< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Bedrijven opleiden Techniek Allround operationeel technicus 25345
AllroundOperatineelTechnicus_EnergyMaritime_1_niv4_TechniekProcesICT.jpg
AllroundOperatineelTechnicus_EnergyMaritime_2_niv4_TechniekProcesICT.jpg
AllroundOperatineelTechnicus_EnergyMaritime_3_niv4_TechniekProcesICT.jpg

Allround operationeel technicus Niveau 4

Houd je van techniek? Vind je het leuk om problemen op te lossen? En kunnen technische installaties niet complex genoeg voor je zijn? Dan is allround operationeel technicus iets voor jou. Jij zorgt ervoor dat machines blijven werken en productieprocessen kunnen doorgaan.

 • Je bedient en onderhoudt complexe installaties
 • Je coördineert onderhoudswerkzaamheden
 • Je begeleidt medewerkers

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding

Bekijk de BOL voltijd opleiding

 • 20 % School
  Indicatie van de tijd die je op school doorbrengt
 • 80% Werk
  Indicatie van de tijd die je op je werk doorbrengt
Duur
4-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BBL
Crebo nr.
25345
Startmoment Locatie
flexibele instroom Delfzijl

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Delfzijl
Martin Mollema
mtt.mollema@noorderpoort.nl

avatar

Delfzijl
Rik de Jong
h.dejong@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Vanwege de meivakantie zijn we van ma. 26 t/m vr. 30 april van 9.00-13.00 uur bereikbaar via alle kanalen. Na 13.00 uur kun je al je vragen stellen via mail/webchat/whatsapp en krijg je binnen 24 uur antwoord op werkdagen.

Vanaf za. 1 mei kun je al je vragen stellen via mail/webchat/whatsapp en krijg je op werkdagen binnen 24 uur antwoord.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Om deze opleiding te kunnen doen, heb je een grote techniekknobbel nodig. Daarnaast kan je logisch denken, heb je snel overzicht over de situatie en werk je nauwkeurig en veilig. Je bent vindingrijk, hebt doorzettingsvermogen en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ook is het belangrijk dat je zelfstandig bent en goed kunt samenwerken.

Wat doet een Allround operationeel technicus?

Een allround operationeel technicus beheert, controleert en onderhoudt technisch ingewikkelde machines en installaties, zoals windturbines, waterzuiveringsinstallaties en energiecentrales. Maar dit kunnen ook installaties zijn in de procesindustrie, in een fabriek of een ziekenhuis. Of je gaat aan de slag bij een onderhoudsbedrijf of de marine.

Jij bent ervoor verantwoordelijk dat de installaties optimaal werken. Als er een storing is, neem jij het initiatief om deze op te lossen. Tijdens het onderhoud van de installaties zorg je er zo goed mogelijk voor dat het productieproces veilig en efficiënt blijft doorgaan.

Naast het onderhouden van installaties, maak je de planning en coördineer je de werkzaamheden. Je begeleidt medewerkers bij het uitvoeren van de reparaties en controleert het resultaat.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Onderhoudstechnicus
 • Werktuigkundige
 • Procesoperator

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

De BBL-opleiding duurt 4 jaar, maar je kunt de opleiding ook sneller doorlopen. Dit hangt af van je vooropleiding en kennis. Als je bijvoorbeeld de opleiding Operationeel technicus hebt afgerond, kun je de opleiding in 2 jaar afronden.

Bij een BBL-opleiding ga je één dag in de week naar school waar je vooral theorielessen krijgt. De andere vier dagen werk je bij een werkgever om de praktijk van het vak te leren. De lessen vinden plaats op onze school in Delfzijl, maar kunnen ook op de locatie van het bedrijf worden verzorgd.

Je leert hoe machines en installaties in elkaar zitten en op welke manier je ze kunt onderhouden en repareren. Hiervoor krijg je veel technische kennis mee, bijvoorbeeld over elektrotechniek, energietechniek, procestechniek, werktuigbouwkunde, besturingstechniek en meet- en regeltechniek.

