David Scholtens, Beveiliger

Artikel Genomineerde student
David Scholtens

David Scholtens is een jongen die anders denkt. Sneller, breder en dieper. “Een leerling ben ik nooit echt geweest,” begon hij zijn verhaal, “dus ik hoor eigenlijk niet op dit podium te staan.” Want hij heeft twee jaar geen onderwijs kunnen volgen en zat thuis, maar ondertussen heeft hij zijn diploma gehaald.

Hij wil een beetje delen over waarom het toch uiteindelijk is gelukt. “Het heeft niks te maken met de school op zich, de vorm van het onderwijs of het beroep dat ik wil uitvoeren. Het gaat om verder kijken dan je eigen perceptie. Leren iets zien in mensen of situaties die je willen helpen te groeien. Jezelf opbouwen met hulp van anderen, maar ook accepteren wie je bent.”

Hij herinnert zich zijn eerste schooldag voor de opleiding Beveiliging. “Met lood in mijn schoenen ging ik heen, maar mijn praktijkmentor leerde me al snel dat hij niet met labels werkt, maar met de persoon die voor hem staat.” Die woorden zijn hem bijgebleven.

“Van thuiszitten naar zelfvertrouwen en een diploma.”


“Het duurde niet lang voor ik op stage mocht, met collega's in de beveiliging. Voor het eerst had ik een pak aan, een zilvergrijs V-tje op de borst en een blauwe stropdas. Dan kom je de meest gekke dingen tegen.”

Zoals op een rustige donderdagochtend die verstoord werd door drugsgebruikers. “Een fysieke consternatie was onvermijdelijk, gelukkig kreeg ik hulp van een Franse voorbijganger die bij de Gendarmerie werkt. Hij keek verder dan zijn beroep en deed wat nodig was.”

Na nog vele gekke voorvallen rond David zijn stage succesvol af en werd het zijn werk, een baan die hij nog steeds met plezier uitoefent. “Ik sta bij wedstrijden van FC Groningen, bij evenementen in Martiniplaza waaronder Donar en Lycurgus. Maar dit had allemaal niet gekund als ik niet op mezelf had vertrouwd. Dit is mede gelukt door mensen van Noorderpoort, hier kon hij zichzelf zijn. Ook de mensen van Preventief Veiligheidsdiensten speelden een belangrijke rol, ze gaven David zelfvertrouwen.