Noorderpoort sluit zich aan bij Gronings studenten-project WIJS

Publicatie datum
Whatsapp Image 2020 09 10 At 151604

Samen met drie andere partners sloten we ons donderdagmiddag officieel aan bij het project WIJS. Een initiatief dat de Gemeente Groningen en de Hanzehogeschool in 2014 startten. Het WIJS project staat voor Wijk Inzet door Jongeren en Studenten. CvB-lid Gerry Geitz zette vandaag namens Noorderpoort haar handtekening onder deze mooie samenwerking, waar – naast de genoemde partijen – inmiddels ook WIJ-Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Alfa-college onderdeel van uitmaken.

WIJS wil met de inzet van studenten de leefbaarheid van de stad vergroten en studenten en stadjers met elkaar in contact brengen. WIJS zoekt opdrachten uit de stad waaraan studenten gekoppeld worden en waarmee zij studiepunten verdienen. Studenten doen hiermee relevante praktijkervaring op. Daarnaast zet WIJS studenten in bij het ondersteunen van inwoners met verschillende vragen, bijvoorbeeld over juridische of financiële onderwerpen. Ideaal voor onze studenten dus. Afgelopen jaar zette WIJS ruim 1000 studenten in en werden via WIJS meer dan 1700 inwoners geholpen. 

Mbo, hbo en wo samen
WIJS heeft sinds 2018 ook een onderwijsprogramma waar verschillende vakgebieden samenwerken aan opdrachten voor de stad: SamenWIJS. In dit programma werken studenten van ons, het Alfa-college, Hanzehogeschool en RUG samen aan het oplossen van complexe vraagstukken van de stad. Afgelopen studiejaar was dat het thema ‘eenzaamheid’, dit jaar staat ‘armoede’ centraal. Ook de begeleiding van de studenten is ook een combinatie van mbo-, hbo- en wo-docenten.

Buurtcirkel
Een voorbeeld van een project waar mbo, hbo en wo studenten van verschillende opleidingen samenwerkten is de Buurtcirkel in Selwerd. De opdracht was om te kijken wat ze zouden kunnen doen om hulp te bieden bij eenzaamheid. De studenten ontwikkelden een buurtmaatjesproject waarvoor elf bewoners zich hebben aangemeld.

Samenwerking
De ondertekenaars van de samenwerkingsovereenkomst waren donderdag: Jouke de Vries (RUG), Mirjam Kuin (WIJ-Groningen), Wim Moes (Alfa-college), Gerry Geitz (Noorderpoort), Petra Smeets (Hanzehogeschool Groningen) en Roeland van der Schaaf (Gemeente Groningen).

Studenten-project WIJS

Meer weten?

Klik hier