< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Kunst en creatie Content creator 26103
Content Creator

Content creator Niveau 4

Blogs, vlogs, inhakers, podcasts … Jij schudt ze zo uit je creatieve mouw. Met tekst, beeld en geluid weet je pakkende content te maken, waarmee je je doelgroep raakt. Jouw content zou zomaar eens viral kunnen gaan.

 • Je verzamelt en checkt informatie voor mediagebruik
 • Je zoekt en maakt passend beeldmateriaal voor de content
 • Je maakt een planning om je content te plaatsen op verschillende media

Let op: Deze opleiding is helaas vol. Aanmelden voor het eerste leerjaar is niet meer mogelijk. Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot een andere studiekeuze te komen? Noorderpoort Hotspot helpt je graag. 

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 30 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 50% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Crebo nr.
26103
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Groningen

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Erik Kremer
e.kremer@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Jij ben een creatieve alleskunner. Met jouw antenne voor pakkend beeld, gevoel voor taal en creatieve geest weet jij mooie content te maken voor diverse media.

Je hebt de nieuwsgierigheid en kritische blik van een goede nieuwsredacteur. Verder ben je zelfstandig, flexibel, proactief en een echte doorzetter. En omdat je vaak tegen een deadline aan werkt, kun je goed met stress omgaan.

Wat doet een Content creator?

Als content creator ben je een echte storyteller. Voor zowel online als offline media bedenk en maak jij pakkende content. Dit kunnen blogs, inhakers op de actualiteit en podcasts zijn. Maar ook filmpjes, zoals nieuwsitems en vlogs.

Alles begint met een opdracht van je opdrachtgever. Hier laat je je creativiteit helemaal op los. Je gaat brainstormen over het soort content dat je wilt maken en welke kanalen je kunt inzetten, maar ook welke boodschap je wilt overbrengen en met welk doel. Dit werk je allemaal uit.

Als je dit hebt uitgedacht, ga je informatie verzamelen, feiten checken, en op zoek naar passend beeld- en geluidmateriaal. Heb je alles verzameld? Dan is het tijd om de daadwerkelijke content te maken en te bewerken. Als je helemaal tevreden bent over het eindresultaat, stuur je jouw content de wereld in.

Met deze opleiding kun je aan de slag bij (online) magazines, omroepen en mediabedrijven. En omdat de wereld steeds mediagerichter wordt, zijn commerciële bedrijven en instellingen steeds vaker op zoek naar content creators voor hun communicatie of branding.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Content specialist
 • Webredacteur
 • Content manager
 • Online content coördinator
 • Content marketeer
 • Camerajournalist

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Als content creator werk je vaak samen met anderen in een redactie. Om jou hierop voor te bereiden, doen we dit ook tijdens de opleiding. Je werkt in een redactieteam aan verschillende opdrachten en producties, zoals een magazine of een nieuwsprogramma. Je werkt proactief onder begeleiding van een eindredacteur.

Ook ontwikkel je je skills om zelfstandig een verhaal om te zetten in een media-uiting. Daarbij besteden we aandacht aan plannen en organiseren. Het verwerken en voorbereiden van producties vallen namelijk onder jouw verantwoordelijkheid.

Andere actuele onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen zijn: fact finding, bronnen checken, fake news, gepast inzetten van taal (bijvoorbeeld straattaal), deadlines halen, trendonderzoek en social-mediastrategieën. 

In dit vak werk je ook veel met taal. Om je opleiding met plezier te volgen zijn taalgevoeligheid en (media)creativiteit een must.

Beroepsgerichte vakken

 • Social-mediastrategie
 • Video / fotografie
 • Beeldgebruik
 • Fact finding
 • Trendonderzoek

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

In het eerste en tweede leerjaar loop je een aantal korte stages van in totaal 250 uur. In het derde jaar loop je een half jaar stage bij een leerbedrijf. Je voert daar zelfstandig je stageopdrachten uit. De school heeft goed contact met bedrijven in de regio waar je stage kunt lopen. Maar als je zelf een erkend stagebedrijf weet te vinden, is dat ook goed.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

KunstMultimedia-locatie-1.jpg

Verzetsstrijderslaan 2
9727 CE Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Het lesgeld betaal je om lessen te mogen volgen en examens te doen. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2020-2021*:
BOL, alle niveaus € 1.202,-

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten* voor het studiejaar 2020-2021. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 250,-
 • 2e jaar € 175,-
 • 3e jaar € 175,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-basisberoepsopleiding (niveau 2)
 • mbo-vakopleiding (niveau 3)
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Beperkt aantal opleidingsplaatsen

Deze opleiding heeft een beperkt aantal opleidingsplaatsen. Voor het studiejaar 2020-2021 (september-instroom) kunnen we 28 studenten toelaten.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus kan de toelatingsprocedure een andere invulling hebben dan hieronder omschreven. De opleiding van jouw keuze zal je hierover verder informeren.

1. Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan voor 1 april. Uiterlijk vijf werkdagen na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en de welkomstactiviteit.

2. Kennismaken

Tijdens het kennismakingsgesprek en de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.
Het kennismakingsgesprek vindt plaats op 26 februari of 8 april 2020 en de welkomstactiviteit op 4 maart of 15 april 2020.

3. Loten

Deze opleiding heeft een beperkt aantal opleidingsplaatsen. Wanneer er te veel kandidaten zijn voor de opleiding wordt er geloot. Je doet aan de loting mee als je je voor 1 april hebt aangemeld. De uitslag van de loting wordt binnen tien werkdagen na 1 april schriftelijk aan je bekendgemaakt.
Heb je je aangemeld na 1 april, dan maak je nog kans op een opleidingsplaats wanneer een ingelote kandidaat zijn/haar plek niet benut. De volgorde van aanmelding na 1 april bepaalt dan wie het eerste in aanmerking komt voor de opengevallen opleidingsplek.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

AVspecialist_niv4_1_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg

AV-specialist Niveau 4

Groningen
BOL
Leafletfoto FOTOGRAAF 72 Dpi

Fotograaf Niveau 4

Groningen
BOL
Mediavormgever_niv4_1_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg

Mediavormgever Niveau 4

Groningen, Winschoten
BOL
Terug naar boven