Groningen presenteert het Waterstof Experience Center

Publicatie datum
Waterstof Experience Center

Wethouder Economische zaken Carine Bloemhoff opent woensdag 18 januari het Waterstof Experience Center. Groningen presenteert zich daarmee als dé waterstof hoofdstad van Europa, ‘Groningen Hydrogen Capital’. Het Waterstof Experience Center is tot stand gekomen met verschillende partijen, waaronder Noorderpoort.

Het Experience Center is een expositie waar het publiek op een aantrekkelijke wijze kennis kan maken met de verschillende mogelijkheden die waterstof biedt. In drie speciaal daarvoor ingerichte Domes pal tegenover het stadhuis worden bezoekers geïnformeerd over de rol van waterstof in de energietransitie, concrete toepassingen, kansen en perspectieven in de toekomst, en concrete mogelijkheden voor opleiding, werk en business. Dat gebeurt aan de hand van de thema’s “Wat is waterstof?”, “Wat doen we nu en in de toekomst met waterstof?”, en “Wat betekent waterstof voor jou?”.

Bussen en auto’s op waterstof zijn al redelijk bekend. Maar inmiddels zijn er bijvoorbeeld ook al aggregaten, treinen en schepen waarbij waterstof als brandstof wordt gebruikt. De expositie laat zien dat er al veel gebruiksmogelijkheden zijn in het vervoer, de industrie en in de eigen woning. Ook is er aandacht voor de noodzaak van de energietransitie, de diverse samenwerkingsverbanden rondom waterstof en de waterstofopleidingen aan mbo, hbo en wo.

Unieke samenwerking
Het Waterstof Experience Center is tot stand gekomen door een unieke samenwerking van Eurosonic Noorderslag, MissieH2, New Energy Coalition, EnTranCe, Gasunie, Enexis, RWE, Noorderpoort, Alfa-college, Ondernemersfonds Groningen en de gemeente en provincie Groningen.

Bezoek het Waterstof Experience Center
Het Waterstof Experience Center is van woensdag 18 januari 16:00 uur t/m zaterdag 21 januari 2023 18:00 uur gratis toegankelijk voor publiek.

Wat doet Noorderpoort op het gebied van waterstof?
Voor de productie en en het toepassen van waterstof zijn goed opgeleide vakmensen noodzakelijk. Noorderpoort zet zich hiervoor in. Het onderwerp waterstof hebben we in verschillende opleidingen geïntegreerd. Hierdoor kunnen we professionals afleveren op de arbeidsmarkt die bekend zijn met waterstof(technologie) en de toepasbaarheid daarvan.

Zo maakten studenten van de opleiding Technicus engineering samen met studenten van de metaal- en scheepsbouw-opleidingen zelf een waterstofboot, en beschikken onze fietstechniek-opleidingen over een waterstoffiets waarmee studenten meer leren over de toepasbaarheid en het onderhoud in een fiets.

Bij onderstaande opleidingen maakt het onderwerp waterstof deel uit van de lesstof:

Waterstofhoofdstad van Europa

In Groningen ervaren we de noodzaak om zo snel mogelijk alternatieven te vinden voor fossiele brandstoffen. We zetten onze brede ervaring, als hoofdstad van de energieregio, in om volop gebruik te maken van de mogelijkheden die waterstof biedt.

Groningen ontwikkelt zich in rap tempo tot de Waterstofhoofdstad van Europa. We hebben in onze regio de mensen, de kennis en de infrastructuur om voorop te lopen in de energietransitie. Dat is goed voor het stimuleren van de regionale werkgelegenheid, maar draagt ook bij aan het oplossen van een wereldwijd klimaatprobleem.

Meer informatie over de waterstofambities van Groningen