< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Techniek en ict Operationeel technicus 25346
AllroundOperatineelTechnicus_EnergyMaritime_3_niv4_TechniekProcesICT.jpg
ProcesoperatorB_niv3_1_techniek_labenproces.jpg
AllroundOperatineelTechnicus_EnergyMaritime_1_niv4_TechniekProcesICT.jpg

Operationeel technicus Niveau 3

Fabrieken en instellingen hebben veel machines en installaties die professioneel bediend én onderhouden moeten worden. Dat is de taak van een operationeel technicus. Jij houdt alles draaiende.

 • Je bedient en bewaakt technische installaties
 • Je test installaties en voert onderhoud uit
 • Je lost storingen op

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Bekijk BBL werken en leren opleiding

 • 25 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 30% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 3
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25346
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Delfzijl

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Delfzijl
Martin Mollema
mtt.mollema@noorderpoort.nl

avatar

Delfzijl
Rik de Jong
h.dejong@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Voor deze opleiding heb je een flinke techniekknobbel nodig. Je bent praktisch ingesteld, stressbestendig, en je kunt nauwkeurig en veilig werken. Op de werkvloer ben je vindingrijk en maak je complexe situaties overzichtelijk. Als operationeel technicus kun je goed communiceren en samenwerken in een team.

Wat doet een Operationeel technicus?

Als een echte vakman/vakvrouw bewaak je vanuit de controlekamer technisch ingewikkelde machines en installaties. Het is jouw verantwoordelijkheid dat het productieproces veilig en efficiënt kan blijven doordraaien.

Je bewaakt (delen van) het productieproces. In de fabriek loop je controlerondes en communiceer je met de controlekamer. Als er storingen zijn, los je deze op. Om alle installaties goed te laten werken, voer je onderhoudswerkzaamheden uit. Daarnaast help je bij het installeren van nieuwe machines en het in gebruik nemen ervan.

Een operationeel technicus werkt als procesoperator in bijvoorbeeld de energiesector, in de (petro)chemische industrie, papier & levensmiddelenindustrie of bij een waterzuiveringsbedrijf. Maar je kunt ook aan de slag bij een onderhoudsbedrijf of de technische dienst in een fabriek of ziekenhuis.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Procesoperator in diverse branches
 • Service- en onderhoudsmonteur werktuigbouw
 • Service- en onderhoudsmonteur elektrotechniek & instrumentatie
 • Service- en onderhoudsmonteur klimaatbeheersing & koudetechniek

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Tijdens deze driejarige opleiding leer je alles over de procesindustrie: hoe machines en installaties in elkaar zitten, op welke manier je deze moet bedienen, en wat je kunt doen om ze te onderhouden. Ook leer je metingen verrichten om te kijken of het productieproces goed en efficiënt draait.

Je krijgt veel technische kennis mee, bijvoorbeeld over elektrotechniek, energietechniek, procestechniek, werktuigbouwkunde, besturingstechniek en meet- en regeltechniek. Daarnaast is in de opleiding veel aandacht voor duurzame energieopwekkingen en besparingen.

Andere belangrijke onderwerpen die aan bod komen zijn het opsporen en oplossen van storingen, en het bewaken van de machines. De school heeft hiervoor verschillende simulatoren waarmee je kunt oefenen. Maar natuurlijk werk je ook met echte, werkende installaties. Tijdens de hele opleiding besteden we veel aandacht aan veiligheid en een professionele werkhouding.

Deze opleiding tot operationeel technicus is volgens het MyTec-concept. Dit houdt in dat verschillende bedrijven uit de regio nauw bij de opleiding zijn betrokken. Hierdoor kom je tijdens je opleiding al snel in aanraking met het beroep. De vakken worden in thema’s aangeboden. Daarnaast krijg je gastcolleges en ga je vaak naar bedrijven toe om opdrachten uit te voeren en te werken aan echte installaties.

Noorderpoort werkt bij deze opleiding samen met Stichting Support AOT Noord.

Beroepsgerichte vakken

 • Werktuigbouwkunde
 • Procestechniek
 • Elektrotechniek
 • Besturingstechniek
 • Energietechniek
 • Werkplaatstechniek
 • Meet- en regeltechniek
 • Onderhoud
 • Natuurkunde
 • Scheikunde
 • Wiskunde

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

In het tweede leerjaar loop je een stage van ruim drie maanden bij een erkend leerbedrijf. Tijdens deze stage blijf je bij één bedrijf en maak je kennis met de verschillende beroepen.

