< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Kunst en creatie Mediavormgever 25633
Mediavormgever_niv4_1_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg
Mediavormgever_niv4_2_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg
Mediavormgever_niv4_3_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg

Mediavormgever Niveau 4

Een mediavormgever ontwerpt en realiseert interactieve, grafische en audiovisuele media-uitingen. Ben jij een creatieveling, die ideeën graag wil uitwerken tot originele ontwerpen en wil jij hierin jouw eigen unieke stijl ontwikkelen? Dan ben je geknipt voor deze opleiding. 

 • Je bespreekt opdrachten met de opdrachtgever
 • Je presenteert concept-ontwerpen
 • Je maakt definitieve ontwerpen

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 32 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 60% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
 • 7,2 Waardering studenten
  JOB-monitor
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25633
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Groningen, Winschoten

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Joke Romp
jm.romp@noorderpoort.nl

avatar

Winschoten
Jeroen Rensema
j.rensema@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Als mediavormgever heb je veel contact met opdrachtgevers, dus sociale vaardigheden en een luisterend oor komen goed van pas. Jij bent bovendien in staat om ideeën om te zetten naar concrete creatieve ontwerpen. Je durft initiatief te nemen en hebt doorzettingsvermogen. De (digitale) ontwikkelingen binnen jouw vakgebied hou je graag bij.

Wat doet een Mediavormgever?

Als mediavormgever houd je je bezig met het ontwerpen en vormgeven van diverse uitingen. Denk bijvoorbeeld aan visitekaartjes, posters, logo’s, reclamespots, animatievideo’s of interactieve websites. Je kunt dit doen bij een multimediabedrijf, bureau voor webdesign, reclamebureau of als freelancer.

Het is aan jou om samen met de opdrachtgever in gesprek te gaan over onder meer het doel van de uiting. Daarna zet je de ideeën hierover om in concrete ontwerpen. Deze concept-ontwerpen presenteer je dan aan de opdrachtgever. Samen bepalen jullie het definitieve ontwerp.

Kleinere opdrachten kun je zelf realiseren. Grotere ontwerpen werk je samen met een team uit, vaak onder leiding van een projectleider. Jij bewaakt daarbij de kwaliteit van de uiting.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Mediavormgever bij een multimediabedrijf
 • Mediavormgever bij radio of televisie
 • Mediavormgever bij een reclamebureau
 • Mediavormgever bij een bureau voor webdesign
 • Freelance mediavormgever

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

De opleiding duurt drie jaar. Ieder jaar is opgedeeld in vier blokken van ongeveer tien weken. Je volgt zowel theorie- als praktijklessen op school. Ook ontwerp en presenteer je samen met andere studenten interactieve, grafische en audiovisuele media-uitingen voor externe opdrachtgevers en bedrijven.

In het begin krijg je veel begeleiding bij het leren. Naarmate je opleiding vordert, word je steeds zelfstandiger. Je loopt natuurlijk ook stage bij een leerbedrijf. In het laatste blok van je opleiding doe je een Proeve van Bekwaamheid.

Beroepsgerichte vakken

 • Concepting
 • Beeldgrammatica
 • Vormgeving
 • Typografie
 • Kunst- & cultuurgeschiedenis
 • Animatie
 • Fotografie/fotobewerking (Photoshop)
 • Audiovisuele vormgeving
 • Grafisch design (Illustrator)
 • Grafisch design (Indesign)
 • Web (HTML/CSS)
 • 3D design
 • DTP

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

Als je de opleiding in Groningen volgt, loop je in het derde jaar dertig weken stage bij een leerbedrijf. Studenten in Winschoten lopen in het tweede leerjaar tien weken en in het derde leerjaar twintig weken stage.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Extra begeleiding
Heb je een autisme spectrum stoornis en ben je van plan deze BOL-opleiding in Winschoten te volgen, dan is het mogelijk je studie te doen met extra begeleiding van KAIRO. 
Lees voor meer informatie de brochure van KAIRO.