Andere belangrijke onderwerpen die aan bod komen zijn het opsporen en oplossen van storingen, en het bewaken van de machines. De school heeft hiervoor verschillende simulatoren waarmee je kunt oefenen. Maar natuurlijk werk je ook met echte, werkende installaties. Tijdens de hele opleiding besteden we veel aandacht aan veiligheid en een professionele werkhouding.

Deze opleiding tot operationeel technicus is volgens het MyTec-concept. Dit houdt in dat verschillende bedrijven uit de regio nauw bij de opleiding zijn betrokken. Hierdoor kom je tijdens je opleiding al snel in aanraking met het beroep. Daarnaast krijg je gastcolleges en ga je vaak naar bedrijven toe om opdrachten uit te voeren en te werken aan echte installaties.

Beroepsgerichte vakken

 • Werktuigbouwkunde
 • Procestechniek
 • Elektrotechniek
 • Besturingstechniek
 • Energietechniek
 • Werkplaatstechniek
 • Meet- en regeltechniek
 • Onderhoud
 • Natuurkunde
 • Scheikunde
 • Wiskunde

Algemene vakken

  • Nederlands * 
  • Rekenen * 
  • Loopbaanoriëntatie en Burgerschap 
  • Engels

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de werkplek

Voordat je kunt starten met een BBL-opleiding, moet je zelf een werkplek (leerbaan) bij een erkend leerbedrijf hebben gevonden. Je bent daar in dienst. Theorie krijg je op school, maar de praktijk leer je op je werkplek

Gedurende de opleiding werk je minimaal 20 uur per week bij je leerbedrijf. Om die reden kun je alleen een BBL-opleiding volgen als je ook een werkplek bij een erkend leerbedrijf hebt. Je weet dan zeker dat je het vak goed leert in de praktijk. 

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

02_Eemsdollard_Energy___Maritime__2015-3DTPVormgeving.jpg (1)

Duurswoldlaan 2 A
9936 HA Delfzijl

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: cursusgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Cursusgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je cursusgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau: Cursusgeld 2021-2022*:
BBL niveau 1 en 2 € 253,-
BBL niveau 3 en 4 € 612,-

* Het cursusgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het cursusgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 680,-
 • 2e jaar € 300,-
 • 3e jaar € 150,-
 • 4e jaar € 150,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-opleiding niveau 2
 • mbo-opleiding niveau 3
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

BBL Werken en leren

Voor de BBL werken en leren geldt dat je minimaal 16 jaar bent en in dienst bent bij een erkend leerbedrijf waar je je praktijk kunt doen.

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Ook is de aanmelddatum verschoven van 1 april naar 1 mei. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil jij verzekerd zijn van een plek bij deze opleiding? Meld je dan aan uiterlijk 1 mei als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen.

Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding

Bekijk de BOL voltijd opleiding

Studie in Cijfers
Allround operationeel technicus
Niveau 4
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
-
-

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
-
-

Doorstroom naar HBO

na afgelopen schooljaar
-
-

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


-
-
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding

Kans op leerbaan


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
-
-
Studie in Cijfers
Allround operationeel technicus
Niveau 4 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde -
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde -
Doorstroom naar HBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde -
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde -
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op leerbaan
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde -

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

iStock-511786392_1.jpg

Leidinggevende team/afdeling/project Niveau 4

Groningen
BBL
Light & Visuals Technician

Light & visuals technician Niveau 4

Groningen
BOL
Instrumentmaker_niv4_1_TPI_BerStadskanaal.jpg

Researchinstrumentmaker Niveau 4

Stadskanaal
BOL
Sound Technician

Sound technician Niveau 4

Groningen
BOL
technicusengineering_niv4_1_techniek_technologieICT.jpg

Technicus engineering Niveau 4

Groningen, Stadskanaal
BOL
Autoschadehersteller_niv2_1_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek (1.jpg

Technisch leidinggevende Niveau 4

Groningen
BOL, BBL
AdviseurSchadeverzekeringen_niv4_2_MarkEcoAdmi_BusinessAdministratie.jpg

Vakman-ondernemer Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven