< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Uiterlijke verzorging Salonmanager heer 25645
Salonmanager Heer

Salonmanager heer Niveau 4

Een salonmanager heer is vakspecialist en ondernemer in één. Je werkt als kapper in de salon waar je leidinggevende of eigenaar van bent. Houd je van het kappersvak en ben je commercieel ingesteld? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je bedenkt nieuwe trends en adviseert klanten
 • Je begeleidt beginnende kappers
 • Je bedenkt commerciële doelstellingen, het personeelsbeleid en de promotie van de kapsalon, en je voert dit uit

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 25 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 45% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25645
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Groningen

Online studiekeuze-events

Ga jij aankomend schooljaar een mbo-opleiding volgen? Heb je al een leuke studie op het oog en wil je hierover meer weten? Doe dan mee met onze online studiekeuze-events op 19 t/m 23 april.
Meld je nu aan!

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Erika Spijkerman
el.spijkerman@noorderpoort.nl

avatar

Groningen
Evelyn Wendelaar - Roemers
e.roemers@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Als salonmanager heer heb je interesse in het kappersvak en volg je de laatste trends op het gebied van haarmode. Je hebt een commerciële instelling, durft initiatief te nemen en houdt van uitdagingen. Je bent bovendien klantvriendelijk, communicatief vaardig en servicegericht.

Als manager kun je goed zelfstandig werken en anderen aansturen. Je loopt en staat veel, daarom zijn een goede conditie en een juiste lichaamshouding belangrijk.

Wat doet een Salonmanager heer?

Een salonmanager is eigenaar of leidinggevende van een kapsalon. Je kunt een salon hebben met één of meer medewerkers, of als zzp’er werken in een eenmanszaak.

Voor klanten is een kappersbezoek vaak een moment van ontspanning, daar draag jij aan bij. Je knipt, kleurt en modelleert het haar van de klant. Je adviseert op professionele wijze over de laatste haarmode en verschillende behandelingen.

Verder houd je je bezig met het reilen en zeilen van de salon. Je stelt concrete doelen voor je salon en zorgt ervoor dat deze binnen de gestelde termijn worden behaald. De beslissingen daarvoor neem je zelfstandig. Je zorgt voor een goede taakverdeling onder de medewerkers aan wie je leiding geeft. Daarnaast verzorg je trainingen voor je medewerkers.

Door goede service te combineren met het juiste assortiment, weet jij klanten aan je te binden. Je probeert de positie van jouw salon te versterken en waar mogelijk te vergroten door in te spelen op de ontwikkelingen in de markt.

Wanneer je kiest voor het kappersvak moet je je realiseren dat het een staand beroep is. Tijdens de werkdagen en ook op school kun je af en toe gebruikmaken van een zogenoemde kappersfiets, maar het grootste deel van de dag moet je staan en lopen. Het is belangrijk dat je fit en vitaal bent.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Salonmanager
 • Barbier
 • Ambulant kapper
 • Technisch adviseur bij een leverancier van haarproducten
 • Vaktechnisch trainer
 • Zelfstandig ondernemer

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Tijdens deze opleiding leer je alle technieken die je als salonmanager nodig hebt om je werk goed te doen. Denk bijvoorbeeld aan knippen, snijden en scheren en trimmen van een baard. Daarnaast komen ook specialistische behandelingen aan bod.

Omdat je als salonmanager straks dagelijks met klanten omgaat, oefen je je sociale vaardigheden, en leer je om te adviseren en om te overtuigen. Ook leer je een ondernemersplan te schrijven voor het starten van je eigen kapperszaak. Maar ook het ontwikkelen van een modelijn en het geven van vaktechnische trainingen komen aan bod tijdens deze opleiding.

Beroepsgerichte vakken

 • Knippen en snijden
 • Föhnen
 • Zelfstandig kleuren van haar
 • Theorie sociale vaardigheden
 • Vaktheorie en kleurenleer
 • Ondernemersvaardigheden
 • Marketing en economie

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

In het eerste leerjaar loop je een lint-stage. Dit betekent dat je gedurende het hele jaar één dag per week stage loopt. In het tweede leerjaar komt daar een tweede stagedag bij. Tijdens het schooljaar zijn er ook drie stageweken, waarin je een hele week meedraait in een kapsalon. Je gaat zelf op zoek naar een erkend stagebedrijf, zodat je stage kunt lopen in een salon die het beste bij je past.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Imagestyling
 • Klantcontact en verkoop
 • Nagelstyling
 • Visagie

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

NP-Euroborg-Locatie-0006.jpg

Boumaboulevard 113 (Euroborg)
9723 ZS Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je lesgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 1.216,-

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 430,-
 • 2e jaar € 345,-
 • 3e jaar € 255,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-opleiding niveau 2
 • mbo-opleiding niveau 3
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Ook is de aanmelddatum verschoven van 1 april naar 1 mei. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dit dan uiterlijk 1 mei 2021 als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen. Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding
Studie in Cijfers
Salonmanager heer
Niveau 4
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
-
6,8

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
-
75%

Doorstroom naar HBO

na afgelopen schooljaar
-
11%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Salonmanager
-
95%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Salonmanager
-
-

Kans op stage


Salonmanager

Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Salonmanager
-
€ 8,12
Studie in Cijfers
Salonmanager heer
Niveau 4 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 6,8
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 75%
Doorstroom naar HBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 11%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 95%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 8,12

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Euroborg Schoonheidsspecialist 0013

Allround schoonheidsspecialist Niveau 4

Groningen
BOL
Salonmanager_niv4_1_uiterlijkeverzorging_euroborg.jpg

Salonmanager dame Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven