< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Handel en ondernemerschap Assistent verkoopretail entree nt2 25257
AssistentLogistiek_Entree_2_niv1.jpg
AssistentVerkoopRetail_Entree_1_niv1.jpg
AssistentVerkoopRetail_Entree_3_niv1.jpg

Assistent verkoop/retail (Entree NT2) Niveau 1

Ben je een inburgeraar of zit je in de internationale schakelklas (ISK) en wil je aan het werk in een winkel of een groothandel? Dan is de Entree-NT2-opleiding Assistent verkoop/retail vast iets voor jou. Aan het eind van deze opleiding heb je een diploma waarmee je een mbo 2-opleiding kunt doen. Als assistent verkoop/retail ondersteun je collega’s bij alle werkzaamheden in de winkel en het magazijn.

 • Je helpt klanten
 • Je ontvangt goederen en zorgt voor opslag
 • Je onderhoudt de artikelpresentatie

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 25 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 40% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
Duur
2-jarige opleiding
Niveau
Niveau 1
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25257
Startmoment Locatie
1 feb 2021 Groningen
31 aug 2021 Groningen

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Alle locaties
Jan Klijn
jg.klijn@noorderpoort.nl

avatar

Alle locaties
Petra Eugelink
pgm.eugelink@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Deze Entree-NT2-opleiding is speciaal voor inburgeraars die een inburgeringscursus moeten volgen en nog geen (v)mbo diploma hebben maar wel graag een mbo-opleiding willen doen, of leerlingen van het ISK (de internationale schakelklas) zonder diploma die dat ook willen.

Als assistent verkoop/retail heb je veel contact met klanten. Je weet hoe je jouw klanten vriendelijk en servicegericht kunt helpen. Als visitekaartje van jouw winkel zie je er natuurlijk altijd verzorgd uit. Je vind het leuk om de trends binnen jouw branche te volgen en je bent niet bang om je handen uit de mouwen te steken.

Wat doet een Assistent verkoop/retail?

Je vindt assistenten verkoop/retail in allerlei winkels en ook in de groothandel. Jij bent het gezicht van jouw bedrijf. Het is dan ook aan jou om klanten op een fijne manier te helpen, zodat ze de winkel met een glimlach verlaten.

Daarnaast help je bij het opbouwen en inrichten van een artikelpresentatie en zorg je ervoor dat de winkel netjes en schoon is. Wanneer je met levensmiddelen werkt, houd je bijvoorbeeld in de gaten wanneer artikelen (bijna) over datum zijn.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Verkoopmedewerker

Doorleren na je studie

MBO

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Alle Entree-NT2-opleidingen bij Noorderpoort beginnen met een intensieve taaltraining van 20 weken die je voorbereidt op het inburgeringsexamen. Daarnaast krijg je Entree-vakken als rekenen, loopbaanoriëntatie, burgerschap, werknemersvaardigheden en sport en bewegen. Na die 20 weken volg je een stage bij een bedrijf in het profiel van je keuze.

Naast de algemene vakken krijg je ook een aantal uren per week vakleer. Voor assistent verkoop/retail zijn dit in-/uitpakken, inventariseren, fifo, spiegelen en presenteren. Je maakt ook verslagen, oefent praktijksituaties, voert gesprekken, houdt een presentatie of maakt een werkstuk.

Afhankelijk van jouw niveau en tempo duurt de opleiding Entree-NT2 één tot maximaal twee jaar.

Noorderpoort heeft het Keurmerk Inburgeren. Dit betekent dat de opleidingen en cursussen van hoge kwaliteit zijn en dat je geld kunt lenen bij DUO.

Beroepsgerichte vakken

 • Vakleer (in-/uitpakken, inventariseren, fifo, spiegelen, presenteren)

Algemene vakken

  • Nederlands
  • Intensieve taaltraining Nederlands (NT2, vaktaal en schooltaal)
  • Rekenen *
  • Loopbaanoriëntatie en Burgerschap 
  • Vitaal Burgerschap (sport)

  * Heb je moeite met rekenen?
  Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

In de eerste 20 weken van je opleiding heb je één dag per week een taalstage. Daarna ga je de theorie die je op school hebt geleerd toepassen in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV).

Tijdens deze stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

Het schooljaar is ingedeeld in vier periodes. Je begint de eerste periode met lessen op school. Zo beschik je over de nodige kennis wanneer je begint aan je stage. Tijdens periode twee, drie en vier loop je twee dagen per week stage. De andere drie dagen ga je naar school.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Solliciteren
 • Verrijking leervaardigheden

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

In periode 3 krijg je een studieadvies. Dit advies geeft aan wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt en of je kunt doorstromen naar een niveau 2-opleiding.

Om jou zo goed mogelijk te kunnen begeleiden, proberen wij de groepen zo klein mogelijk te houden.

Leslocatie(s)

Np Entree Uniformberoepen Exterieur

Winschoterdiep 50
9723 AB Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Het lesgeld betaal je om lessen te mogen volgen en examens te doen. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2020-2021*:
BOL, alle niveaus € 1.202,-

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten. Deze zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten* voor het studiejaar 2020-2021 (dit bedrag is inclusief de kosten voor het keuzedeel):

 • 1e jaar € 280,-
 • 2e jaar € 0,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding ben je alleen toelaatbaar zonder (v)mbo-diploma.

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Je moet op 31 juli 16 jaar of ouder zijn.

Entree-NT2: Je bent een inburgeraar tot 30 jaar op weg naar A2-niveau (op alle onderdelen), of een leerling van de internationale schakelklas (ISK) op weg naar A2-niveau (op alle onderdelen)

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus kan de toelatingsprocedure een andere invulling hebben dan hieronder omschreven. De opleiding van jouw keuze zal je hierover verder informeren.

1. Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan voor 1 april. Uiterlijk vijf werkdagen na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

AssistentVerkoopRetail_Entree_1_niv1.jpg

Assistent verkoop/retail Niveau 1

Appingedam, Groningen, Veendam
BOL, BBL
Verkoopmedewerker N2 Website

Verkoopmedewerker Niveau 2

Groningen, Stadskanaal
BOL, BBL
Terug naar boven