< Skip to ContentSkip to Navigation
Verkoopmedewerker N2 Website
IBSS_niv4_2_HandelOnder_BusinessAdministratie.jpg
OndernemerRetail_niv4_3_handelondernemerschap_BusAdmi.jpg

Verkoopmedewerker Niveau 2

Als verkoopmedewerker ben je het visitekaartje van de winkel waar je werkt. Jij bent pas tevreden als jouw klant je zaak met een glimlach verlaat. En daar loop je graag een stapje harder voor.

 • Je bedient de kassa
 • Je geeft verkoopadvies aan klanten
 • Je ontvangt en verwerkt goederen  

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Bekijk BBL werken en leren opleiding

 • 24 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 40% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
Duur
2-jarige opleiding
Niveau
Niveau 2
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25167
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Groningen, Stadskanaal
1 feb 2022 Groningen

Hulp bij je studiekeuze?

Een studie kiezen kan best lastig zijn. Maar geen stress. Wij helpen jou hierbij, zodat jij uiteindelijk de opleiding kiest die het beste bij jou past!
Ga naar de studiekeuzehulp

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Jon Meijer
jl.meijer@noorderpoort.nl

avatar

Stadskanaal
Jos Zuidema
jos.zuidema@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Vanwege de meivakantie zijn we van ma. 26 t/m vr. 30 april van 9.00-13.00 uur bereikbaar via alle kanalen. Na 13.00 uur kun je al je vragen stellen via mail/webchat/whatsapp en krijg je binnen 24 uur antwoord op werkdagen.

Vanaf za. 1 mei kun je al je vragen stellen via mail/webchat/whatsapp en krijg je op werkdagen binnen 24 uur antwoord.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Jij kunt je goed inleven in de wensen van de klant. Je bent representatief, betrouwbaar en makkelijk in de omgang. Nauwkeurig werken, volgens richtlijnen en veiligheidsvoorschriften, is voor jou geen enkel probleem. Je kunt prima presteren onder tijdsdruk. Daarnaast is een goede lichamelijke conditie van belang, want jouw werk is op sommige momenten best zwaar.

Wat doet een Verkoopmedewerker?

Als verkoopmedewerker kun je werken in allerlei soorten winkels, bijvoorbeeld een supermarkt, kledingzaak, cadeauwinkel, drogisterij of warenhuis.

Op de werkvloer staat het contact met de klant voorop. Je zorgt er daarom voor dat je er representatief uitziet. Je staat klanten vriendelijk te woord, geeft verkoopadvies en handelt klachten op een professionele manier af.

Je bent als verkoopmedewerker ook verantwoordelijk voor het op orde houden van de winkel. Je zorgt voor een goede presentatie van de artikelen en houdt de winkel netjes en schoon.

Meestal werk je in een team van verkoopmedewerkers dat onder leiding staat van een bedrijfsleider.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Verkoopmedewerker in diverse soorten winkels

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Overal in Nederland vind je winkels. Goede verkoopmedewerkers zijn daarbij heel belangrijk. Want tevreden klanten komen terug en dat is goed voor de omzet. Wij leren je hoe je omgaat met klanten en hen kunt adviseren, hoe een kassa werkt, hoe je ervoor zorgt dat de winkel er netjes uitziet, hoe je goederen ontvangt en verwerkt, hoe je veilig en volgens Arbo-regels werkt en hoe je klachten kunt afhandelen.

Ieder leerjaar bestaat uit 4 periodes per jaar. Iedere periode heeft een thema, bijvoorbeeld hospitality, goederen, de klant, of presenteren & etaleren. Het is mogelijk om de opleiding versneld te doen, zodat je eerder met een startkwalificatie kunt doorstromen naar een opleiding op niveau 3 of 4.

Beroepsgerichte vakken

 • Klantcontact
 • Verkooppraktijk
 • Presentatie & Promotie
 • Goederenbeheer
 • Hospitality / Gastvrijheid

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

In het eerste schooljaar ga je direct één of twee dagen per week op stage. De andere dagen ga je naar school. Ook in het tweede schooljaar bestaat je opleiding voor een belangrijk deel uit stage.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

Groningen

 • Arbo kwaliteitszorg en hulpverlening niv 2
 • Catering
 • Digitale vaardigheden basis
 • Duurzaamheid B - Consortium
 • Engels A1/A2 in het beroepsonderwijs
 • Engels A2/B1
 • Mode retail, geschikt voor niveau 2
 • Verdieping blijvend fit, veilig gezond niv 2

Stadskanaal

 • Arbo kwaliteitszorg en hulpverlening niv 2
 • Digitale vaardigheden basis
 • Duits A1/A2 in het beroepsonderwijs
 • Engels A1/A2 in het beroepsonderwijs
 • Helpende plus
 • Inspelen op innovaties geschikt niv 2 ESS
 • Rekenen 3F
 • Verdieping blijvend fit, veilig gezond niv 2

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

BusAdm-Buitenzijde-0008.jpg

Hora Siccamasingel 177
9721 HE Groningen

Stadskanaal nieuwe locatie 2.jpg

Sportparklaan 5
9502 CW Stadskanaal

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je lesgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 1.216,-

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 275,-
 • 2e jaar € 0,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • vmbo-basisberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • mbo-opleiding niveau 1 (Entree)
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Ook is de aanmelddatum verschoven van 1 april naar 1 mei. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil jij verzekerd zijn van een plek bij deze opleiding? Meld je dan aan uiterlijk 1 mei als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen.

Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Bekijk BBL werken en leren opleiding

Studie in Cijfers
Verkoopmedewerker
Niveau 2
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
-
6,4

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
72%
64%

Doorstroom binnen MBO

na afgelopen schooljaar
63%
62%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


65%
66%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding

Kans op stage


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
-
€ 7,47
Studie in Cijfers
Verkoopmedewerker
Niveau 2 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 6,4
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 72%
Landelijk gemiddelde 64%
Doorstroom binnen MBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 63%
Landelijk gemiddelde 62%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding 65%
Landelijk gemiddelde 66%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 7,47

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

EersteVerkoper_niv2_1_Handelenondernemerschap_Veendam.jpg

Eerste verkoper Niveau 3

Stadskanaal, Veendam
BOL, BBL
OndernemerRetail_niv4_2_kunstencreatie_Busadmi.jpg

Verkoopspecialist Niveau 3

Groningen
BOL, BBL
Terug naar boven