RWE, Henry Mulder

Artikel Genomineerd Leerbedrijf
RWE

“Er is een geringe instroom in de techniek en technische opleidingen, waardoor een gat ontstaat. Hier moet verandering in komen, zeker gezien de energietransitie. We moeten jongeren laten zien wat techniek inhoudt en hen inspireren voor een carrière in de techniek”, vertelt Henry.

“Op stage bij het chemiepark in Delfzijl kreeg ik voor het eerst echt het gevoel wat techniek en industrie inhouden”, herinnert Henry zich. “De warmte, het lawaai, je hoort dingen stromen door leidingen, alles om je heen. Dat was het moment waarop ik besefte dat dit was wat ik wilde.”

“Zo’n moment willen we ook creëren voor eerstejaarsstudenten. We nodigen hen uit voor bedrijfsbezoeken, om ze al vroeg kennis te laten maken met de techniek en ze te enthousiasmeren voor het vak. Zodat ze weten wat de praktijk inhoudt, achter de grote hekken, en zien waar ze kunnen gaan werken. Voor tweedejaarsstudenten bieden we stages aan, waarbij we hen de kans geven om in een echte fabrieksomgeving te werken en zichzelf te ontwikkelen.”

“We moeten jongeren laten zien wat techniek inhoudt en hen inspireren.”


“Daarnaast zijn we bezig met het ontwikkelen van nieuwe modules, zoals batterijtechnologie en waterstoftechnologie, om studenten kennis te laten maken met de nieuwste ontwikkelingen in de energietransitie. We hebben veel enthousiaste leerlingen nodig die voor de techniek kiezen.”

“Zo was er een tweedejaarsstagiair die in een paar maanden al gewoon een hele fabriek kon opstarten, dan ben je echt flabbergasted. Dat geeft je als instructeur ook heel veel energie om juist meer studenten te gaan begeleiden.”

“Het is belangrijk dat studenten in de techniek blijven. We willen voorkomen dat ze de opleiding voortijdig verlaten en hen de ruimte bieden om zich te ontwikkelen, zelfs als dat betekent dat ze elders gaan werken.”