Met je havodiploma naar het mbo

Artikel
Jorinde Allround Schoonheidsspecialist Noorderpoorters 04

Jorinde Dekens (19) is in september begonnen aan de opleiding Schoonheidsspecialist. Ze vertelt over starten in coronatijd, de keuze om na de havo een mbo-opleiding te doen en haar ambitieuze toekomstplannen.

Van havo naar mbo

Havodiploma gehaald? Op naar het hbo! Dit klinkt als een logische stap, maar Jorinde pakt het anders aan. Tijdens de havo heeft ze al een beetje om haar heen gekeken: Verpleegkunde? Iets economisch? Het was het allemaal niet. Totdat ze met haar moeder (zelfstandige met een eigen massagesalon) sprak over de opleiding Huidtherapie. Ze gingen naar een open dag in Utrecht en ja: dit moest het worden. ‘Ik dacht: ik ga dit gewoon doen! Ik verhuis naar Utrecht en ga hier helemaal voor’. Toch sloeg de twijfel toe. Nog maar 17 jaar, en nu al zo ver weg op kamers? ‘Toen werd de keuze al voor me gemaakt, want ik zakte voor mijn examens. De opleiding was toen ineens geen mogelijkheid meer’.

Jorinde Allround Schoonheidsspecialist Noorderpoorters 05

Bij de 2e poging lukte het gelukkig wel. ‘Ik was echt even helemaal klaar met school, dus ik vond het tijd voor een tussenjaar’, aldus Jorinde. ‘Werken en sparen voor een reis naar Zuid-Korea werd het plan. Ik had mijn ticket al geboekt, maar deze werd helaas geannuleerd in verband met het coronavirus’. Wéér tijd voor een nieuw plan. Met deze extra bedenktijd had Jorinde zich ondertussen verdiept in de voorganger van huidtherapie: de opleiding Schoonheidsspecialist. Maar: deze wordt alleen aangeboden op mbo. "Ik vond het best wel een dingetje, want ik wist: dit is wat ik heel graag wil. Maar ik heb er best wel even mee gezeten, met het idee dat het zonde was van mijn havodiploma. Gelukkig wist ik na gesprekken met mijn ouders, vriendinnen en zussen dat het een goede keuze zou zijn want iedereen zei: ‘dit past echt bij je!’."

Thuiskomen bij Noorderpoort

‘Ik heb verschillende meeloopdagen gedaan om te kijken waar ik naartoe zou willen. Bij Noorderpoort voelde het gelijk goed, een soort thuisgevoel. En heel eerlijk: de goede busverbinding hielp ook wel mee.’ Toen het schoolgebouw en de docenten ook nog leuk bleken te zijn was het duidelijk. "Ik zag mezelf echt al rondlopen op Noorderpoort."

Starten in coronatijd

En toen was het ineens september. De start van het studiejaar is natuurlijk anders dan anders, maar Jorinde vindt het niet heel erg. ‘Wat corona betreft vind ik het super goed geregeld. Ik ben allang blij dat ik nog praktijklessen kan volgen! Dat had ik denk ik niet echt verwacht. Maar zoals het nu lijkt, komt het denk ik helemaal goed en ook nog zonder vertraging.’

‘In de praktijklokalen hangen er plastic schermen tussen de stoelen. Alles wordt steeds gedesinfecteerd, we moeten een mondkapje op en zoveel mogelijk onze handen wassen en ontsmetten. Deze lessen duren 3 á 3,5 uur en dat dan twee keer per week’.

Jorinde Allround Schoonheidsspecialist Noorderpoorters 03

"De online lessen zijn gelukkig nooit heel lang achter elkaar, maar na 2 uurtjes zitten moet ik echt wel even opstaan en een rondje lopen. Lekker even naar buiten."

Jorinde vindt het fijn om ’s avonds aan school te werken, dus na een online les in de ochtend gaat de laptop even dicht. De rest van de dag is er dan tijd om een beetje rustig aan te doen: lezen, sporten, koken en haar grootste hobby: saxofoon.

Band gezocht!

Jorinde heeft een grote liefde voor muziek. Met een zingende moeder, een vader die trompet speelt en een zus met een saxofoon kon dit ook eigenlijk niet anders. Zelf speelt Jorinde, net als haar zus, saxofoon. ‘Ik heb ook nog wel even nagedacht over het conservatorium, maar ik zie muziek toch meer als een hobby. Ik zag mezelf nog niet echt voor me als muziekdocent of dirigent.’ Ze speelt nu bij een muziekgroep in de buurt, maar het lijkt haar fantastisch om in Groningen in een band te spelen. Van popnummers tot oude klassiekers, muziek waar je een eigen draai aan kunt geven. "En af en toe optreden zou natuurlijk ook heel leuk zijn!"

Jorinde Allround Schoonheidsspecialist Noorderpoorters 02

De grote droom: een hoorcollege als huidexpert

En nu? Na de opleiding toch nog door voor de opleiding Huidtherapeut? ‘Dat weet ik nog niet, ik hou al mijn opties open. Het lijkt me ook wel wat om eerst een paar jaar in een beautysalon te werken, of mijn eigen salon te openen’. Dat het verhaal daar niet ophoudt, is een ding dat zeker is. "Mijn droom is om een keer een hoorcollege te geven, net als de experts bij De Wereld Draait Door altijd deden. Het lijkt me heel bijzonder als mensen speciaal naar mij komen luisteren en helemaal versleurd raken aan het verhaal. Hoe vet zou het zijn als ik daar zou staan?"

Opties genoeg dus voor Jorinde, op naar de toekomst!

Allround schoonheidsspecialist

Wil je meer weten over de opleiding allround schoonheidsspecialist?

Bekijk hier de opleiding