doet ter verbetering van het verkoopassortiment.

Je krijgt daarnaast inzicht in nieuwe ontwikkelingen op het gebied van retail, multichannel en online winkelconcepten. 

Beroepsgerichte vakken

 • Goederen en voorraadbeheer
 • Marketing
 • Verkoopcijfers
 • Project op thema
 • ARBO en veiligheid
 • Branchekennis
 • Verkoop en communicatie

Algemene vakken

  • Nederlands * 
  • Rekenen * 
  • Loopbaanoriëntatie en Burgerschap 
  • Engels

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de werkplek

Voordat je kunt starten met een BBL-opleiding, moet je zelf een werkplek (leerbaan) bij een erkend leerbedrijf hebben gevonden. Je bent daar in dienst. Theorie krijg je op school, maar de praktijk leer je op je werkplek

Gedurende de opleiding werk je minimaal 20 uur per week bij je leerbedrijf. Om die reden kun je alleen een BBL-opleiding volgen als je ook een werkplek bij een erkend leerbedrijf hebt. Je weet dan zeker dat je het vak goed leert in de praktijk. 

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Duurzaamheid in het beroep C (niveau 3)
 • Engels A2/B1
 • Engels in de beroepscontext B1
 • Ondernemend gedrag (niv.3&4) Tienpuntsschaal
 • Ondernemend gedrag Consortiumbo(niv 3 en 4)

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

BusAdm-Buitenzijde-0008.jpg

Hora Siccamasingel 177
9721 HE Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: cursusgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Cursusgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je cursusgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau: Cursusgeld 2021-2022*:
BBL niveau 1 en 2 € 253,-
BBL niveau 3 en 4 € 612,-

* Het cursusgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het cursusgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 360,-
 • 2e jaar € 170,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-opleiding niveau 2
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

BBL Werken en leren

Voor de BBL werken en leren geldt dat je minimaal 16 jaar bent en in dienst bent bij een erkend leerbedrijf waar je je praktijk kunt doen.

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Ook is de aanmelddatum verschoven van 1 april naar 1 mei. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dit dan uiterlijk 1 mei 2021 als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen. Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding

Bekijk de BOL voltijd opleiding

Studie in Cijfers
Verkoopspecialist
Niveau 3
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
6,8
6,4

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
72%
60%

Doorstroom binnen MBO

na afgelopen schooljaar
51%
32%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Eerste verkoper
Verkoopspecialist

-
90%

95%
93%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Eerste verkoper
Verkoopspecialist


Kans op leerbaan


Eerste verkoper
Verkoopspecialist


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Eerste verkoper
Verkoopspecialist

-
-

€ 10,20
€ 9,93
Studie in Cijfers
Verkoopspecialist
Niveau 3 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 6,8
Landelijk gemiddelde 6,4
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 72%
Landelijk gemiddelde 60%
Doorstroom binnen MBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 51%
Landelijk gemiddelde 32%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Eerste verkoper
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 95%
Verkoopspecialist
Deze opleiding 90%
Landelijk gemiddelde 93%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Eerste verkoper
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Verkoopspecialist
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op leerbaan
Eerste verkoper
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Verkoopspecialist
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Eerste verkoper
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 10,20
Verkoopspecialist
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 9,93

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

EersteVerkoper_niv2_1_Handelenondernemerschap_Veendam.jpg

Eerste verkoper Niveau 3

Stadskanaal, Veendam
BOL, BBL
21_Business___Administratie__2014__Economie-3DTPVormgeving.jpg

Manager retail Niveau 4

Groningen, Stadskanaal, Veendam
BOL, BBL
OndernemerRetail_niv4_1_handelondernemerschap_BusAdmi.jpg

Ondernemer retail Niveau 4

Groningen, Stadskanaal
BOL, BBL
Terug naar boven