Skip to ContentSkip to Navigation
ProcesoperatorB_niv3_1_techniek_labenproces.jpg
ProcesoperatorC_niv4_1_techniek_labenproces.jpg
Eerstemonteurwoning_BerStadskanaal_3_niv3_TechniekProcesICT.jpg

Mechanisch operator B Niveau 3

Een productieproces in een fabriek gaat meestal dag en nacht door. Als een machine toch stilvalt door een storing, dan ben jij er snel bij om de reparatie uit te voeren. Als mechanisch operator B houd jij zelfstandig de productie van goederen in de gaten.

 • Je regelt en bewaakt zelfstandig complexe installaties
 • Je rapporteert schriftelijk en mondeling over het procesverloop
 • Je voert onderhoud aan machines uit

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding

 • 20 % School
  Indicatie van de tijd die je op school doorbrengt
 • 80% Werk
  Indicatie van de tijd die je op je werk doorbrengt
 • 7,3 Waardering studenten
  JOB-monitor
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 3
Leerweg
BBL
Locatie(s)
Groningen
Startdata
Start schooljaar en 1 Februari
Crebo nr.
25336

Open dag Laboratorium- & Procestechniek

 • 01 februari 2018
 • 16:00 - 21:00
 • Zernikeplein 11 Van Doorenveste, Groningen

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Lalta Mangre
l.mangre@noorderpoort.nl
088 - 230 78 78

avatar

Groningen
Wim ten Have
w.tenhave@noorderpoort.nl
088 - 230 83 45

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Je hebt technisch inzicht en twee rechterhanden. Omdat je als mechanisch operator B met grote en ingewikkelde machines werkt, moet je oplettend zijn en afwijkingen snel kunnen herkennen. Daarbij is het belangrijk dat je nauwkeurig en zorgvuldig kunt werken. Ook kun je goed zelfstandig werken. Onregelmatige werktijden vind je geen bezwaar.

Wat doet een Mechanisch operator B?

Als mechanisch operator op B-niveau bedien, regel en bewaak je de meer-complexe productieprocessen in een fabriek. Je zorgt ervoor dat deze vlekkeloos verlopen. De apparaten, machines en installaties kun je zelfstandig bedienen en eventuele mankementen snel en vakkundig repareren.

Jij weet precies hoe de ingewikkelde processen in de fabriek verlopen en bekijkt of ze nog efficiënter kunnen. Ook houd je de werkplanning in de gaten en stuur je collega’s aan. Als mechanisch operator B ben je medeverantwoordelijk voor het zo economisch, veilig en milieuverantwoord laten verlopen van de productieprocessen.

Je kunt gaan werken bij allerlei bedrijven in de procesindustrie. Denk daarbij aan de metaalproductenindustrie, machine-industrie, papierindustrie, rubberindustrie, of de energiesector. Jouw werkgebied is hierdoor erg breed. Je werkt in een ploeg met meerdere collega’s onder leiding van een ploegbaas.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Field-operator
 • Machine-operator
 • Panel-operator
 • Hoofdoperator

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Bij deze opleiding heb je één dag per week les. Je leert om zelfstandig complexe apparatuur te bedienen, metingen te verrichten en het procesverloop te sturen. Door deze kennis houd jij het productieproces draaiende. Verder leer je kwaliteitscontroles uit te voeren en machines te onderhouden.

Tijdens de opleiding wordt ook aandacht besteed aan het begeleiden van collega’s en het bewaken van de werkplanning.

Verder leer je van alles over veiligheid en milieuvoorschriften. Maar ook hoe machines werken en op welke manier je deze moet schoonmaken.

Beroepsgerichte vakken

 • Procestechniek
 • Procesonderhoud
 • Procesbeheersing
 • Werktuigbouwkunde
 • Wiskunde
 • Natuurkunde

Algemene vakken

  • Nederlands * 
  • Rekenen * 
  • Loopbaanoriëntatie en Burgerschap 

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de werkplek

Voordat je kunt starten met een BBL-opleiding, moet je zelf een werkplek (leerbaan) bij een erkend leerbedrijf hebben gevonden. Gedurende de opleiding werk je namelijk minimaal 20 uur per week bij dat leerbedrijf. Vaktheorie krijg je op school en de praktijk leer je op je werkplek.

Dit is ook de reden dat je alleen een BBL-opleiding kunt doen als je een werkplek bij een erkend leerbedrijf hebt. Je bent daar dan in dienst. Hierdoor weet je zeker dat je het vak in de praktijk goed leert.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

2.2vanafbusbaan.jpg

Laboratorium- & Procestechniek

Zernikeplein 11 Van Doorenveste
9747 AS Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: cursusgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Cursusgeld

Het cursusgeld betaal je om lessen te mogen volgen en examens te doen. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau: Cursusgeld 2019-2020:
BBL niveau 1 en 2 € 243,- *
BBL niveau 3 en 4 € 588,- *

* Het cursusgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het cursusgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met ingang van het schooljaar 2019-2020 is er een nieuwe regeling voor de schoolkosten. Deze houdt in dat vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen) door je school beschikbaar worden gesteld. Deze materialen blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten voor het studiejaar 2019-2020. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 1470,-
 • 2e jaar € 1470,-
 • 3e jaar € 0,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-basisberoepsopleiding (niveau 2)
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

BBL Werken en leren

Voor de BBL werken en leren geldt dat je minimaal 16 jaar bent en minimaal 20 uur per week werkt bij een erkend leerbedrijf.

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Deze opleiding valt in de sector Techniek. Heb je in je vooropleiding niet Techniek als profiel gekozen, dan geldt als aanvullende eis dat je wiskunde of nask1 in je pakket hebt.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

1. Aanmelden voor 1 april

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan voor 1 april. Vijf werkdagen na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding
Studie in Cijfers
Mechanisch operator B
Niveau 3
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
7,3
7,3

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
71%
73%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Mechanisch operator B
Procesoperator B


Kans op stage


Mechanisch operator B
Procesoperator B


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Mechanisch operator B
Procesoperator B

-
-

€ 18,27
€ 19,48
Studie in Cijfers
Mechanisch operator B
Niveau 3 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 7,3
Landelijk gemiddelde 7,3
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 71%
Landelijk gemiddelde 73%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Mechanisch operator B
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Procesoperator B
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Mechanisch operator B
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Procesoperator B
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Mechanisch operator B
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 18,27
Procesoperator B
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 19,48

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

NP-Techniek-0001.jpg

Procesoperator B Niveau 3

Groningen
BOL, BBL
iStock-511786392_1.jpg

Leidinggevende team/afdeling/project Niveau 4

Groningen
BBL
Procesoperator_2_techniek_labenproces.jpg (1)

Operator C Niveau 4

Groningen
BOL, BBL
Terug naar boven