Jami Luikens, Begeleider maatschappelijke zorg

Artikel Genomineerde student
Jami Luikens

Het was een avond vol verwachtingen en spanning. Jami Luikens, zittend in een hotelkamer met uitzicht op de rij voor het concert, voelde de nervositeit in haar buik toenemen. “Als ik nu nog maar op tijd binnenkom voordat het concert begint”, dacht ze bezorgd.

Met de tijd die snel verstreek, haastte ze zich door de gangen van de concertzaal. Uiteindelijk vond ze een plekje aan de trap op het balkon, net op tijd voor de start van het concert. Toen de eerste tonen klonken en het doek openging, voelde Jami de tranen in haar ogen prikken. “Ik zie deze band live”, dacht ze vol ongeloof. Maar deze ervaring was meer dan alleen muziek; het was een overwinning: “Dit had eigenlijk nooit moeten gebeuren”, vertelde ze, verwijzend naar haar acht jaar lange strijd tegen depressie.

“Ik wil anderen helpen zoals ik geholpen ben.”


Het keerpunt kwam twee jaar geleden, toen ze een nieuwe therapeut ontmoette die haar eigen pijn begreep. “Ze heeft mijn vuurtje aangewakkerd”, zei ze, vastbesloten om anderen te inspireren zoals zij haar had geïnspireerd. Nu studeert ze voor maatschappelijk begeleider, met de nadruk op ervaringsdeskundigheid, in de hoop anderen te helpen zoals zij geholpen is.

Voor Jami betekent het Noorderpoort-hart dat iedereen er mag zijn. Dat je gezien en gehoord wordt, ongeacht je achtergrond of worstelingen. Ze gelooft in het belang van begrip en steun, omdat ze zelf heeft ervaren hoe waardevol dat kan zijn. Als ambassadeur zou ze deze boodschap verder willen uitdragen, met de hoop dat anderen zich ook gezien en gehoord zullen voelen, zelfs in hun donkerste momenten.