Wanneer Nederlands niet je moedertaal is

Artikel
Rodas2

Woensdagochtend, half 10. De klas van Rodas zit middenin een les Schooltaal. Mevrouw Ingeborg laat eerst het nieuws zien, en daarna lezen de studenten een tekst hierover. De moeilijke woorden mogen onderstreept worden, die worden daarna uitgelegd. Nederlands is niet de eerste taal van Rodas en haar klasgenoten, dus ze zijn druk bezig om nieuwe woorden te leren en begrijpen. Er zitten studenten van verschillende Entree-NT2 opleidingen in de les.

Op een leuke manier leren

Het is niet alleen maar lezen, want daarna is het tijd voor een quiz! Iedereen pakt z’n telefoon erbij en op het bord verschijnen vragen en plaatjes. Wat betekent het woord populair? En wat was er ook alweer aan de hand met die duif van 1,5 miljoen euro? Voor mevrouw Ingeborg is dit ook een probeersel met deze nieuwe app, maar de studenten doen gezellig mee en 1 voor 1 ploppen de antwoorden op het bord. Niet steeds geconcentreerd uit een boek lezen of een papier lezen, maar op een leuke manier leren met de hele klas tegelijk!

Rodas komt even apart zitten met klasgenoot Filimon en vertelt meer over haar studiekeuze en opleiding. Ze is net begonnen met de opleiding Entree-NT2 Assistent Dienstverlening. Nu eerst 2 dagen naar school, en in de toekomst stage lopen. De stageplek is zelfs al geregeld!

‘Als je deze opleiding gaat doen, moet je goed kunnen denken ook goed meedoen. Dat is soms best moeilijk omdat je de taal niet goed kent, maar zo leer je het wel heel snel’ zegt Rodas.

Rodas

Een nieuwe taal

In een Internationale Schakelklas (ISK) is Rodas begonnen met het leren van de Nederlandse taal. Daar gaat ze nu op Noorderpoort mee verder, en dit gaat al supergoed. Rodas haar eerste taal is Tigrinya, dus het is niet zo makkelijk om ineens een hele nieuwe taal te leren. ‘Samen met je klasgenoten naar school en met elkaar praten helpt daar heel erg bij!’

‘Het is heel erg gezellig in de klas en je wordt echt goed gezien. Het helpt heel erg dat het een leuke klas is. Online les is ook leuk om te doen, maar in het echt is het toch beter’ vertelt Rodas. ‘Vroeger wilde ik dokter worden, maar nu Apotheker. Ik maak eerst deze opleiding af. Volgend jaar ga ik naar niveau 2, en daarna naar niveau 4. Dan ben ik er!’.

Entree NT2

Meer weten over Entree NT2 Assistent Dienstverlening?

Assistent dienstverlening (Entree NT2) - BOL