Aansluitend in het derde leerjaar heb je een tweede stage van een half jaar bij een ander leerbedrijf. Tijdens deze stage staat of maintenance (onderhoud) centraal of het bedienen en bewaken van installaties.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Digitale vaardigheden basis
 • Duurzaamheid in het beroep C (niveau 3)
 • Engels A2/B1
 • Nederlands 3F
 • Verdieping blijvend fit, veilig gezond n 3/4
 • Waterstoftechnologie

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

02_Eemsdollard_Energy___Maritime__2015-3DTPVormgeving.jpg (1)

Duurswoldlaan 2 A
9936 HA Delfzijl

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Het lesgeld betaal je om lessen te mogen volgen en examens te doen. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2020-2021*:
BOL, alle niveaus € 1.202,-

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten* voor het studiejaar 2020-2021. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 400,-
 • 2e jaar € 300,-
 • 3e jaar € 150,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-basisberoepsopleiding (niveau 2)
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding geldt als aanvullende eis dat je minimaal Wiskunde of Natuurkunde en Scheikunde I in je pakket moet hebben.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus kan de toelatingsprocedure een andere invulling hebben dan hieronder omschreven. De opleiding van jouw keuze zal je hierover verder informeren.

1. Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan voor 1 april. Uiterlijk vijf werkdagen na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Bekijk BBL werken en leren opleiding

Studie in Cijfers
Operationeel technicus
Niveau 3
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
-
7,2

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
-
70%

Doorstroom binnen MBO

na afgelopen schooljaar
-
6%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Operationeel Technicus
-
89%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Operationeel Technicus

Kans op stage


Operationeel Technicus

Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Operationeel Technicus
-
€ 18,59
Studie in Cijfers
Operationeel technicus
Niveau 3 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 7,2
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 70%
Doorstroom binnen MBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 6%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 89%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 18,59

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

NP-MetaalenWerktuigbouwkunde-Constructiewerker-0016.jpg

Allround constructiewerker Niveau 3

Stadskanaal
BOL, BBL
Allroundconstructiewerker_niv4_1_Techniek_TechnologieICT.jpg

Allround constructiewerker – verkort Niveau 3

Groningen
BBL
EersteMonteurElektrotechnischeinstallaties_BerStadskanaal_1_niv3_TechProcesICT.jpg

Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit Niveau 3

Stadskanaal
BOL, BBL
technserviceonderhoudwerktuigbouw_niv4_1_technprocesict.jpg (1)

Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw Niveau 3

Groningen
BOL
technserviceonderhoudwerktuigbouw_niv4_2_technprocesict.jpg (1)

Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw – verkort Niveau 3

Groningen
BBL
Monteurwerktuigkundigeinstallaties_BerStadskanaal_1_niv2_techprocesict.jpg

Eerste monteur woning Niveau 3

Stadskanaal
BOL, BBL
Instrumentmaker_niv3_1_TPI_BerStadskanaal.jpg

Instrumentmaker Niveau 3

Stadskanaal
BOL
Studio- en livetechnicus.jpg

Studio- en livetechnicus Niveau 3

Groningen
BOL
AllroundOperatineelTechnicus_EnergyMaritime_1_niv4_TechniekProcesICT.jpg

Allround operationeel technicus Niveau 4

Delfzijl
BOL
iStock-511786392_1.jpg

Leidinggevende team/afdeling/project Niveau 4

Groningen
BBL
Light & Visuals Technician

Light & visuals technician Niveau 4

Groningen
BOL
Instrumentmaker_niv4_1_TPI_BerStadskanaal.jpg

Researchinstrumentmaker Niveau 4

Stadskanaal
BOL
Sound Technician

Sound technician Niveau 4

Groningen
BOL
technicusengineering_niv4_1_techniek_technologieICT.jpg

Technicus engineering Niveau 4

Groningen, Stadskanaal
BOL
Autoschadehersteller_niv2_1_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek (1.jpg

Technisch leidinggevende Niveau 4

Groningen
BOL, BBL
AdviseurSchadeverzekeringen_niv4_2_MarkEcoAdmi_BusinessAdministratie.jpg

Vakman-ondernemer Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven