Route Rubicon maakt het verschil

Publicatie datum
Route Rubicon

“Ik krijg nog steeds kippenvel als ik zie hoe Rubicon-studenten zich nu in het leven bewegen; krachtige mensen die na de opleiding ook weer een stap verder durven te zetten”, aldus onze docent Tineke.

Met onze Route Rubicon helpen we jongeren in een kwetsbare positie om (alsnog) een mbo 2-diploma te behalen. Jongeren die om verschillende redenen zijn uitgestroomd uit het reguliere onderwijs. We helpen ze met het ontdekken van hun talenten en leren hen om zelfstandig te zijn. Het zorgt voor meer zelfvertrouwen, zingeving, zelfstandigheid en structuur in hun dagelijkse leven. En niet onbelangrijk: ze halen een diploma en kunnen daarmee aan het werk of een vervolgopleiding kiezen. 

Dit tweejarige opleidingstraject is alleen maar mogelijk door de samenwerking met de gemeente Stadskanaal, Oldambt, Midden-Groningen, Westerkwartier en Eemsdelta en organisaties als Afeer. En nu met de tijdelijke steun van Regio Deal Oost-Groningen. Samen kunnen we echt het verschil maken in het leven van mensen. En dat is niet alleen waardevol voor het individu, maar ook voor de maatschappij. Een onderzoek van Alexander Impact laat namelijk zien dat het met de ‘Social return on investment’ (SROI) wel goed zit.

Voor elke in Route Rubicon geïnvesteerde euro, wordt ongeveer €1,70 aan waarde gegenereerd voor haar stakeholders. De grootste waarde wordt gecreëerd voor studenten (64,7%) omdat zij, na afronding van hun opleiding, gaan werken of starten met een vervolgopleiding. Ook ervaren de studenten een positief sociaal leven (66,7%) na het opleidingstraject. Voor de gemeente is de belangrijkste waarde een toegenomen arbeidsparticipatie, aangezien 90% van de studenten die Route Rubicon succesvol afronden gaan werken. Hierdoor neemt de last voor de gemeente om deze groep naar de arbeidsmarkt te begeleiden af en dalen de kosten voor bijstandsuitkeringen. 

Met Route Rubicon maken we dus samen het verschil!

Route Rubicon maakt het verschil