Noorderpoort-opleiding ‘Luchtvaartdienstverlener’ krijgt vaste plek op Groningen Airport Eelde | NXT Airport

Publicatie datum
Luchtvaartdienstverlener

De mbo-opleiding ‘Luchtvaartdienstverlener’ van Noorderpoort verhuist begin 2025 naar Groningen Airport Eelde. De ca. 120 studenten krijgen vanaf het nieuwe kalenderjaar vier dagen in de week les op de luchthaven en nog een dag op de Euroborg, waar de opleiding nu is gevestigd. De reden van de verhuizing is dat de luchthaven veel mogelijkheden biedt om de studenten in een inspirerende en contextrijke omgeving op te leiden voor hun vak van de toekomst. Het past ook bij het gedachtegoed van de NXT Airport Campus.

Noorderpoort En Groningen Airport Eelde

“Onze studenten krijgen nu al op gezette momenten les op de luchthaven”, vertelt Alidston Munting, teammanager bij Noorderpoort. “Dat bevalt erg goed. Ze leren zo hun vak namelijk echt in de praktijk; in een realistische omgeving. Want ze hebben met echte passagiers te maken die ze bijvoorbeeld ontvangen in de vertrekhal en die ze te woord staan en helpen met vragen. Eigenlijk is er hier in de omgeving geen betere plek om een stevige basis te leggen voor hun toekomstige carrière. Daarom is het mooi dat we een vaste plek krijgen op de luchthaven.”

Samenwerking onderwijs en bedrijfsleven op en rond luchthaven 
De samenwerking met de luchthaven gaat verder dan een ‘inhuizing’ alleen. Het biedt tal van andere samenwerkingsmogelijkheden. Munting: “De verbinding vanuit ons onderwijs met het bedrijfsleven vinden we bij Noorderpoort heel belangrijk, en het daarin samen optrekken met collega-onderwijsinstellingen. Op Groningen Airport Eelde willen we juist ook vanuit verschillende opleidingen – vanuit een HUB-gedachte – actief deelnemen aan alles wat er op en rondom de luchthaven gebeurt. Daarin gebeuren al mooie dingen en in de toekomst kan dit alleen maar verder worden uitgebreid.” 

Zo is Noorderpoort op de luchthaven bijvoorbeeld actief op het gebied van waterstof samen met het Alfa-college en ontstaan er steeds meer mooie samenwerkingsverbanden tussen vakgebieden, opleiders en bedrijfsleven. Dit sluit aan bij het gedachtegoed van de NXT Airport Campus. De campus richt zich op het bieden van een unieke contextrijke, inspirerende leeromgeving waar studenten en onderwijsinstellingen met elkaar en met bedrijven kunnen samenwerken, onderzoeken en innoveren op het gebied van duurzame mobiliteit, energie, innovatie, veiligheid en luchtvaart van de toekomst. Voor mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs. Dat onderwijs op de luchthaven succesvol is blijkt uit het feit dat de KLM Flight Academy al sinds 1954 gevestigd is op Groningen Airport Eelde.

NXT Airport Campus 
Jonas van Dorp, Manager Commerce & Business Development op Groningen Airport Eelde is erg blij met de ontwikkeling: “We hebben samen met Noorderpoort hard gewerkt aan de vestiging van de opleiding Luchtvaartdienstverlener op de luchthaven en zijn erg trots dat we dit gezamenlijk realiseren! Hierbij leggen we een hele stevige basis onder onze NXT Airport Campus.” 

NXT Airport is het programma van de luchthaven dat zich richt op innovatie, duurzaamheid, energie en educatie. Van Dorp: “De opleiding komt in het hoofdgebouw van RLS1957, waar decennialang de Rijksluchtvaartschool was gevestigd. Een prachtige en zeer passende locatie voor deze opleiding op ons luchthaventerrein.” Het is de ambitie van de luchthaven om verder met haar partners uit te bouwen tot een volwaardig onderwijscluster voor vo-mbo-hbo en universiteit.