Leslocatie(s)

KunstMultimedia-locatie-1.jpg

Verzetsstrijderslaan 2
9727 CE Groningen

NP_WinschotenCampus_7310_verkleind.jpg

P.C. Hooftlaan 1
9673 GS Winschoten

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Het lesgeld betaal je om lessen te mogen volgen en examens te doen. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2020-2021*:
BOL, alle niveaus € 1.202,-

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten* voor het studiejaar 2020-2021. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 400,-
 • 2e jaar € 150,-
 • 3e jaar € 60,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-basisberoepsopleiding (niveau 2)
 • mbo-vakopleiding (niveau 3)
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Mediavormgever is een creatieve opleiding. Om jouw creatieve en artistieke aanleg te kunnen zien, houden we een portfoliogesprek. Je leest hier meer over in de toelatingsprocedure.

Beperkt aantal opleidingsplaatsen

De opleiding in Groningen heeft een beperkt aantal opleidingsplaatsen. Voor het studiejaar 2020-2021 kunnen we 100 studenten toelaten. De opleiding in Winschoten heeft geen beperkt aantal plaatsen voor deze opleiding.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus kan de toelatingsprocedure een andere invulling hebben dan hieronder omschreven. De opleiding van jouw keuze zal je hierover verder informeren.

1. Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan voor 1 april. Uiterlijk vijf werkdagen na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor de selectierondes.

2. Welkomstbijeenkomst

We nodigen je uit voor een welkomstbijeenkomst. Dat doen we zowel in Groningen als in Winschoten. Tijdens deze bijeenkomst maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou.
Een van de onderdelen is een creatieve opdracht. Daarmee laten we je al een beetje zien hoe het er op de opleiding aan toe gaat. Zo ervaar je meteen of de opleiding wat voor je is. Wanneer je toelating doet in Groningen maak je ter voorbereiding op deze welkomstbijeenkomst ook thuis een creatieve opdracht die je meeneemt naar de bijeenkomst.

3. Portfoliogesprek

Neem je portfolio mee naar de welkomstbijeenkomst, want we voeren ook een portfoliogesprek met je. In het portfoliogesprek laat je zien hoe creatief je bent en of je artistieke aanleg hebt. Je portfolio? Dat mag een map zijn met analoog werk, zoals schetsen, tekeningen, of collages, gemaakt met pen, potlood, kwast, enzovoort. Je mag ook een digitaal portfolio laten zien, bijvoorbeeld een website met digitaal materiaal, zoals video’s, animaties, character designs, logo’s, website-ontwerp, moodboards, of storyboards.
Het is vooral belangrijk dat je dat door jouzelf gemaakt materiaal meeneemt waarvan jij denkt dat het jouw creatieve en artistieke aanleg goed weergeeft. In het portfoliogesprek moet je kunnen uitleggen waarom en hoe je je producten hebt gemaakt. Wij letten op je originaliteit en je affiniteit met het materiaal dat je hebt meegebracht. Je hoort zo snel mogelijk na deze bijeenkomst of je door de selectie bent gekomen. Afhankelijk van de locatie waar je toelating doet kun je vervolgens te maken krijgen met loting.

4. Loten

Deze opleiding heeft op de locatie Groningen een beperkt aantal opleidingsplaatsen. Wanneer er teveel aanmeldingen zijn, moet er geloot worden. Je doet alleen aan de loting mee als je je voor 1 april hebt aangemeld.
In Winschoten is er geen beperkt aantal opleidingsplaatsen, hier hoeft dan ook niet geloot te worden. Mocht het zo zijn dat je uitgeloot wordt in Groningen, dan zou je dus ook nog terecht kunnen in Winschoten.

5. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Ben je ingeloot en geselecteerd, dan ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.

6. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding
Studie in Cijfers
Mediavormgever
Niveau 4
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
7,2
7,3

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
68%
71%

Doorstroom naar HBO

na afgelopen schooljaar
27%
35%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


64%
71%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding

Kans op stage


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
-
€ 9,62
Studie in Cijfers
Mediavormgever
Niveau 4 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 7,2
Landelijk gemiddelde 7,3
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 68%
Landelijk gemiddelde 71%
Doorstroom naar HBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 27%
Landelijk gemiddelde 35%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding 64%
Landelijk gemiddelde 71%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 9,62

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Ruimtelijk Vormgever

Ruimtelijk vormgever Niveau 4

Groningen
BOL
Signmaker_niv4_CampusWinschoten.jpg

Signspecialist Niveau 4

Winschoten
BOL
Terug naar boven