Onderwijsassistent: hetzelfde diploma, maar verschillende banen

Artikel
2023 Marith IKC 04

Drie keer hetzelfde diploma, maar toch drie verschillende banen. Marijke, DJ en Marith zijn na de opleiding Onderwijsassistent allemaal ergens anders terechtgekomen.

Marijke Evers – leerkrachtondersteuner

Op de dag van mijn diploma-uitreiking werd ik gebeld dat er een baan voor me was, dus dat was een topdag! Twee jaar heb ik bij de kleuters gewerkt als onderwijsassistent. In eerste instantie om één leerling te begeleiden, maar de klas was zo groot dat ik daar ook mocht helpen. Nu werk ik als leerkrachtondersteuner, en combineer ik het met de deeltijd pabo. Juf worden is toch wel mijn droom, dus ik dacht: ik probeer het gewoon!

Mijn lessen probeer ik op een creatieve manier in te vullen, anders dan de standaard methodelessen. Deze werkbladen, methodes en ideeën deel ik op mijn instagram @Juf_marijke_ Ik heb gemerkt dat de informatie veel beter blijft hangen bij mijn leerlingen als ik ze op een onverwachte, leuke manier meeneem.

DJ Hansma – onderwijsassistent

Het speciaal onderwijs was écht niet mijn ding. Dat had ik al voor mezelf besloten. Toen ik hoorde dat dit wel een verplichte stage was dacht ik: mooi niet. Toch ben ik blij dat ik de knop om heb gezet, want ik wil nu nooit meer wat anders. Ik ben precies op mijn plek!

In het speciaal onderwijs zie je vaak dat de leerlingen school echt niet leuk vinden. Als ik ze dan een veilige, gezellige en leerzame plek kan bieden is dat waar ik het als onderwijsassistent voor doe. Als ik al die blije koppies zie. Het gaat niet alleen maar om leren en beter worden. Je moet het naar je zin hebben. Want als je goed in je vel zit kom je het beste tot leren!

Marith van Eekelen – combifunctionaris IKC

In de ochtend ben ik juf Marith, en in de middag ‘gewoon’ Marith. Door mijn combifunctie bij IKC (Integraal Kindcentrum) Borgman Oosterpoort ben ik van 10:00 tot 13:30 uur onderwijsassistent, en van 13:30 tot 18:00 uur BSO-medewerker. Echt een heel leuke combinatie. Ik ben hartstikke gelukkig op mijn plekje!

Binnen de groepen 3 tot en met 8 begeleid ik als onderwijsassistent leerlingen ‘met arrangement’. Ik ondersteun ze op de vlakken waar een leerachterstand is. Op welk gebied dan ook: lezen, rekenen, sociaal-emotioneel en nog veel meer.

Op de BSO is het veel vrijer, wat eigenlijk logisch is. Ik ben natuurlijk aan het werk, maar voor de kinderen is het in principe hun vrije middag. Wil je meedoen aan de activiteiten die we bedacht hebben? Hartstikke leuk! Maar heb je geen zin, dan is dat ook prima.

Opleiding Onderwijsassistent

Ben je nieuwsgierig geworden?

Bekijk de opleiding