2021 Sharonaurora Muzikant 02

Bijzondere toelatingseisen en -procedures

Voor de meeste beroepsopleidingen van Noorderpoort ben je toelaatbaar als je aan de wettelijke vooropleidingseisen voldoet. Maar er zijn een paar opleidingen waarvoor extra eisen gelden. Bij elke opleiding op onze website vind je de toelatingseisen precies beschreven. Daar vind je ook welke extra eisen er mogelijk gelden en hoe de aanmeldprocedure eruit ziet.

Hieronder staan de opleidingen die bijzondere toelatingseisen en/of aanmeldprocedures hebben voor het schooljaar 2024-2025.

Numerus fixus

Voor het ene beroep is de kans op een werk- of stageplek groter dan voor het andere. Opleidingen waarvoor de kans op werk of de stagemogelijkheid beperkt is, hebben daarom een limiet op het aantal opleidingsplekken (numerus fixus).

Meld je uiterlijk 1 april (september-instroom) of 1 december (februari-instroom) aan voor een opleiding. Als het aantal aanmeldingen groter is dan de beschikbare plekken, dan wordt er geloot wie met de opleiding mag starten of er wordt gewerkt op volgorde van aanmelding.

De volgende BOL-opleidingen hebben een numerus fixus voor de augustus/september-instroom:

Auditie of selectie

Bij bepaalde beroepen is het noodzakelijk dat je lichamelijk fit genoeg bent. Om toegelaten te worden tot de opleiding moet je dan ook aantonen dat je fysiek in orde bent. Hiervoor zal tijdens de toelatingsprocedure een sporttest en/of medische keuring worden afgenomen.
Daarnaast zijn er opleidingen die bepaalde artistieke kwaliteiten van je vragen, voor deze opleidingen moet je auditie doen.

De volgende opleidingen hebben een auditie of selectie:

Meld je ook aan voor een andere opleiding

Als je je aanmeldt voor een opleiding met een numerus fixus of een auditie-/selectieprocedure, dan is het verstandig om je ook nog voor een andere opleiding aan te melden. Er is namelijk een kans dat je voor de numerus fixus-opleiding wordt uitgeloot, of dat je de auditie/selectie niet haalt.  

Aanvullende toelatingsvoorwaarden

De volgende opleidingen hebben aanvullende toelatingsvoorwaarden die specifiek bij de aard van de opleiding horen: