Ook wij staan stil bij de moord op Samuel Paty

Publicatie datum
Vlag Half Stok

Vandaag staat het onderwijs in ons land op verschillende manieren stil bij de moord op de Franse docent Samuel Paty. Ook als Noorderpoort sluiten wij ons daarbij aan. Vandaag hangen onze vlaggen half stok en geven we om 12 uur vanmiddag de ruimte tot het in acht nemen van een minuut stilte. Ook roepen we binnen Noorderpoort op: praat erover. Met elkaar én met onze studenten. Want ons sterkste (tegen)geluid is en blijft: de dialoog.

Ook onze Practor Burgerschap Chris Holman wilde zijn gedachten delen. Hieronder zijn verhaal.

De wereld is van iedereen

Ik ben kwaad. We wonen in een vrij land waar het recht om vrijuit te spreken onder druk staat. De laffe moord op onze collega Samuel Paty en de recente aanslag in Nice bevestigen pijnlijk hoe kwetsbaar onze zwaarbevochten vrijheid is. 

Ik ben bang. Bang dat niemand straks meer iets durft te zeggen. Dat we onze nek niet meer uit durven steken om gevoelige onderwerpen te bespreken in de klas. Dat is namelijk geen gemakkelijke opgave. Het is bovendien verleidelijk om de terroristische jihad tegenover onze westerse vrijheid te plaatsen. Dit zal de tegenstelling alleen maar vergroten.

Maar ik ben ook hoopvol. De betrokken en soms emotionele reacties van collega’s die mij de afgelopen week bereikten, laten zien dat we elkaar opzoeken en de hand reiken. Dit is het beste wapen tegen negatieve krachten als onverdraagzaamheid. Ik voel me hierin ook gesteund door de wet waarin de burgerschapsopdracht is verankerd.  Het is onze plicht om studenten competenties aan te leren die nodig zijn om met anderen te kunnen samenleven.

De school is een mini-samenleving, een oefenplaats voor jonge burgers om te leren functioneren in de samenleving. Wanneer de school een vrijplaats is waar je kwetsbaar mag zijn, is dat goed voor de samenleving. Een plek waar betekenisvolle relaties ontstaan en gekoesterd worden. Waar het niet over de winst gaat maar over immateriële waarden als verdraagzaamheid, vergevingsgezindheid en liefde. Dit zijn verbindende krachten om sociale en culturele spanningen in de samenleving tegen te gaan.

Durf stevig in je schoenen te staan en maak gebruik van je recht om vrijuit te spreken over onderwerpen als Holocaust, discriminatie, homoseksualiteit of religieuze verschillen. Ze worden pas moeilijk bespreekbaar als wij het niet meer durven.

De wereld is van iedereen. De burgerschapsopdracht ook. Iedereen die hier op school aan bijdraagt, verdient volop bewondering en steun. 

Chris Holman
Practor Burgerschap Noorderpoort