< Skip to ContentSkip to Navigation
NP-Techniek-0001.jpg
Procesoperator_2_techniek_labenproces.jpg
Procesoperator_3_techniek_labenproces.jpg

Procesoperator B Niveau 3

Als procesoperator B ben jij de mens achter het productieproces. Van aardolie naar kunststof korrels, en van hout naar papier - jij bewaakt en onderhoudt de geautomatiseerde productiemachines. Daarbij let je erop dat alles veilig en goed verloopt.

 • Je bewaakt en regelt ingewikkelde productieprocessen
 • Je rapporteert schriftelijk en mondeling over het productieproces
 • Je begeleidt en instrueert collega-operators

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding

Bekijk de BOL voltijd opleiding

 • 20 % School
  Indicatie van de tijd die je op school doorbrengt
 • 80% Werk
  Indicatie van de tijd die je op je werk doorbrengt
 • 7,7 Waardering studenten
  JOB-monitor
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 3
Leerweg
BBL
Crebo nr.
25338
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Groningen
flexibele instroom Groningen

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Lalta Mangre
l.mangre@noorderpoort.nl

avatar

Groningen
Wim ten Have
w.tenhave@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Vanwege de meivakantie zijn we van ma. 26 t/m vr. 30 april van 9.00-13.00 uur bereikbaar via alle kanalen. Na 13.00 uur kun je al je vragen stellen via mail/webchat/whatsapp en krijg je binnen 24 uur antwoord op werkdagen.

Vanaf za. 1 mei kun je al je vragen stellen via mail/webchat/whatsapp en krijg je op werkdagen binnen 24 uur antwoord.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Je hebt een flinke dosis ruimtelijk inzicht en bent goed in exacte vakken. Daarnaast kan je logisch en abstract denken en nauwkeurig werken. In dit vak is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken en duidelijk kunt communiceren. Je hebt er geen bezwaar tegen om onregelmatige diensten te draaien.

Wat doet een Procesoperator B?

De procesoperator op B-niveau bewaakt en regelt complexe productieprocessen vanuit de centrale controlekamer. Je bedient de machines en bewaakt het geautomatiseerde productieproces. Als het nodig is stuur je dit proces bij of help je bij het ombouwen van de productielijn. Je zorgt ervoor dat het productieproces kostenbewust, veilig en milieuverantwoord verloopt.

Je hebt een uitvoerende expertrol en bent als deskundige vooral betrokken bij chemisch-fysische, mechanische of levensmiddelenprocessen. Ook begeleid je collega-operators bij productiewerkzaamheden. Je werkzaamheden doe je zelfstandig.

Meestal werk je in teamverband en in ploegendienst in een fabriek. Denk bijvoorbeeld aan een levensmiddelenproducent, chemiebedrijf, papierfabriek, afvalverwerker, of kunststoffabrikant.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Chemisch-fysisch procesoperator
 • Mechanisch procesoperator
 • Food procesoperator

Doorleren na je studie

MBO

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Als BBL-student ga je één dag per week naar school. Je krijgt dan alleen theoretische vakken. De praktijk leer je tijdens je werk.

Beroepsgerichte vakken

 • Procestechniek
 • Procesonderhoud
 • Procesbeheersing
 • Werktuigbouwkunde
 • Scheikunde

Algemene vakken

  • Nederlands * 
  • Rekenen * 
  • Loopbaanoriëntatie en Burgerschap 
  • Engels

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de werkplek

Voordat je kunt starten met een BBL-opleiding, moet je zelf een werkplek (leerbaan) bij een erkend leerbedrijf hebben gevonden. Je bent daar in dienst. Theorie krijg je op school, maar de praktijk leer je op je werkplek

Gedurende de opleiding werk je minimaal 20 uur per week bij je leerbedrijf. Om die reden kun je alleen een BBL-opleiding volgen als je ook een werkplek bij een erkend leerbedrijf hebt. Je weet dan zeker dat je het vak goed leert in de praktijk. 

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • In-line meet- en analyseapparatuur procesind
 • Kunststoffen & rubber industr. proc. niv.3/4
 • Papier en kartonnage, geschikt voor niveau 3
 • Pneumatiek en hydrauliek niveau 2 en 3
 • Verbreding procesop productie-indust niv 3/4
 • Verd productietech industr processen niv 3
 • Verdieping meng- en scheidingstech ind niv 3
 • Verdieping stoom en water geschikt v niv 2/3

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

2.2vanafbusbaan.jpg

Zernikeplein 11 Van Doorenveste
9747 AS Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: cursusgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Cursusgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je cursusgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau: Cursusgeld 2021-2022*:
BBL niveau 1 en 2 € 253,-
BBL niveau 3 en 4 € 612,-

* Het cursusgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het cursusgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 700,-
 • 2e jaar € 700,-
 • 3e jaar € 700,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-opleiding niveau 2
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

BBL Werken en leren

Voor de BBL werken en leren geldt dat je minimaal 16 jaar bent en in dienst bent bij een erkend leerbedrijf waar je je praktijk kunt doen.

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Ook is de aanmelddatum verschoven van 1 april naar 1 mei. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil jij verzekerd zijn van een plek bij deze opleiding? Meld je dan aan uiterlijk 1 mei als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen.

Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding

Bekijk de BOL voltijd opleiding

Studie in Cijfers
Procesoperator B
Niveau 3
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
7,7
7,5

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
61%
74%

Doorstroom binnen MBO

na afgelopen schooljaar
-
4%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Mechanisch operator B
Procesoperator B

-
-

100%
98%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Mechanisch operator B
Procesoperator B


Kans op leerbaan


Mechanisch operator B
Procesoperator B


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Mechanisch operator B
Procesoperator B

-
-

€ 22,50
€ 21,18
Studie in Cijfers
Procesoperator B
Niveau 3 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 7,7
Landelijk gemiddelde 7,5
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 61%
Landelijk gemiddelde 74%
Doorstroom binnen MBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 4%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Mechanisch operator B
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 100%
Procesoperator B
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 98%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Mechanisch operator B
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Procesoperator B
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op leerbaan
Mechanisch operator B
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Procesoperator B
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Mechanisch operator B
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 22,50
Procesoperator B
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 21,18

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

ProcesoperatorB_niv3_1_techniek_labenproces.jpg

Mechanisch operator B Niveau 3

Groningen
BBL
Procesoperator_2_techniek_labenproces.jpg (1)

Operator C Niveau 4

Groningen
BOL, BBL
Terug naar boven