“Stagiaires begeleiden is een vak op zich”

Artikel
2023 Mrmofongobegeleidendpraktijkleren 08

Na een opleiding tot mediavormgever gaat Donna (24) aan de slag bij horecazaak Mr. Mofongo in Groningen. Als mediavormgever ontwerpt ze daar onder andere de menukaarten, houdt ze zich bezig met social media en begeleidt ze stagiaires. Dat laatste kan soms best lastig zijn. Samen met haar collega van HR besluit ze daarom dat ze graag meer wil leren over praktijkbegeleiding. Ze kiest voor de cursus ‘Begeleider praktijkleren’ van Noorderpoort en Drenthe College.

“Toen ik na mijn opleiding bij Mr. Mofongo ging werken, ben ik eigenlijk ook direct begonnen met het begeleiden van stagiaires van de opleiding mediavormgever. De hulp van stagiaires was erg fijn. Mr. Mofongo valt namelijk, samen met de horecazaken Chaplin’s Pub en The Dog Bollock’s, onder Crazy Holding BV. Als je in je eentje voor al die drie zaken de mediavormgeving moet doen, is dat best veel. Het is dan ook hartstikke mooi als stagiaires mij kunnen ondersteunen én natuurlijk dat ik ze iets kan leren.”

2023 Mrmofongobegeleidendpraktijkleren 01

Dat het begeleiden van toekomstige professionals een vak op zich is, ervaart Donna ook. Tijdens de cursus ‘Begeleider praktijkleren’ is ze verreweg de jongste en de enige met een marketingachtergrond. Haar medecursisten kwamen vooral uit de zorg en de logistieke wereld. “Dat verschil in leeftijd was perfect. Voor de andere deelnemers omdat ik me goed kan inleven in de stagiaires die zij begeleiden, en ik kon veel leren van de kennis die zij in alle jaren hebben opgedaan. Omdat ik zelf nog best jong ben, heb ik die kennis en ervaring nog niet. In het begin deed ik daarom vooral wat goed voelde.”

Tijdens de cursus leerde ik hoe ik stagiaires vanaf de start goed kan begeleiden, hoe ik de voortgang goed vastleg en hoe ik verbeterpunten kan bespreken. “Verbeterpunten bespreken deden we bijvoorbeeld aan de hand van een rollenspel. Een andere deelnemer speelde dan bijvoorbeeld een stagiaire die altijd te laat kwam en ik had dan de rol van begeleider. Toch fijn om het op die manier te oefenen. Ik ben dan beter voorbereid als ik écht een keer zo’n gesprek moet doen. Het grootste verschil met vóór de cursus is dat ik nu over de handvatten beschik om een stagiaire gestructureerd te begeleiden. Dat geeft veel zelfvertrouwen.”

2023 Mrmofongobegeleidendpraktijkleren 05

Dat zelfvertrouwen is ook nodig, want soms is het als begeleider ook nodig om kritisch te zijn. Donna moest namelijk, terwijl ze de cursus volgde, een slecht-nieuwsgesprek voeren met een stagiaire. “Samen met de docent van de cursus heb ik, aan de hand van de theorie, het gesprek voorbereid. Ze gaf mij ook veel tips. Haar tips, zoals val meteen met de deur in huis, ga niet in discussie en houd je bij de feiten, hebben er voor gezorgd dat ik met een gerust hart het gesprek kon aangaan. Ondanks het slechte nieuws was het daardoor toch een goed gesprek.”

Begeleider praktijkleren

Wil je meer weten over de cursus Begeleider praktijkleren die Donna volgde?

Leermeester horeca / Begeleider praktijkleren

Werk jij in de horeca, en wil jij meer weten over deze cursus?