Noorderpoort-studenten doen mee aan ‘VeVa Marcheert’

Publicatie datum
Voor Onze Helden

Studenten eren met mars door stad militairen van toen en nu  

Vrijdag 17 juni gaan ruim 80 studenten en docenten van de opleidingen Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) van Noorderpoort een mars lopen om militairen uit het heden en verleden te eren. De route gaat langs diverse oorlogsmonumenten in de stad en wordt afgesloten bij een monument in Glimmen. Vrijdag om 09:00 uur worden de studenten door o.a. burgemeester Koen Schuiling toegesproken bij hun school aan het Winschoterdiep 50 in Groningen, waarna ze aan hun mars beginnen.

De studenten zullen tijdens hun mars in de stad stilstaan bij het Joods monument, het oorlogsmonument op het Martinikerkhof, de monumenten op het Selwerderhof, het Bevrijdingsbos en het monument Slachtoffers Meistaking 1943 in Glimmen (aankomst 15:00 uur). Ondersteuning en uitleg bij de monumenten wordt gegeven door Stichting Samenwerkingsverband Veteranen en Postactieve Militairen Groningen (SVPG).

Over ‘VeVa Marcheert’
‘VeVa Marcheert’ gaat voor het eerst landelijk van start. Het is een initiatief van Stichting Hulp voor Helden in samenwerking met Defensie en het mbo. Bijna 2.000 VeVa studenten van 16 verschillende roc’s zullen vrijdag flink op de proef worden gesteld met uiteenlopende fysieke uitdagingen. Lokaal, in stedelijk gebied, door bos of over strand en met of zonder bepakking. Maar in ieder geval langs plaatsen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de historie van onze vrijheid.

VeVa-studenten
Studenten van de mbo-opleiding Veiligheid en Vakmanschap oriënteren zich op een loopbaan bij o.a. Defensie en leren hoe ze de civiele diensten in Nederland kunnen ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van militairen tijdens de corona-pandemie of bij de overstromingen in Limburg. Daarnaast leren ze ook wat er van militairen gevraagd wordt bij missies in binnen- en buitenland. Het is een brede opleiding die in het teken staat van veiligheid.