Samen met Bidfood opleiden richting ‘Duurzame Stadslogistiek’

Publicatie datum
Bidfood

Mbo-keuzedeel moet bijdragen aan ambitie emissievrije binnenstad

Geen uitstoot, minder vervoersbewegingen en minder verkeersgeluid in de binnenstad. Dat is ook de ambitie van Groningen. Daarvoor zijn in ieder geval goed opgeleide logistiek medewerkers nodig die weten hoe je stedelijk transport op een duurzame wijze organiseert. De ontwikkeling van het mbo-keuzedeel ‘Duurzame Stadslogistiek’ moet bijdragen aan deze kennis bij (toekomstig) vakmensen. Noorderpoort pakt de handschoen samen met Bidfood op om dit keuzedeel te perfectioneren, zodat in september ook in het Noorden de eerste studenten met dit keuzedeel kunnen starten.

Ook elders in het land werkt een aantal roc’s samen met het bedrijfsleven en de overheid aan de verdere ontwikkeling van dit keuzedeel, zodat vanuit het mbo-onderwijs wordt bijgedragen aan de ambities die zijn vastgelegd in de ‘Green Deal Zero Emission Stadslogistiek’ voor 2025. In Groningen trekken Noorderpoort en horecagroothandel Bidfood hierin samen op.

“De weg naar een emissievrije binnenstad brengt grote veranderingen met zich mee. Verandering die nog niet allemaal even goed te overzien zijn”, vertelt Marinus Hol, Manager Operations van Bidfood. “Daarom denken we groot, maar beginnen we klein.” En daarmee doelt Hol op Noorderpoort-studente Linda Dusseljee. Zij loopt stage bij Bidfood, juist om vanuit de praktijk en vanuit de student het keuzedeel te perfectioneren. “Linda maakt tijdens haar stage een logistieke planning voor één elektrische vrachtwagen. Ze is wat dat betreft aan het pionieren. Met als uiteindelijke doel dat duurzame stadslogistiek niet meer pionieren is, maar een vanzelfsprekendheid”, aldus de manager van Bidfood.

Studente Linda – die bij Noorderpoort de opleiding Specialist transport & logistiek volgt – houdt zich daarbij bijvoorbeeld bezig met de zogenaamde ‘last mile’-oplossing. Bij deze oplossing worden producten vanuit logistieke hubs net buiten de stad in de binnenstad geleverd. Linda: “Ik onderzoek dan hoe producten op een duurzame manier bij de horecaondernemers in de stad terechtkomen. Bij Bidfood Groningen doen we dat zelfs met een volledig elektrische vrachtwagen, dus echt duurzaam en zonder uitstoot! Erg interessant en leuk om mee bezig te zijn. En helemaal mooi: mijn praktijkervaring wordt meegenomen in de verdere ontwikkeling van het keuzedeel. Dat vind ik best bijzonder.”

Fotobijschrift: Noorderpoort-studente Linda Dusseljee naast de volledig elektrische vrachtwagen van Bidfood..

Duurzaamheid

Wil je meer weten wat wij doen voor een duurzame toekomst?

Lees meer