< Skip to ContentSkip to Navigation
Procesoperator_2_techniek_labenproces.jpg (1)
OperatorC_niv4_1_techniek_labenproces.jpg
Procesoperator_3_techniek_labenproces.jpg (1)

Operator C Niveau 4

Als operator C zorg je ervoor dat de productie in een fabriek goed verloopt. Je controleert ingewikkelde productieprocessen en je ziet erop toe dat iedereen volgens de voorschriften werkt. Jij bent eindverantwoordelijk voor een productielijn.

 • Je bewaakt het verloop van complexe productieprocessen
 • Je rapporteert schriftelijk en mondeling over het procesverloop
 • Je draagt verantwoording voor planning, productie, kwaliteit en onderhoud

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Bekijk BBL werken en leren opleiding

 • 28 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 25% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
 • 6,2 Waardering studenten
  JOB-monitor
Duur
4-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25303
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Groningen

Online studiekeuze-events

Ga jij volgend schooljaar een mbo-opleiding volgen? Heb je al een leuke studie op het oog en wil je hierover meer weten? Doe dan mee met onze online studiekeuze-events op 8 t/m 12 maart!
Meer info en aanmelden

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Hans de Kleine
h.dekleine@noorderpoort.nl

avatar

Groningen
Elisabeth Koelman
e.koelman@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Je hebt een flinke dosis ruimtelijk inzicht en bent goed in exacte vakken. Daarnaast kun je logisch en abstract denken en nauwkeurig werken. In dit vak is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken en duidelijk kunt communiceren. Ook leiding geven gaat jou makkelijk af. Als eindverantwoordelijke kun je onder druk beslissingen nemen. Je hebt geen bezwaar tegen onregelmatige werktijden.

Wat doet een Operator C?

Als Operator C (hoofdoperator) bedien je ingewikkelde productieprocessen. Waarbij je als deskundige vooral betrokken bent bij chemisch-fysische, mechanische of levensmiddelenprocessen. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de planning van het productieproces, de productie en de kwaliteit van de eindproducten en voor het onderhoud van de machines. Je zorgt dat het productieproces goed verloopt. Bij storingen of andere problemen grijp je direct in en zoek je naar oplossingen.

In deze functie kun je leiding geven aan een team van operators. Ook ben jij de contactpersoon voor managers van andere afdelingen binnen het bedrijf. Je bent betrokken bij product- en procesvernieuwing. Het is belangrijk dat de werkzaamheden en de productie kostenbewust, veilig en milieuverantwoord verlopen.

Je kunt werken bij onder andere een chemiebedrijf, voedingsmiddelenproducent, papierfabrikant, kunststoffabrikant, of bij een drukkerij.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Chemisch-fysisch procesoperator
 • Mechanisch procesoperator
 • Food procesoperator

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

In de opleiding Operator C krijg je zowel theorieles als praktijkles. De theorie die je hebt geleerd in de les, ga je in de praktijk brengen in de moderne praktijkruimtes van de school.

Je leert gecompliceerde productieprocessen te begeleiden, te bewaken en te controleren. Ook leer je hoe je moet omgaan met hightech apparatuur en computers. Daarnaast oefen je met leiding- en advies geven en het plannen van productieprocessen.

Tijdens de hele opleiding leer je om samen te werken, helder te communiceren en veilig te werken.

Beroepsgerichte vakken

 • Wis- en natuurkunde
 • Scheikunde practicum en -theorie
 • Procestechniek
 • Procesbeheersing
 • Bedrijfskunde
 • Logistiek
 • Werktuigbouwkunde
 • Levensmiddelen

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

In het eerste en tweede leerjaar loop je 10 weken stage bij een productiefabriek. In het derde en vierde leerjaar duurt je stage 20 weken. Je zoekt zelf een passend stagebedrijf. De school kan je hier eventueel bij helpen.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening niv 4
 • Basisvaardigheden metaalbewerken
 • Digitale vaardigheden basis
 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Duits A1/A2 in het beroepsonderwijs
 • Duurzaamheid in het beroep D (niveau 4)
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niv 4
 • Lean en creatief
 • Persoonlijk profileren ESS
 • Programmeren van microcontrollers
 • Verdieping blijvend fit, veilig gezond n 3/4
 • Voorbereiding HBO wiskunde v d tech. EsMei

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

2.2vanafbusbaan.jpg

Zernikeplein 11 Van Doorenveste
9747 AS Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Het lesgeld betaal je om lessen te mogen volgen en examens te doen. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 1.216,-

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 1000,-
 • 2e jaar € 600,-
 • 3e jaar € 600,-
 • 4e jaar € 500,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-basisberoepsopleiding (niveau 2)
 • mbo-vakopleiding (niveau 3)
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Ook is de aanmelddatum verschoven van 1 april naar 1 mei. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dit dan voor 1 mei als de opleiding in augustus/september start; of voor 1 december als de opleiding in februari start; of op het moment dat jij wilt beginnen als je 'zo snel mogelijk' kunt starten. Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Bekijk BBL werken en leren opleiding

Studie in Cijfers
Operator C
Niveau 4
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
6,2
7,1

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
36%
71%

Doorstroom naar HBO

na afgelopen schooljaar
-
23%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


-
98%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding

Kans op stage


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
-
€ 19,07
Studie in Cijfers
Operator C
Niveau 4 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 6,2
Landelijk gemiddelde 7,1
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 36%
Landelijk gemiddelde 71%
Doorstroom naar HBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 23%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 98%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 19,07

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Terug naar boven