Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Uiterlijke verzorging Allround schoonheidsspecialist 25403
schoonheidsspecialist met topopleiding 2019.png
Schoonheidsspecialist_niv4_2_UiterlijkeVerzorging_GastvrijheidToerisme.jpg
Schoonheidsspecialist_niv4_3_UiterlijkeVerzorging_GastvrijheidToerisme.jpg

Allround schoonheidsspecialist Niveau 4

Een verzorgd uiterlijk laat mensen stralen. En daar draag jij als schoonheidsspecialist aan bij. Na de opleiding kun je aan de slag bij een schoonheids- of beautysalon, in een parfumerie of in een wellnesscentrum, maar je kunt ook als zelfstandige je eigen salon beginnen. 

 • Je ontvangt cliënten, geeft advies en verkoopt producten
 • Je voert basis- en specialistische schoonheidsbehandelingen uit, bijvoorbeeld een acné behandeling, of bindweefselmassage
 • Je geeft cosmetische massages volgens shiatsu-methode

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 28 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 15% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
 • 7,9 Waardering studenten
  JOB-monitor
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Locatie(s)
Groningen
Startdata
Start schooljaar
Crebo nr.
25403

Meeloopdag

Op een open dag krijg je vooral informatie over een opleiding. Maar hoe is de praktijk? Daar kom je achter als je als een ochtend meeloopt. 
Lees meer over open dagen en meelopen

Last Minute Informatiemarkt

 • 20 juni 2019
 • 17:00 - 19:00
 • Boumaboulevard 400, Groningen
 • Alle opleidingen zijn aanwezig

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Krista Zuur
c.zuur@noorderpoort.nl
088 - 230 72 26

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Als schoonheidsspecialist moet je met allerlei typen mensen kunnen omgaan. Je vindt het leuk om mensen te verzorgen en vindt het niet erg om hen aan te raken. Daarnaast heb je interesse in onderwerpen als anatomie en fysiologie en heb je een commerciële instelling. In dit beroep is het van belang dat je een zelfstandige houding hebt en gestructureerd kunt werken. Natuurlijk verzorg je jezelf goed en vind je het belangrijk dat je er representatief uit ziet.

Wat doet een Allround schoonheidsspecialist?

Iemand die er aantrekkelijk en verzorgd uitziet, voelt zich vaak ook goed. Als schoonheidsspecialist kun jij daar een bijdrage aan leveren. Je bent niet alleen bezig met de uiterlijke schoonheid van je cliënten, maar ook met hun gezondheid en conditie van de huid. Je cliënten komen bij jou voor verzorgende, ontspannende en cosmetische behandelingen op hun lichaam en gezicht. Je reinigt en verzorgt de huid, voert verschillende massages uit en brengt make-up aan. Je geeft advies over de behandeling van huidproblemen en je verkoopt (cosmetische) producten. Als allround schoonheidsspecialist, biedt je jouw cliënten nog wat extra's. Denk daarbij bijvoorbeeld aan aromatherapie, de behandeling van acne en shiatsu-massage. Je kunt je klanten ook helpen bij het afslanken.

Na je opleiding kun je aan het werk als ZZP’er of in een bedrijf met personeel. Bij de grotere bedrijven geef je leiding aan andere collega-specialisten en doe je de administratie. Je zorgt ervoor dat de werkruimte schoon is en ziet erop toe dat er hygiënisch gewerkt wordt.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Schoonheidsspecialist bij een drogisterij/schoonheidssalon, sportschool, ziekenhuis/verpleeghuis, Spa- en Healthcenter of op een cruiseschip
 • Zelfstandig ondernemer

Doorleren na je studie

HBO

Studenten die ervoor hebben gekozen om na deze opleiding door te leren, zijn succesvol doorgestroomd naar de volgende hbo-opleidingen:

 • Fysiotherapie
 • Voeding en Diëtiek
 • Docent Zorg en Welzijn
 • Hbo-verpleegkunde
 • Huidtherapie

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

De opleiding is een driejarige niveau-4 opleiding. Tijdens het eerste leerjaar concentreren wij ons op de handen, voeten en het gelaat. Uiteraard kan dit niet alleen in de praktijk. Daarom volg je hiervoor de nodige theorielessen. Ook volg je tijdens het eerste leerjaar economielessen, zodat je in het tweede leerjaar kunt starten met het schrijven van een ondernemingsplan.

Tijdens het tweede leerjaar ligt de aandacht in de praktijk bij het gelaat en het lichaam, zodat je aan het einde van dit jaar hierin praktijkexamen kunt doen.

Wanneer je de basis onder de knie hebt, kun je in jaar drie starten met specialisaties, zoals acnébehandelingen, aromatherapie, thalasso-pakkingen, bindweefselmassage, pincements-massage en een oosterse massage volgens de shiatsu-methode. Ook laat je in het derde schooljaar met het schrijven van een scriptie zien of jij een onderzoekende houding hebt, zodat je met jouw niveau-4 diploma eventueel kunt doorstromen naar het HBO.

Beroepsgerichte vakken

 • Economie
 • Wellness-theorie
 • Anatomie en fysiologie
 • Gelaatpraktijk
 • Lichaamspraktijk
 • Hand-/voettheorie
 • Hand-/voetpraktijk

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. Theorie die je op school hebt geleerd, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

Tijdens de opleiding loop je in alle leerjaren een lintstage. Je gaat dan één of twee dagen stage lopen in een erkend leerbedrijf. De andere dagen van de week ga je naar school. Je krijgt gedurende je stage te maken met alle facetten van je toekomstige beroep. Daarbij word je ook beoordeeld op houding en gedrag.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Imagestyling
 • Ondernemend gedrag ( voor niveau 3 en 4)
 • Visagie

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

NP-Euroborg-Locatie-0006.jpg

Gastvrijheid & Toerisme

Boumaboulevard 113 , (Euroborg)
9723 ZS Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Het lesgeld betaal je om lessen te mogen volgen en examens te doen. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2019-2020:
BOL, alle niveaus € 1.168,- *

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Als je deze nog niet hebt, zal je die moeten kopen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan je laptop moet voldoen.

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met ingang van het schooljaar 2019-2020 is er een nieuwe regeling voor de schoolkosten. Deze houdt in dat vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen) door je school beschikbaar worden gesteld. Deze materialen blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten voor het studiejaar 2019-2020. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 440,-
 • 2e jaar € 150,-
 • 3e jaar € 150,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-basisberoepsopleiding (niveau 2)
 • mbo-vakopleiding (niveau 3)
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

1. Aanmelden voor 1 april

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan voor 1 april. Vijf werkdagen na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding
Studie in Cijfers
Allround schoonheidsspecialist
Niveau 4
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
7,9
7,4

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
79%
85%

Doorstroom naar HBO

na afgelopen schooljaar
55%
26%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding

Kans op stage


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
-
€ 7,87
Studie in Cijfers
Allround schoonheidsspecialist
Niveau 4 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 7,9
Landelijk gemiddelde 7,4
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 79%
Landelijk gemiddelde 85%
Doorstroom naar HBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 55%
Landelijk gemiddelde 26%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 7,87

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Salonmanager_niv4_1_uiterlijkeverzorging_euroborg.jpg

Salonmanager Niveau 4

Groningen
BOL
AdviseurSchadeverzekeringen_niv4_2_MarkEcoAdmi_BusinessAdministratie.jpg

Vakman-ondernemer Niveau 4

Groningen
BOL, BBL
Terug naar boven