< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Kunst en creatie Allround signmaker 25213
Signmaker_niv3_CampusWinschoten.jpg

Allround signmaker Niveau 3

Wil jij leren hoe je signproducten maakt én ontwerpt? Met de opleiding allround signmaker ontwikkel jij je tot een alleskunner. Voor elke boodschap bedenk jij een creatieve oplossing. Of het nu een billboard, bewegwijzering, of een autoreclame is: jij voert de opdracht van begin tot eind zelfstandig uit.

 • Je ontwerpt en maakt reclameborden, belettering en andere signproducten
 • Je brengt de belettering aan en monteert signproducten
 • Je bent verantwoordelijk voor de uitvoering van een idee van je opdrachtgever

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 32 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 45% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 3
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25213
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Winschoten

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Winschoten
Jeroen Rensema
j.rensema@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Als allround signmaker is het belangrijk dat je creatief bent en goed kunt ontwerpen. Je kunt netjes werken en hebt oog voor detail. Het werk dat je aflevert is altijd van hoge kwaliteit, ook als je onder druk staat. Verder kun je goed met mensen omgaan en samenwerken in een team. Je houdt van afwisseling en praktisch bezig zijn.

Je kunt goed zelfstandig werken, hebt verantwoordelijkheidsgevoel en bent in staat om anderen aan te sturen.

Wat doet een Allround signmaker?

Grote kleurenprints op billboards, vrachtwagens en bussen. Lichtreclames op gevels. Of borden die de weg wijzen. Als allround signmaker maak je het allemaal: van voorbereiden, tot ontwerpen en monteren.

In nauw overleg met de opdrachtgever ontwerp je een sign op de computer. Deze voer je technisch uit en monteer je op een ondergrond. Je werkt met allerlei hightech apparatuur, zoals printers, plotters, hittepersen, graveer- en freesmachines.

Je coördineert als afdelingsleider of projectleider vooral het proces tussen opdrachtgever en de medewerker sign. Daarbij zorg jij ervoor dat de projecten op tijd en binnen budget uitgevoerd worden. Ook werk je vaak aan ingewikkeldere producten en geeft je leiding aan medewerkers.

Allround signmaker is een praktisch beroep met creatieve kanten. Vaak werk je bij een reclame- of beletteringsbedrijf.

Je hebt zeker eer van je werk, want heel veel mensen zien jouw signs.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Signmaker
 • Ontwerper
 • Projectleider

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Tijdens de opleiding ben je zowel technisch als creatief bezig. Je leer alles over het maken van verschillende soorten signproducten.

Je werkt met verschillende computertechnieken, ontwerpsoftware en materialen, en krijgt les in typografie en kleurenleer. Maar ook productietechnieken als fullcolour-printen op folies, plotten, snijden, frezen en graveren komen aan bod. Verder leer je hoe je producten goed vastmaakt of monteert.

Daarnaast besteden we aandacht aan het ontwerpen van signproducten. En hoe je zelfstandig en professioneel projecten aanstuurt en uitvoert.

Alles wat je tijdens de opleiding maakt, houd je bij in een portfolio. Dit is een overzicht van je werk. Het laat zien hoe jij je ontwikkelt. Daarnaast ga je stagelopen om praktijkervaring op te doen.

Beroepsgerichte vakken

 • DTP (desktop publishing)
 • Frees-, print- en snijtechnieken
 • Materialenkennis
 • Softwaretraining
 • Vormgeving
 • Presentatietechnieken

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

In het tweede leerjaar loop je tien weken stage, en in het derde leerjaar twintig weken. Je mag zelf een erkend stagebedrijf zoeken. De opleiding kan jou daarbij helpen.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Arbo kwaliteitszorg en hulpverl voor niv 3
 • Duits A1/A2 in het beroepsonderwijs
 • Duits A2/B1 in het beroepsonderwijs
 • Duits in de beroepscontext A2
 • Duits in de beroepscontext B1
 • Inleiding fotografieproductie
 • Ondernemend gedrag ( voor niveau 3 en 4)

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Extra begeleiding
Heb je een autisme spectrum stoornis en ben je van plan deze BOL-opleiding in Winschoten te volgen, dan is het mogelijk je studie te doen met extra begeleiding van KAIRO. 
Lees voor meer informatie de brochure van KAIRO.

Leslocatie(s)

NP_WinschotenCampus_7310_verkleind.jpg

P.C. Hooftlaan 1
9673 GS Winschoten

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Het lesgeld betaal je om lessen te mogen volgen en examens te doen. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2020-2021*:
BOL, alle niveaus € 1.202,-

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten* voor het studiejaar 2020-2021. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 400,-
 • 2e jaar € 150,-
 • 3e jaar € 150,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-basisberoepsopleiding (niveau 2)
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus kan de toelatingsprocedure een andere invulling hebben dan hieronder omschreven. De opleiding van jouw keuze zal je hierover verder informeren.

1. Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan voor 1 april. Uiterlijk vijf werkdagen na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding
Studie in Cijfers
Allround signmaker
Niveau 3
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
-
7,2

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
-
76%

Doorstroom binnen MBO

na afgelopen schooljaar
-
29%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Allround signmaker
-
79%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Allround signmaker

Kans op stage


Allround signmaker

Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Allround signmaker
-
€ 7,86
Studie in Cijfers
Allround signmaker
Niveau 3 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 7,2
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 76%
Doorstroom binnen MBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 29%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 79%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 7,86

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Mediavormgever_niv4_1_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg

Mediavormgever Niveau 4

Groningen, Winschoten
BOL
Ruimtelijk Vormgever

Ruimtelijk vormgever Niveau 4

Groningen
BOL
Signmaker_niv4_CampusWinschoten.jpg

Signspecialist Niveau 4

Winschoten
BOL
Terug naar boven